DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 20. června 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - PHLEBOTOMIZED - Temný, chladný, progresivní doom death metalový průlet věčností!

Rozhovor - PHLEBOTOMIZED - Temný, chladný, progresivní doom death metalový průlet věčností!

Rozhovor s legendární doom death metalovou skupinou z Holandska - PHLEBOTOMIZED.

Odpovídali Tom and Alex, děkujeme!

PHLEBOTOMIZED - Clouds of Confusion (2023):

Ave PHLEBOTOMIZED! Zdravím vás do holandského undergroundu. Je mi velkou ctí dělat s vámi rozhovor. Víš, já si takhle plním své sny z mládí. Kapely, které jsem měl rád v devadesátých letech, jsou navždy v mém srdci. Vy tam máte také místo. Pojďme ale k novému albu. Poprvé jsem jej slyšel před několika měsíci, když mi přišlo na recenzi. A musím napsat, že jsem si připadal jak prokletý. Vše ostatní šlo stranou. Děkuji moc! Jak nahrávka vznikala? Měnili jste nějak způsob? Protože mě přijde novinka melodičtější, více atmosférická.

Nelze se nezeptat. Všichni opravdoví death metalisté mají rádi vaše klasická alba z devadesátých let. V roce 1997 jste přerušili svoji činnost, abyste se vrátili v roce 2018 s albem „Deformation of Humanity“. Co jsem tak pozoroval kolem sebe, tak pro spoustu fanoušků byla nahrávka trošku šokem. Přitom, V devadesátkách jste byli často přirovnáváni třeba k NOCTURNUS. Osobně mám hrozně rád, když se kapely vyvrátí, ale znáš to, metalisté jsou jedni z nejvíc konzervativních posluchačů. Pro mě jste se posunuli a posouváte se rozhodně správným směrem. Když jste se vraceli na scénu, jaký byl „plán“?

Nejprve vám velmi děkuji za pocit, že jsme zvolili správný směr. V roce 2011 jsme byli osloveni, abychom znovu vydali naše demo DEVOTED TO GOD a EP PREACH ETERNAL GOSPELS na CD a vinylu. To byl začátek až do znovuzformování kapely v roce 2013. Chtěli jsme na počest znovu vydaného Formátu udělat release show. Po této show se čtyři z původních členů rozhodli v kapele pokračovat. Poté jsme 3 roky koncertovali doma i v zahraničí a pak přišel čas na novou desku, vydat se novým směrem a také touto cestou získat nové koncerty. Pak jsme začali psát DEFORMATION.


S návratem se pojí samozřejmě i personální změny. Z původní sestavy zbyl nakonec jen Tom Palms. Chápu to, že byl vždy hlavním skladatelem, autorem, organizátorem? Jestli to není tajné, proč se vlastně PHLEBOTOMIZED v roce 1997 rozpadli? Rozešli jste se v dobrém?

V počátcích kapely tvořili 90 % hudby LAWRENCE PAYNE a TOM PALMS. Lawrence psal také texty. Kapela se rozpadla v roce 1997, protože směr, kterým se kapela vyvíjela, nebyl nosný pro celou kapelu. Někteří členové se navíc nacházeli v jiné životní fázi, což způsobilo, že se rozpadla soudržnost, která dříve existovala. Nakonec si myslím, že jsme se v té době rozpadli docela dobrým způsobem. Ještě teď se s několika kluky z té doby kapely vídám a mluvím s nimi a můžu považovat za štěstí, že někteří z nich jsou stále mými velmi dobrými přáteli.

Bylo těžké sehnat nové muzikanty? Třeba u nás v Čechách je nouze o dobré bubeníky, kteří by vůbec chtěli death metal hrát. O zpěvácích ani nemluvím. Vám se ale povedlo sestavit „novou“ kapelu ze skvělých hudebníků. Je vás celkem sedm, což je velké číslo. Nicméně, nedá mi to a musím se zeptat, jsou PHLEBOTOMIZED stálou kapelou se vším všudy nebo se jedná o najaté muzikanty?

Naše současná sestava je stabilní od roku 2017. Co se týče hledání nových hudebníků.. volná místa, která jsme zveřejnili na internetu, byla rychle obsazena. Ben - zpěv a Rob - syntezátory se připojili v roce 2015, Dennis - kytara v roce 2016, Alex - bicí a Andre - basa následovali v roce 2017. Thijs se k nám připojil v roce 2019 jako náhrada za mě, protože jsem musel podstoupit operaci levého zápěstí. Nikdo nebyl přijat.


Mám s letošní novinkou „Clouds of Confusion“ takový „problém“. Nemůžu jí přestat poslouchat. Pracuji u počítače a tak si podupávám celý den nohou do rytmu, přidávám se v refrénech, až si připadám trošku jako blázen. Album mi doslova proniklo do žil. Hodně k tomu přispívá zvuk. Kde jste album nahrávali a kdo je podepsán pod mixem a masteringem?

Děkujeme za tento velký kompliment. Album jsme nahrávali v Německu s JORGENA UKENA. V minulosti spolupracoval s kapelami jako GOD DETHRONED, SINISTER nebo ANVIL. Jeho studio se jmenuje SOUNDLODGE. Při nahrávání se hodně angažuje a je to prostě řemeslník. Mix a mastering většinou provádí on a jeden nebo více členů kapely. Zvuk vytvořený na CLOUDS je průzračný, ale zároveň velmi těžký. Nízké, střední a vysoké tóny jsou od sebe velmi dobře odděleny.

Vždycky mě zajímá, jakým způsobem vzniká nový song. U vás předpokládám, že hlavní motivy nosí Tom. Jakým způsobem se účastní ostatní? A jaký je vlastně celý proces vzniku nové skladby u PHLEBOTOMIZED?

Postup je následující: Tom napíše 80 až 90 % struktury písní a spojí riffy do sebe s ostatními členy kapely a napíše písně. Alex, náš bubeník, dostává volnost, aby písně doplnil po svém. Co se týče syntezátorových partů, Tom obvykle napíše 20 Možná 25 % nápadů, načež Rob dostane zaslané písně a může se vyřádit na zbylých 75 %. Nejtěžší na celém procesu je najít ty správné zvuky, které písni něco přidají. Co se týče textů a vokálních linek, ty pocházejí od Toma, ale Ben má rozhodně volnost upravit věci tak, aby je mohl zpívat on. Thijs tentokrát na album přidal dvě sóla a BOB WIJTSMA, který hraje také v kapele EX Libris a hrál s AYREON, přidal sólo do písně BURY MY HEART REPRISE. Zahrál si také basové party ve čtyřech písních.


Autorem obalu je ruský malíř Andrey Khrisanenkov. Opět musím vyseknout poklonu. Skvělý motiv. Jak jste jej vybírali a proč právě Andrey? Jak souvisí obal s hudbou?

Našli jsme ANDREYHO práci na internetu a zjistili jsme, že jeho tvorba je velmi krásná. Je také autorem obalu našeho EP PAIN, RESITANCE SUFFERING. Obal nového alba symbolizuje jeho název. Strom symbolizuje člověka. Kořeny stromu symbolizují, jak pevně jsme zakotveni, uzemněni a jak jsme v životě silní. Větve symbolizují flexibilitu, jak pružně se dokážete vypořádat s novými situacemi. Mraky, které trochu cloumají větvemi, představují nejistotu/zmatek. Andělé a démoni, kteří spolu bojují, symbolizují vnitřní boj, dobro a zlo. Paprsky světla, které prozařují naše logo, symbolizují naději, naději, že věci dobře dopadnou. Album je vlastně o přechodu do další fáze života.


O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Jaká je hlavní myšlenka a poselství novinky?

Vedle písně A UNITY YOUR MESSIAH YOUR PRE CLAIMED?, jehož autorem je TOM. Strana a, která je napsána ve 4 částech, je o přechodu do další fáze života. Jsou tematicky propojené a vyprávějí příběh. Strana b se ubírá několika směry. Obecně by se dalo říci, že na straně b jsou kladeny otázky, mimo jiné: Jak je možné, že lidé páchají zločiny a mohou to ospravedlnit tím, že věří v Mesiáše, který by hlásal pravdu. Proč je pro lidstvo tak důležité zanechat po sobě něco, když ví, že tento život je konečný a že smrti nelze uniknout. Proč je tak těžké vyrovnat se se zklamáním, s frustrací, s cíli, kterých chcete dosáhnout, žít v míru sám se sebou? Kdo o tom rozhoduje? Vy, nebo já? Jak je možné, že je lidstvo tak hloupé? Proč si společně nesedneme trochu víc doprostřed a nesrovnáme extrémy, které tu byly a jsou dodnes, abychom všichni mohli žít v míru.


Jak jsou na tom PHLEBOTOMIZED s koncerty? Vím, že jste byli na loňském Brutal Assaultu, ale já byl bohužel v té době nemocný. Nechystáte turné k nové desce? Hrozně rád bych vás viděl někde v malém klubu.

Škoda, že jsi loni nebyl na Brutal Assaultu, bylo super si tam zahrát. Vzhledem k následkům Covidu se turné na podporu nové desky nejspíš nepodaří. Ale co není, vždycky může přijít 😊. Na letošní rok máme naplánované 4 koncerty.

Mě se na death metalu líbí jeho pestrost. Můžu si poslechnout pomalý, ovlivněný doomem, rychlý s grindem nebo temný s black metalem. Muzika je mojí součástí vlastně celý život. Relaxem i životním stylem. Co znamená pro tebe? Jak ji vnímáš a jak hudbu ovlivňuje tvůj život?

Hudba určitě ovlivňuje můj život, jako člověk rosteš díky věcem, které v životě zažíváš, a všímám si, že s přibývajícím věkem se tvůj hudební vkus stává rozmanitějším.


Co chystají PHLEBOTOMIZED v nejbližších měsících? A chtěl bys něco vzkázat fanouškům, labelům, pořadatelům? Zde máš prostor…

Tady je vaše šance... snažíme se získat více koncertů, abychom propagovali novou desku a oslovili více lidí prostřednictvím sociálních sítí. Fanouškům děkujeme za všechny pozitivní reakce na novou desku, moc si toho vážíme, jste skvělí.

Chcete na svém turné nebo festivalu rozmanitost a zvuk devadesátých let? Objednejte si Phlebotomized

Děkuji za rozhovor. Při psaní otázek jsem poslouchal „Clouds of Confusion“ stále dokola. Je to opravdu skvělé album. Děkuji moc za něj a vlastně za všechnu muziku, kterou hrajete. Přeji vám co nejvíc prodaných nosičů, narvané koncerty a budu se těšit někde naživo. Ať se vám daří i v soukromí! PHLEBOTOMIZED FOREVER!

Není zač a děkujeme za tuto příležitost a vaše nadšení. Poslouchejte desku dál a pokaždé objevíte něco nového 😊.

Buďte sami sebou a Carpe Diem

PHLEBOTOMIZED - Clouds of Confusion (2023):


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER