DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 10. listopadu 2023

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Farma zvířat - George Orwell (1945)

KNIŽNÍ TIPY - Farma zvířat - George Orwell (1945)


Farma zvířat - George Orwell
1945 (1991), Práce

Včera začala další válka. Záběry ve velmi vysokém rozlišení. Přímý přenos smrti. Tisíce let staré spory o víru, o tu jedovatou rakovinu, která nás kdysi nakazila. Největším nepřítelem téhle planety je člověk. Odstraňme jej a problém přestane. Tuhle myšlenku jsem si vzal z téhle knihy kdysi a myslím si to i dnes. Bylo období, kdy jsem doufal, že jsme jako druh trošku zatáhli za brzdu a dali se dohromady, ale mýlil jsem se. Jsme stále stejní. Horší než zvířata. Milujeme moc, rádi ubližujeme jeden druhému. Potkat jedince, kteří jsou ze své podstaty hodní a dobří, je stále vzácnost. Většina lační po krvi. Jak si jinak vysvětlit situaci, která je ve společnosti? George Orwell by měl být součástí povinné četby. Kdysi mi jeho knihy připadaly trošku přitažené za vlasy. Ale poslední roky mu dávají za pravdu. Vždycky jsem býval optimista a díval jsem se na svět s úsměvem. To stále platí, ale už jsem ochoten přistoupit na myšlenku, že se jednou zcela zničíme. A možná je to dobře. Restart by asi nakonec neuškodil.

Ve farmě zvířat je velká spousta myšlenek, které by se měly tesat do kamena. "Každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům“. Člověku běhá mráz po zádech, když si uvědomí, kdy kniha vyšla (1945). Orwelův svět není příliš hezké místo k žití. Zažil právě Druhou světovou válku a bylo to pochopitelné. Poprvé jsem knihu četl v devadesátých letech, když jsem byl student vysoké školy. Bylo po sametové revoluci a příběh mi připadal šílený. Nechtělo se mi moc věřit tomu, že by lidé opravdu takoví byli. Jenže historie mluví jinak. Události posledních let, další války, pandemie, tohle všechno nechalo na povrch vytéct jako nějaký hnis to nejhorší, co v nás je. Sociální sítě plné nenávisti, zprávy bez krve nikoho nezajímají. Mocní jsou ještě mocnější a na životě jedince stále vůbec nezáleží. Orwell ukazuje, že i ta nejabsurdnější a nejnesmyslnější idea se může stát krutou skutečností. Asi se pohybuji v bublině, ale i kolem mě chodí lidé, kteří dnes opravdu věří tomu,  že na Měsíci nikdo nepřistál a že Země je placatá. Bohužel, není jich málo. Možná právě proto je potom možné spatřit dav, krmený nenávistí.

Orwell je opravdu tak hrozně aktuální, že jsem vždycky přečetl pár stránek a neustále jsem kýval hlavou. To je přesně ono, tohle zažíváme, říkal jsem si často a je mi z toho tak nějak divně a smutno. Asi bych chtěl pro své děti lepší život a svět. Mám dokonce pocit, že jsem udělal málo, že jsme měli všechno to zlo a nenávist udusit v zárodku a nenechat ho bujet s tím, že každý má právo na názor. Demokracie není pro všechny a pro každého. Je to hrozně křehká záležitost, která se musí hýčkat. Bohužel, proti debilitě funguje jenom síla. Představa, že se vzbouří zvířata a ovládnou nás není zase tak nereálná. Třeba krysy nebo mravenci aspoň nezabíjejí sebe sama. Tak koneckonců, proč ne? Jen si to představte, ono by se toho zase tolik nezměnilo. Mění se jen jedinci, systém zůstává. Osvětu můžete dělat mezi těmi, kteří o to stojí. Hodně nad tím poslední dobou přemýšlím. Zrovna před chvílí jsem viděl fotku mladé holky, která šla na festival. Roztrhali ji na kusy. Jen tak, protože proti něčemu bojují. Škoda mladého života. Co by asi udělaly krysy, nebyly by prasata chytřejší? Nevím, už si tím nejsem jistý.

Farma zvířat bývá často přirovnávána k Sovětskému svazu, ale neplatí to jenom pro ně. Možná byl socialismus předlohou, ale osobně se podle mě dá kniha aplikovat na jakýkoliv podobný systém. Některé prvky lze nalézt u různých církví. Vždyť si to vezměte. Po poměrně dlouhém období klidu, ve kterém jsme toho příliš neudělali (mimo pár skvělých technologií, které stejně neumíme pořádně používat) jsme se vrátili zase o spoustu let zpět. Zabíjíme se stále pro barvu pleti, pro názor, pro víru. Proč? Naivně jsme si mysleli, že už jsme dál, lepší, chytřejší, ale není to pravda. Bohužel. Vidíte to? Kolik obrazů, představ, souvislostí jsem našel. Farma zvířat mě bavila před lety i dnes. Dokonce bych řekl, že v součanosti je ještě víc aktuální. Četl jsem a před očima se mi promítaly jednotlivé dějinné události. Není to veselé čtení, Orwell byl socialista, ale kritický. Moc dobře věděl, kam společnost směřuje, znal její slabosti i nálady. 

Včera začala další válka. Záběry ve velmi vysokém rozlišení. Přímý přenos smrti. Tisíce let staré spory o víru, o tu jedovatou rakovinu, která nás kdysi nakazila. Na začátku jsou vždycky ideály a myslíme to s vámi dobře. Revoluce, nový krásný svět. A končí to totalitou, despotismem a nesvobodou. Kdo s námi nesouhlasí, toho zabijeme. Fandíte prasatům? Nebo krysám. Co vy na to, tyrani? Já vám nevím, poslední roky jsem nějaký skeptický. Když čtu příspěvky některých lidí, když vidím svět kolem sebe. Zatím máme relativní klid, zatím se máme dobře. Ale nějak mi připadá, že si toho nevážíme. Je to hodně depresivní čtení. Když si uvědomíte, co se kolem nás děje, co nás čeká? Uvidíme. Zatím si budu číst a kdyby něco, tak se přidám na tu dobrou stranu. Která to bude? A bude opravdu dobrá? Nevím. Já fakt nevím. Farmu zvířat by si měl přečíst každý. A to nejlépe vždy předtím, než půjde k volbám nebo řvát na náměstí. Děkuji za pozornost. Mějte se co nejlépe. A dávejte bacha na zvířata, jsou chytřejší, než vypadají. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Farma zvířat je alegorický satirizující román George Orwella, ukazující formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Autor se důsledně vyhýbá vysvětlujícím komentářům, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinistickou degenerací Sovětského svazu. V příběhu se objevuje skupinka zvířat, která se vzbouří a vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Tento román byl napsán v průběhu 2. světové války a vydán srpnu roku 1945. Ačkoliv nebyl do konce 50. let příliš úspěšným, dnes je jedním z nejznámějších děl autora, stejně jako např. antiutopický román 1984.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER