DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 8. února 2024

Recenze/review - SPECTRAL VOICE - Sparagmos (2024)


SPECTRAL VOICE - Sparagmos
CD 2024, Dark Descent Records

for english please scroll down

Navštěvuji tato podivná místa již dlouhé roky. Daleko za městem, v hlubokých lesích, je močál, který občas vydá děsivé svědectví. Na povrch vyplouvají mrtvá zohavená těla, o kterých nikdo neví, odkud jsou. Pach rozkládajícího se masa, hejna much, krkavci posedávající všude kolem a čekající na mršinu. Bělavé kosti, lebky které žalují. Stává se to pokaždé, když poslouchám nějakou nahrávku, o které si myslím, že není z našeho světa. Novinka amerických tmářů SPECTRAL VOICE"Sparagmos" musela vzniknout někde v těchto místech.

Když si ji totiž pustíte, ucítíte v kostech chlad a vaše oči se zbarví do krve. Jedná se teprve o druhé dlouhohrající album kapely (odkaz na přechozí počin "Eroded Corridors of Unbeing" naleznete dole pod článkem). Opět je to mokvající směs temného a mocného doom death  metalu, který je napsaný velmi originálně a zajímavě. 


Není žádným tajemstvím, že tahle smečka je personálně propojena s kapelami jako BLOOD INCANTATION, BLACK CURSE, CHTHONIC DEITY a spoustou dalších, zaobírajících se převážně posledními věcmi člověka na světě. My staří hrobníci moc dobře víme, že krása pohřebnictví je v její naléhavosti a vznešenosti. I základem hudby SPECTRAL VOICE je absolutní tma. Postupně jsem se dostával do rauše, deska mi připomíná nějakou pradávnou mantru, kterou kapela exhumovala a podpořila svojí hudbou. Je to hodně návykové, jedovaté album,  které vám zkazí veškerou krev v těle. Představte si močál, obklopující malý hřbitov v lesích. Také cítíte fyzickou přítomnost smrti? Není to jenom skvělým  zvukem (Arthur Rizk - recording, mixing, mastering) a kosterným obalem (Manifester). Jsou to hlavně nápady, schopnost kapely navodit potřebně pochmurné nálady. Opravdu mám pocit, že mě jednotlivé skladby stahují pomalu do hlubin. Každý další krok, každá další snaha mě dusí a pálí. Dochází mě dech, abych se nakonec utopil a rozplynul se ve věčnosti. "Sparagmos" je nahrávkou, která by mohla dělat dobře všem prokletým, všem, kteří prodali svoji duši ďáblu. Pokud se vám líbí kapely jako ABHORRENCE, DISEMBOWELMENT, CIANIDE, DECOMPOSED, GRAVE MIASMA, INCANTATION, DISMA, budete určitě spokojeni. Pach rozkládajícího se masa, hejna much, krkavci posedávající všude kolem a čekající na mršinu. Bělavé kosti, lebky které žalují. Stává se to pokaždé, když poslouchám nějakou nahrávku, o které si myslím, že není z našeho světa. Pradávná, naléhavá, pohřební, doom death metalová agonie! Posmrtné ozvěny děsivých rituálů!


Asphyx says:

I have been visiting these strange places for many years. Far outside the city, in the deep woods, there is a swamp that sometimes gives eerie testimony. Dead, mutilated bodies float to the surface and no one knows where they came from. The smell of decaying flesh, swarms of flies, ravens sitting around waiting for carrion. Whitish bones, skulls that grieve. It happens every time I listen to a record I think isn't from our world. The new release from American darkies SPECTRAL VOICE - "Sparagmos" must have been made somewhere in these places.

Because when you listen to it, you will feel the cold in your bones and your eyes will turn bloodshot. This is only the band's second full-length album (the link to the previous release "Eroded Corridors of Unbeing" can be found at the bottom of the article). Once again, it's a blistering blend of dark and powerful doom death metal that is written in a very original and interesting way.


It's no secret that this pack is personally connected with bands like BLOOD INCANTATION, BLACK CURSE, CHTHONIC DEITY and many others, dealing mostly with the last things in the world. We old undertakers know all too well that the beauty of the funeral business is in its urgency and grandeur. Even the foundation of SPECTRAL VOICE's music is absolute darkness. Gradually getting into a high, the record reminds me of some ancient mantra that the band exhumed and supported with their music. It's a very addictive, poisonous album that will ruin all the blood in your body. Imagine a swamp surrounding a small cemetery in the woods. Do you also feel the physical presence of death? It's not just the great sound (Arthur Rizk - recording, mixing, mastering) and the skeletal cover art (Manifester). It's mainly the ideas, the band's ability to evoke the necessary gloomy mood. I really feel that the individual songs are slowly pulling me down into the depths. Each step, each effort suffocates and burns me. I run out of breath, only to eventually drown and dissolve into eternity. "Sparagmos" is a record that could do good to all the damned, all those who have sold their souls to the devil. If you like bands like ABHORRENCE, DISEMBOWELMENT, CIANIDE, DECOMPOSED, GRAVE MIASMA, INCANTATION, DISMA, you will be satisfied. The smell of decomposing flesh, swarms of flies, ravens sitting all around waiting for a carcass. Whitish bones, skulls that grieve. It happens every time I listen to a record I think is not of our world. Ancient, urgent, funereal, doom death metal agony! The afterlife echoes of horrific rituals!


Recenze/review - SPECTRAL VOICE - Eroded Corridors of Unbeing (2017):


TRACKLIST:
1. Be Cadaver
2. Red Feasts Condensed Into One
3. Sinew Censer
4. Death's Knell Rings in Eternity

LINE-UP:
Morris Kolontyrsky - Guitar
Paul Riedl - Guitar
Jeff Barrett - Bass
Eli Wendler - Drums / Vocals


https://www.ddmsuo.eu (European webstore)
Share this games :

TWITTER