DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 11. března 2024

Home » , , , , , , , , » Recenze/review - HOUWITSER - Sentinel Beast (2024)

Recenze/review - HOUWITSER - Sentinel Beast (2024)


HOUWITSER - Sentinel Beast
CD 2024, Vidar Records

for english please scroll down

Měl jsem chvílemi pocit, že bolest ustupuje. Jen vzdáleně tepala. Vracela se ve vlnách, nejvíce uprostřed noci, když jsem se pokoušel spát. Díval jsem se do tmy a neustále dokola si přehrával v hlavě, jak mě jednoho krásného dne přepadli a pobodali. Málem jsem zemřel. Jenže se tak nestalo. Občas zahlédnu ve stínu záblesk nože, někdy si myslím, že mě někdo sleduje. Staré rány byly znovu otevřeny. Vrátili se i holandští HOUWITSER. Kapela, která je brutální jako život samotný.

Nové album je hodně surovou záležitostí, která utíká převážně v tradičních, klasických rytmech. Mám to takhle stejně nejraději. Riffy jsou sice syrové a ostré jako čerstvě nabroušený skalpel a bicí vám vystřelí mozek z hlavy, ale nezapomíná se i na temnou a krvavou atmosféru. Tyhle rány se jen tak nezahojí. 


Je to dlouhých čtrnáct let, kdy kapela přišla se svojí předchozí deskou. Letos se potom jedná o návrat ve velkém stylu. Pokud máte rádi americkou smrtící školu a její nizozemskou odrůdu, neváhejte ani chvilku. Dostanete poctivou porci shnilého masa. Vše se odehrává mezi podobnými mantinely, které kdysi nastavily kapely jako SINISTER (éra "Hate"), DISAVOWED, PROSTITUTE DISFIGUREMENT, DEEDS OF FLESH, SUPREME PAIN, CENTURIAN, SUPREME PAIN. Samozřejmě, skladby jsou náležitě ušpiněné zkaženou krví a vlastním rukopisem této holandské legendy. Zajímavé je, že pánové sice nijak netrpí nadprodukcí, alb mají vydáno na tak dlouhou dobu existence opravdu málo, ale přiznám se, že každou desku jsem vždy poslouchal velmi dlouho a rád jsem se k nim vracel. Nové album "Sentinel Beast" má už teď čestné místo ve své sbírce. Je to zkrátka nářez jako za starých dobrých časů. Nenajdete zde nic umělého. HOUTWITSER věřím každou notu, každý tón. Nevím, jestli vás někdy přepadli, ale když si rvu album pod tlakem do hlavy, často na svůj ošklivý zážitek vzpomínám. Stejně jako hudba bylo vše velmi drsné a bolestivé. Přesně takhle se má dle mého hrát tenhle styl. Mám chuť vyrazit ven a zbourat nejbližší zeď. Je to tak, novinka v sobě obsahuje velké množství třaskavých směsí, adrenalinu, síly a černé energie. Měl jsem chvílemi pocit, že bolest ustupuje. Jen vzdáleně tepala. Vracela se ve vlnách, nejvíce uprostřed noci, když jsem se pokoušel spát. Díval jsem se do tmy a neustále dokola si přehrával v hlavě, jak mě jednoho krásného dne přepadli a pobodali. Zničující, syrový brutální death metal, u kterého se vám otevřou staré rány! Masakr v temnotě!


Asphyx says:

I felt at times that the pain was subsiding. It was just distantly throbbing. It came back in waves, most notably in the middle of the night when I tried to sleep. I stared into the darkness, replaying over and over in my head how I'd been mugged and stabbed one fine day. I almost died. But I didn't. Sometimes I see the flash of a knife in the shadows, sometimes I think I'm being followed. Old wounds have been reopened. The Dutch HOUWITSER is back. A band as brutal as life itself.

The new album is a very raw affair that runs mostly in traditional, classic rhythms. I like it that way best anyway. While the riffs are raw and sharp as a freshly sharpened scalpel and the drums will blow your brains out, the dark and bloody atmosphere is not forgotten. These wounds don't heal easily.


It's been a long fourteen years since the band came out with their previous album. This year, then, it's a return in style. If you like the American death school and its Dutch variety, don't hesitate a moment. You'll get a fair portion of rotten meat. Everything takes place between similar boundaries once set by bands like SINISTER (the "Hate" era), DISAVOWED, PROSTITUTE DISFIGUREMENT, DEEDS OF FLESH, SUPREME PAIN, CENTURIAN. Of course, the tracks are duly stained with the wicked blood and the Dutch legend's own handwriting. Interestingly, the gentlemen don't suffer from overproduction, they have released very few albums for such a long time of existence, but I admit that I always listened to each album for a very long time and I liked to come back to them. The new album "Sentinel Beast" already has pride of place in my collection. It's just a blast like the good old days. You won't find anything artificial here. HOUTWITSER I believe every note, every note. I don't know if you've ever been mugged, but when I rip an album under pressure in my head, I often think back to my nasty experience. Like the music, it was all very harsh and painful. This is exactly how I think this style should be played. It makes me want to go out and knock down the nearest wall. That's right, the novelty contains a lot of shattering mixtures, adrenaline, power and black energy. At times I felt the pain recede. It was just distantly throbbing. It came back in waves, mostly in the middle of the night when I tried to sleep. I stared into the darkness and replayed over and over in my head how I had been mugged and stabbed one fine day. Devastating, raw brutal death metal that will open old wounds! Massacre in the dark!


Tracklist:
01. Burning Dogma 
02. Sentinel Beast 
03. Warmonger 
04. King Of Madness 
05. Dismal Depravity 
06. Ruin Of Man 
07. Onwards To Battle 
08. Echoes Of Anguish 
09. Paradise Falls 
10. Dehumanised



Share this games :

TWITTER