DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 28. dubna 2024

Home » , , , , » Recenze/review - BARON - Beneath the Blazing Abyss (2024)

Recenze/review - BARON - Beneath the Blazing Abyss (2024)


BARON - Beneath the Blazing Abyss
CD 2024, Transcending Obscurity Records

for english please scroll down

Dívám se do tmy. Jdu po paměti. Jsem uprostřed jeskyně, pomalované podivnými symboly. Hromada kostí, ležící na špinavé zemi, mi dává jasně na vědomí, že jsem velmi blízko. Už jenom pár metrů a moje cesta bude u konce. Otevírám rezavé dveře a přede mnou se otevře brána do samotného pekla. Očekával jsem spalující oheň, čekal jsem žhavou lávu, jako na novém albu finských BARON, ale potkal jsem spíše chlad a krvavou mlhu. Usedám na kamenný trůn a čekám, co se bude dít dál. Nakonec jsem smeten nekonečnou smrští riffů, divokých bicích a děsivou atmosférou.

Jedná se o debut, který si ale příliš nezadá s o hodně slavnějšími kolegy. Ihned, jakmile jsem si desku pustil poprvé, věděl jsem, že tahle hudba koluje i v mých žilách. Základem je syrový death metal ze staré školy, přidávány jsou potom doom metalové prvky. V některých momentech slyším i hardcore, grindové momenty. Jako celek je potom nové album syrovým masem, které vám podává kapela na víku od rakve. 


Poslouchat novou desku "Beneath the Blazing Abyss" je opravdu velmi podobné děsivému rozjímání ve staré jeskyni. Prosévám mezi prsty prach svých předků. Dusím se vlastním stínem. Vše je ohlodáno na kost, volně inspirováno kapelami jako MORBID ANGEL, DEICIDE, ROTTREVORE, ABHORRENCE, CONVULSE, starými AMORPHIS. Na nahrávce se setkáte jak se zběsilými, bestiálními a absolutně zničujícími pasážemi, tak i chladnými a majestátními ozvěnami. Celým albem se potom, jako nějaké krvavé stopa, prolíná zvláštní atmosféra. Nevím, jestli je to způsobeno tím, že je kapela z Finska, ale nemůžu si pomoc, opět cítím určitou melancholii, která je pro smečky z jejich země typická. Přiznám se bez mučení, že jsem chtěl nejdříve trošku přimhouřit oči, protože se jedná o debut, ale vůbec jsem nemusel. Vše perfektně sedí na svých místech. Zvuk, obal i celkové provedení jsou výborné. Hlavní je pro mě ale vždy hudba samotná. A ta je velmi dobře napsaná, líbí se mi takový ten drive, heavy efekt, chvění nebo jiskra, chcete-li. Je tu vše potřebné pro to, abych se znovu a znovu vydával do jedné staré jeskyně v hlubokých lesích. Už teď se těším, až budu drtit kosti a budu u toho poslouchat BARON. Ti mě totiž doopravdy zaujali, rád jsem se k jejich první desce vracel. Je totiž až po okraj narvaná temnotou, chladem, schopností vás zničit. Jsem už možná starý prašivý pes, ale tahle hudba mi vlila do žil velkou spoustu temné energie. Dívám se do tmy. Jdu po paměti. Otevře se přede mnou jeskyně, pomalovaná podivnými symboly. Hromada kostí, ležící na špinavé zemi, mi dává jasně na vědomí, že jsem velmi blízko. Dívám se do tmy. Jdu po paměti. Jsem uprostřed jeskyně, pomalované podivnými symboly. Hromada kostí, ležící na špinavé zemi, mi dává jasně na vědomí, že jsem velmi blízko. Už jenom pár metrů a moje cesta bude u konce. Otevírám rezavé dveře a přede mnou se otevře brána do samotného pekla. Doom death metalová láva, vyvěrající ze samotného podsvětí! Krvavý otisk démonů!


Asphyx says:

I'm looking into the darkness. I'm going for memory. I'm in the middle of a cave, painted with strange symbols. A pile of bones lying on the dirty ground lets me know I'm very close. Just a few more metres and my journey will be over. I open the rusty door and the gateway to hell itself opens before me. I was expecting a scorching fire, I was expecting hot lava, like on the new album of Finnish BARON, but I met rather cold and bloody fog. I sit on the stone throne and wait to see what happens next. Eventually I am swept away by an endless whirlwind of riffs, ferocious percussion and eerie atmosphere.

It's a debut, but it doesn't hold much of a candle to its much more famous counterparts. As soon as I listened to the record for the first time, I knew this music was running through my veins as well. The base is raw old school death metal, then doom metal elements are added. In some moments I hear hardcore, grind moments. As a whole, then, the new album is raw meat served to you by a band on a coffin lid.


Listening to the new album "Beneath the Blazing Abyss" is really very similar to a scary contemplation in an old cave. Sifting through the dust of my ancestors. I'm suffocating in my own shadow. Everything is stripped to the bone, loosely inspired by bands like MORBID ANGEL, DEICIDE, ROTTREVORE, ABHORRENCE, CONVULSE, old AMORPHIS. On the record you will encounter furious, bestial and absolutely devastating passages as well as cool and majestic echoes. Then, like some bloody trail, a strange atmosphere permeates the entire album. I don't know if it's due to the band being from Finland, but I can't help but feel a certain melancholy again, which is typical of the pack from their country. I'll admit without torture that I wanted to turn a little blind eye at first, because this is their debut, but I didn't have to at all. Everything fits perfectly in place. The sound, the cover and the overall performance are excellent. But the main thing for me is always the music itself. And it's very well written, I like the drive, the heavy effect, the shimmer or sparkle if you will. It has everything I need to go to an old cave in the deep woods again and again. I'm already looking forward to crushing bones and listening to BARON. They really got me hooked, I loved coming back to their first album. It's filled to the brim with darkness, coldness, the ability to destroy you. I may be an old mangy dog, but this music has injected a lot of dark energy into my veins. I look into the darkness. I'm going for memory. A cave opens up before me, painted with strange symbols. A pile of bones lying on the dirty ground lets me know I'm very close. I look into the darkness. I'm searching for memory. I'm in the middle of a cave, painted with strange symbols. A pile of bones lying on the dirty ground lets me know I'm very close. Just a few more metres and my journey will be over. I open the rusty door and the gateway to hell itself opens before me. Doom death metal lava emanating from the underworld itself! The bloody imprint of demons!



Line up -
Tommi Astala - Vocals, Acoustic guitar
Jerry Tamminen - Guitar, Vocals, Programming
Teemu Karell - Guitar
Toni Nisukangas - Bass
Juuso Hämäläinen (Disguised Malignance, Azatoth) - Drums

Cover art by Misha Mono

Track listing -
1. Primordial Possession
2. Infernal Atonement
3. At the Dawn of Damnation
4. Incinerated Evil
5. Bound to the Funeral Pyres
6. Hands of Sin...
7. ...Swallowed by Fires Beneath


Share this games :

TWITTER