DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 25. dubna 2024

Home » , , , , » Recenze/review - COMPRESS - The Final Level of Consciousness (2024)

Recenze/review - COMPRESS - The Final Level of Consciousness (2024)


COMPRESS - The Final Level of Consciousness (2024)
CD 2024, Eternal Death

for english please scroll down

Už dávno jsi ztratil víru v lidský rod. Všude je jenom nenávist, bolest a utrpení. Připadáš si jako stín, jako neviditelný. Raději mizíš mezi stíny, do lesa, do starých katakomb. V chladu a tmě čekáš na jedinou spravedlivou věc na světě, na smrt. Jenže ta nepřichází. Modlíš se k vesmíru, vzýváš přírodní živly a posloucháš black metal. Dostalo se mi do rukou debutové EP maniaků COMPRESSMassachusetts. Je po okraj narvané špínou, hnisem, misantropií a nihilismem.

Dlouhé, naléhavé a drásají skladby působí jako ozvěny z jiného světa. Občas bývám neklidný. Štve mě všechno kolem a utíkám pryč. Procházím se po lesních pěšinách, obdivuji mrtvé oči obětí, které hnijí na mýtinách. Stávám se pomalu součástí věčnosti, rozpadám se v prach. Nové EP je velmi dobře napsané, ihned se mi dostalo do krve. 


Členové kapely patří mezi zkušené muzikanty. Třeba vokalista Connor Dooley působil již ve smečkách jako Morgirion, Lustrum, Misanthropos. Můžete si tak být absolutně jisti, že o kvalitu je zde postaráno. Zvuk, produkce, obal, vše sedí perfektně na svých místech a doplňuje nápady, kterých je na EP velké množství. Stačí se jen soustředit. Základem je klasický, tradiční black metal, který je dále rozvíjen, kořeněn. Přiznám se, že jsem si nahrávku dával do uší převážně ráno, když ještě mrzlo. Ulice byly prázdné a já našlapoval do rytmu. Moje kroky vedly vždy ven, do lesů, na jeden dávno opuštěný hřbitov. Hlavou mi létaly jen samé, do černé zbarvené myšlenky. Myslím, že každý, kdo má tenhle styl rád, měl by z "The Final Level of Consciousness" ochutnat. Někdy i cesta, plná bolesti a utrpení, může být nakonec cílem. Tohle je muzika pro fanoušky, kteří u ní rádi přemýšlejí, kteří se nechávají s chutí rozdrásat do krve. Vše působí velmi tajemně, uhrančivě, syrově. Jako bych se stal svým vlastním stínem. S úsměvem sleduji své konání, ale dávno jsem již v jiné dimenzi. Tak to vidíte, některá hudba ve mě dokáže probudit různé a do pestrých odstínů šedé utkané obrazce. Představte si obrovský trychtýř, který vám někdo zatluče do hlavy. Bude vám proudit do mozku obrovské množství temné energie odněkud z vesmíru. Tak přesně takhle na mě působí i nová deska těchto tmářů. Už dávno jsi ztratil víru v lidský rod. Všude je jenom nenávist, bolest a utrpení. Připadáš si jako stín, jako neviditelný. Raději mizíš mezi stíny, do lesa, do starých katakomb. V chladu a tmě čekáš na jedinou spravedlivou věc na světě, na smrt. Jenže ta nepřichází. Temný, naléhavý, nervy drásající black metal! Těžké ozvěny vlastní existence!


Asphyx says:

You lost faith in the human race a long time ago. There is only hatred, pain and suffering everywhere. You feel like a shadow, invisible. You'd rather disappear into the shadows, into the forest, into the old catacombs. In the cold and dark, you wait for the only just thing in the world, death. But it doesn't come. You pray to the universe, invoke the elements and listen to black metal. I got my hands on the debut EP from Massachusetts maniacs COMPRESS. It's filled to the brim with filth, pus, misanthropy and nihilism.

The long, urgent and gut-wrenching tracks feel like echoes from another world. Sometimes I get restless. I'm annoyed by everything around me and I run away. I walk the forest paths, admiring the dead eyes of the victims rotting in the clearings. I'm slowly becoming part of eternity, crumbling into dust. The new EP is very well written, it immediately got into my blood. 


The band members are experienced musicians. For example, vocalist Connor Dooley has been in bands like Morgirion, Lustrum, Misanthropos. So you can be absolutely sure that the quality is taken care of here. The sound, the production, the cover art, everything fits perfectly in place and complements the ideas that abound on the EP. All you have to do is concentrate. The foundation is classic, traditional black metal, which is further developed, spiced up. I admit that I put the record in my ears mostly in the morning when it was still freezing. The streets were empty and I was pedaling to the beat. My steps always led outside, into the woods, to a long-abandoned cemetery. Only thoughts flew through my head, all black in colour. I think anyone who likes this style should sample "The Final Level of Consciousness". Sometimes even a journey full of pain and suffering can be a destination in the end. This is music for fans who like to think, who like to be ripped to shreds. Everything is very mysterious, mesmerizing, raw. It's like I've become my own shadow. I watch my actions with a smile, but I've been in another dimension for a long time. So you see, some music can awaken different patterns woven into colourful shades of grey. Imagine a huge funnel being slammed into your head. A huge amount of dark energy will flow into your brain from somewhere in the universe. That's exactly how the new record by these darkies strikes me. You lost faith in the human race a long time ago. There's nothing but hate, pain and suffering everywhere. You feel like a shadow, invisible. You'd rather disappear into the shadows, into the forest, into the old catacombs. In the cold and dark, you wait for the only just thing in the world, death. But it doesn't come. Dark, urgent, nerve-wracking black metal! Heavy echoes of your own existence!


tracklist:
1. Fissured Cosmos
2. The Final Level of Consciousness
3. Formosus
4. Damnatio Memoriae

band:
Dave Willoughby - Bass
Zack Birmingham - Drums
Matt McGrath - Guitar
Connor Dooley - Vocals, Keyboards



Share this games :

TWITTER