DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 7. května 2024

Home » , , , » Recenze/review - BLAZE OF PERDITION - Upharsin (2024)

Recenze/review - BLAZE OF PERDITION - Upharsin (2024)


BLAZE OF PERDITION - Upharsin
CD 2024, Metal Blade Records

for english please scroll down

Padám po zádech do hlubiny. Topím se vlastní nenávistí. Moje tělo se rozpadá na tisíc kousků. Nemůžu se nedechnout a najednou před sebou vidím všechny přízraky, které mě provázely celý můj život. Tak taková je smrt, říkám si a má slova zní jako nějaká děsivá ozvěna. S polskými BLAZE OF PERDITION mě pojí zvláštní, osobní pouto. Jejich hudbu jsem nikdy nedovedl poslouchat jenom tak, jako kulisu. Pokaždé, když se setkám s nějakým jejich novým albem, připadá mi, že se mi vrátily zlé noční můry. 

Masivní vlna temných a chladných riffů. Bezbožný, pradávný rituál. Motivy, které se jako nějako zlé zaříkávání opakují stále dokola, dokud nedojde k vzájemnému přenosu. Černá, krvavá magie. Esence nihilismu. Kosmos, jako děsivé společné svědomí. A k tomu samozřejmě prvotřídní black metalový zážitek. To pro mě BLAZE OF PERDITION vždy znamenali a nové album to jenom potvrzuje. 

 

Pánové nadále rozvíjejí svoje pochmurné myšlenky. Pozvou vás na výlet bez konce. Na druhou stranu. Do země nekonečné bolesti a utrpení. Démoni již čekají. Stačí jenom přidat hlasitost. Znovu a čím dál častěji se chodím dívat na špinavou řeku smrti. Sleduji její vlny, mrtvá těla, převalující se pod jezem. Vše mi připomíná pečlivě vystavěné melodie, zkušeně složené motivy, které se vám dostanou postupně hluboko do podvědomí. Alespoň tak to mám s novou deskou "Upharsin" já. Byl jsem kdysi prokletý, již v době prvních demo nahrávek. Jsem stále věrný, líbí se mi způsob, kterým se kapela posouvá, vyvíjí. Jsou pokaždé jiní, přesto mají stejný základ, ke kterému jsou přidávány nové a nové stíny. Fanoušci třeba takových DEATHSPELL OMEGA, TEMPLE OF BALL, DYSANGELIUM, VALKYRJA, AOSOTH, DARK FUNERAL, MARDUK, MAYHEM, DISSECTION, SACRAMENTUM  si přijdou na své. Myslím si, že určitě rádi zapálíte svíci. Tohle album totiž hoří jasným plamenem. Je naléhavé, zahalené do špinavé mlhy. Nezbývá mi nic jiného, než znovu shořet na popel. Když novinku poslouchám, připadám si jako na nějaké staré spirituální seanci. Můj magický, rituální dojem je podpořen skvělým zvukem, mrazivým a čitelným. Poláci působí majestátně, vznešeně, mocně. Jako opravdoví démoni temnoty, kteří byli vysláni, aby spálili tenhle zkažený svět. Padám po zádech do hlubiny. Topím se vlastní nenávistí. Moje tělo se rozpadá na tisíc kousků. Nemůžu se nedechnout a najednou před sebou vidím všechny přízraky, které mě provázely celý můj život. Tak taková je smrt, říkám si a má slova zní jako nějaká děsivá ozvěna. Misantropický, nihilistický black metal, nasáklý starodávnými rituály,  chladem a nepropustnou tmou!


Asphyx says:

I'm falling on my back into the deep. I'm drowning in my own hatred. My body breaks into a thousand pieces. I can't stop breathing, and suddenly I see before me all the ghosts that have followed me all my life. This is what death is like, I tell myself, and my words sound like some terrifying echo. I have a special, personal bond with Polish BLAZE OF PERDITION. I've never been able to listen to their music just as a backdrop. Every time I come across one of their new albums, I feel like my bad nightmares have returned. 

A massive wave of dark and cold riffs. An unholy, ancient ritual. Motifs that repeat over and over like some evil incantation until there is a mutual transference. Black, bloody magic. The essence of nihilism. The cosmos, like a terrifying collective conscience. And, of course, a first-class black metal experience. That's what BLAZE OF PERDITION has always meant to me and the new album only confirms it. 


The gentlemen continue to develop their gloomy thoughts. They invite you on a trip without end. To the other side. To a land of endless pain and suffering. The demons are waiting. Just turn up the volume. Again and more often I go to see the dirty river of death. I watch its waves, the dead bodies rolling under the weir. It all reminds me of carefully constructed melodies, expertly composed motifs that gradually work their way deep into your subconscious. At least that's how I feel about the new album "Upharsin". I was once cursed, back in the days of the first demo recordings. I'm still loyal, I like the way the band is moving, evolving. They're different every time, yet they have the same foundation, to which new and new shadows are added. Fans of such bands as DEATHSPELL OMEGA, TEMPLE OF BALL, DYSANGELIUM, VALKYRJA, AOSOTH, DARK FUNERAL, MARDUK, MAYHEM, DISSECTION, SACRAMENTUM will enjoy this. I think you will definitely like to light a candle. This album is burning brightly. It's urgent, shrouded in a dirty fog. I have no choice but to burn to ashes again. When I listen to the new album, I feel like I'm at an old spiritual séance. My magical, ritualistic impression is supported by a great sound, chilling and clear. The Poles sound majestic, sublime, powerful. Like true demons of darkness sent to burn this corrupt world. I fall on my back into the depths. I'm drowning in my own hatred. My body breaking into a thousand pieces. I can't help but gasp, and suddenly I see before me all the ghosts that have followed me all my life. This is what death is like, I tell myself, and my words sound like some terrifying echo. Misanthropic, nihilistic black metal, soaked in ancient rituals, coldness and impenetrable darkness!



about BLAZE OF PERDITION on DEADLY STORM ZINE:




Tracklist:
1. W kwiecie rozlamu
2. Przez rany
3. Niezmywalne
4. Architekt
5. Młot, miecz i bat

band:
XCIII - Guitars
S. - Vocals, Lyrics
Vzn - Drums
M.R. - Guitars



Share this games :

TWITTER