DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 26. května 2024

Home » , , , , » Recenze/review - DOGTAG REMAINS - Forgotten Battlefields (2024)

Recenze/review - DOGTAG REMAINS - Forgotten Battlefields (2024)


DOGTAG REMAINS - Forgotten Battlefields
CD 2024, Satanath Records, Australis Records

for english please scroll down

Někde uprostřed země nikoho, někde daleko od domova ležíš na zemi a čekáš až se objeví. Musíš jej zabít. Nikdy si ho neviděl a nic proti němu nemáš, ale bojuješ za jakési ideály, za víru, za cokoliv. Je to vlastně jedno, teď, na chladné půdě si to uvědomuješ. Ptáš se tisíckrát proč, ale nakonec stejně vystřelíš. Měl stejný život jako ty, měl holku, chodil do školy. Akorát bojoval na druhé straně. Válka je neskutečné svinstvo. Normálně byste spolu šli na pivo, ale dnes, dnes ti ustřelí hlavu.

Death metal s válečnou tématikou patří k mým nejoblíbenějším. Samozřejmě, vždy záleží, jaká kapela jej hraje. Na svých toulkách po světových bojištích jsem si pro sebe objevil řecké maniaky DOGTAG REMAINS. Jejich debutové album jsem si několikrát pustil a protože jsem se pokaždé ocitl přímo na bojišti, rád bych se s vámi podělil o několik dojmů a pocitů z desky. 


Melodie jsou zde mrazivé, temné. Řekové navazují na tradici klasických kapel jako BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS, ASPHYX, GRAVE, DEAD CONGREGATION, nověji potom třeba MEMORIAM, JUST BEFORE DAWN, SCALPTURE, DECAYING a přinášejí nám další zprávy z fronty. Líbí se mi, jakým způsobem přistupují k hudbě, jak skládají nové skladby. Vše je uvěřitelné, naléhavé, opravdu se cítím, jako bych pochodoval v zástupu. Příkaz zněl jasné, všechny zabít. Jsme jen čísla v řadě a jednou z nás budou bílé kříže beze jména. Zvuk (Nick Setesh), skvělý obal (Julián Felipe Mora Ibanez), celkové provedení i produkce, vše je v nejlepším pořádku. Doporučuji vám nějaký starý černobílý dokument z jedné ze světových válek a potom plynule navažte s poslechem této nahrávky. Vše se vám potom spojí v jedno, v jeden celek, masivní monolit, který vás zničí. Ano, je to tak, po tomto albu zůstává jenom spálená země. Smrt má mnoho podob a tu, kterou nám přinášejí DOGTAG REMAINS je velmi krutá, zlá a ošklivá. Jako samotná válka. Na bojišti leží tisíce mrtvých zohavených těl. Tahle válka nemá vítězů, jenom poražených. Po chladné zemi se prochází dáma s kosou a usmívá se. Má důvod. Hraje se zde hlavně pro ni, i pro všechny, kteří zbytečně zemřeli. Až jednou někdo objeví tenhle hromadný hrob a až nemrtví vojáci povstanou, všichni budou poslouchat "Forgotten Battlefields". Obloha zase hoří jasným plamenem. Sirény řvou jako raněná zvířata. Velmi povedená deska, která v sobě má vše, co mám na tomto stylu rád. Někde uprostřed země nikoho, někde daleko od domova ležíš na zemi a čekáš až se objeví. Musíš jej zabít. Nikdy si ho neviděl a nic proti němu nemáš, ale bojuješ za jakési ideály, za víru, za cokoliv. Je to vlastně jedno, teď, na chladné půdě si to uvědomuješ. Ptáš se tisíckrát proč, ale nakonec stejně vystřelíš. Masivní, temný a chladný death metalový nálet, po kterém zůstává jenom spálená země! Nemrtví vojáci povstali!


Asphyx says:

Somewhere in the middle of no man's land, somewhere far from home, you lie on the ground waiting for them to appear. You have to kill him. You've never seen him and you have nothing against him, but you're fighting for some ideals, for a belief, for whatever. It doesn't really matter, now, on the cold ground, you realize it. You ask yourself a thousand times why, but in the end you shoot anyway. He had the same life as you, had a girlfriend, went to school. He just fought on the other side. War's an unbelievable piece of shit. Normally you'd have a beer together, but today, today they'll blow your head off.

Death metal with a war theme is one of my favorites. Of course, it always depends on what band is playing it. On my wanderings around the world's battlefields, I discovered for myself the Greek maniacs DOGTAG REMAINS. I've listened to their debut album a few times, and since each time I found myself right on the battlefield, I'd like to share a few impressions and feelings about the record. 


The melodies here are chilling, dark. The Greeks follow in the tradition of classic bands like BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS, ASPHYX, GRAVE, DEAD CONGREGATION, and more recently MEMORIAM, JUST BEFORE DAWN, SCALPTURE, DECAYING and bring us more news from the front. I like the way they approach music, the way they compose new songs. Everything is believable, urgent, I really feel like I'm marching in the crowd. The order was clear, kill them all. We are just numbers in a line and one day we will be white crosses without a name. The sound (Nick Setesh), the great cover art (Julián Felipe Mora Ibanez), the overall execution and production, everything is top notch. I recommend some old black and white documentary from one of the world wars and then smoothly follow up with a listen to this recording. Everything will then come together as one, a massive monolith that will destroy you. Yes, that's right, all that's left after this album is scorched earth. Death takes many forms and the one brought to us by DOGTAG REMAINS is very cruel, evil and ugly. Like the war itself. Thousands of dead mutilated bodies lie on the battlefield. This war has no winners, only losers. A lady with a scythe walks across the cold ground and smiles. She has a reason. The game is played for her and for all those who have died in vain. When someone discovers this mass grave, and when the undead soldiers rise, everyone will be listening to "Forgotten Battlefields". The sky burns bright again. Sirens scream like wounded animals. A very good record that has everything I love about this style. Somewhere in the middle of no man's land, somewhere far from home, you lie on the ground waiting for them to appear. You have to kill it. You've never seen it and you have nothing against it, but you're fighting for some ideals, for a belief, for whatever. It doesn't really matter, now, on the cold ground, you realize it. You ask yourself a thousand times why, but in the end you shoot anyway. A massive, dark and cold death metal onslaught that leaves nothing but scorched earth! The undead soldiers have risen!



Tracklist:
01. Encirclement 
02. Varsity 
03. Aachen 
04. The Glomfjord Power Plant 
05. Behind Enemy Lines 
06. The Man Who Never Was 
07. Landed Southward 
08. Hill 731



Share this games :

TWITTER