DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 27. května 2024

Home » , , , , , » Recenze/review - NOCTURNUS AD - Unicursal (2024)

Recenze/review - NOCTURNUS AD - Unicursal (2024)


NOCTURNUS AD - Unicursal
CD 2024, Profound Lore Records

for english please scroll down

Smrt ve tmě. Zásah z čistého nebe. Čekám na to již dlouhou dobu. Psávali o tom staří autoři sci-fi. Jako lidstvo jsme se dostali do bodu, ze kterého není návratu. Tak proč se trápit? Apokalypsa stejně nakonec přijde, koneckonců, děláme pro to úplně všechno. Nezbývá, než si ještě aspoň trošku užít. NOCTURNUS AD jsou po pěti letech zpět a opět na nás útočí pomocí svých thrash death metalových zbraní. Nutno rovnou dodat, že to na mě stále působí.

A to natolik, že šla veškerá další hudba stranou. Každá novinka z dílny těchto šílenců je pro mě vždy událostí. Těším se, opatrně poslouchám ukázky, čtu si prohlášení muzikantů. Nakonec ale stejně zhasnu všechna světla a dívám se na nebe. Padá hvězda, říkají. Jenže to není pravda, jedná se o další z velmi povedených útoků. 


Pánové vždy hráli hudbu, která se nedá zařadit. Je to jedna z věcí, která se mi na nich líbí. Jsou originální, mají své postupy, na které když přistoupíte, tak budete odměněni velmi zajímavým a neotřelým zážitkem. Neexistují žádné hranice. Přesto je zachována skladba jako taková. Má jasnou a zřetelnou strukturu. I letos se jedná o záležitost pro všechny, kteří rádi přemýšlejí, mají bohatou fantazii. Osobně se mi vždy nejvíc osvědčil soustředěný poslech v klidu a pohodě. Nové album, stejně jako to předešlé, nikdy nebude jen obyčejnou kulisou. Dostalo se mi do podvědomí. Rozdrásalo moji představivost na maximum. Létal jsem mezi hvězdami, útočil, bál se vesmírného prachu i příšer, které neznají slitování. Opět není třeba hodnotit formální věci jako zvuk, obal a produkci. Vše je na vynikající úrovni. Můžete se tak plně soustředit a užívat si chlad a temnotu, které z jednotlivých motivů doslova odkapávají. NOCTURNUS AD jsou i na novém albu jako perfektně seřízený stroj, na kterém se podíleli nejlepší z nejlepších. Vše na mě působí jako dobrá kniha s příběhem, který vás ihned chytne, zasekne do vás dráp a už vás nepustí. Nedovedu to vysvětlit, ale mám pro tuhle kapelu velkou slabost. Hraje totiž jinak, přesvědčivě. Poznáte ji během několika krátkých okamžiků. A nějaká kritika? Možná snad jen vokály mohly být trošinku lépe zpracované. To je ale jen drobnost, povzdechnutí starého psa. Jinak se jedná o povinnost pro všechny, kteří mají rádi kapely jako KREATOR, CORONER, MORBID ANGEL, AFTER DEATH, DEATH, MITHRAS, KING DIAMOND, MEKONG DELTA, VOIVOD, DREAM THEATER. Smrt ve tmě. Zásah z čistého nebe. Čekám na to již dlouhou dobu. Psávali o tom staří autoři sci-fi. Jako lidstvo jsme se dostali do bodu, ze kterého není návratu. Tak proč se trápit? Apokalypsa stejně nakonec přijde, koneckonců, děláme pro to úplně všechno. Nezbývá, než si ještě aspoň trošku užít. Technický thrash death metalový útok z nejtemnějších hlubin chladného vesmíru! Signál byl opět zachycen!


Asphyx says:

Death in the dark. A hit out of the blue. I've been waiting for this for a long time. The old science fiction writers used to write about it. We have reached a point of no return as a human race. So why bother? The apocalypse will come eventually, after all, we're doing everything we can to make it happen. There's nothing to do but enjoy ourselves a little more. NOCTURNUS AD are back after five years and once again attack us with their thrash death metal weapons. It must be added right away that it still impresses me.

So much so that all other music went aside. Every new release from these madmen is always an event for me. I look forward to it, I listen carefully to the samples, I read the musicians' statements. But in the end, I still turn off all the lights and look at the sky. A star is falling, they say. But it's not true, it's another one of the very hilarious attacks. 


The gentlemen always played music that couldn't be classified. It's one of the things I like about them. They are original, they have their own methods, which if you follow, you will be rewarded with a very interesting and novel experience. There are no boundaries. Yet the composition itself is preserved. It has a clear and distinct structure. Again, this is an affair for those who like to think, who have a rich imagination. Personally, I have always found concentrated listening in peace and quiet to be the most rewarding. The new album, like the previous one, will never be a mere backdrop. It's gotten into my subconscious. It has stretched my imagination to the limit. I've flown among the stars, attacked, feared space dust and monsters that know no mercy. Again, there is no need to judge formal things like sound, packaging and production. Everything is on an excellent level. You can fully concentrate and enjoy the coldness and darkness that literally drip from each motif. Even on the new album, NOCTURNUS AD are like a perfectly tuned machine with the best of the best involved. It all strikes me as a good book with a story that immediately grabs you, sinks its claw into you and won't let go. I can't explain it, but I have a huge crush on this band. Because it plays differently, convincingly. You get to know it in a few short moments. Any criticism? Maybe just the vocals could have been a little better done. But that's just a small thing, the sigh of an old dog. Otherwise, this is a must for all who like bands like KREATOR, CORONER, MORBID ANGEL, AFTER DEATH, DEATH, MITHRAS, KING DIAMOND, MEKONG DELTA, VOIVOD, DREAM THEATER. Death in the Dark. A hit from the clear sky. I've been waiting for this for a long time. The old science fiction writers used to write about it. We have reached a point of no return as humanity. So why bother? The apocalypse will come eventually, after all, we're doing everything we can to make it happen. There's nothing to do but enjoy ourselves a little more. A technical thrash death metal assault from the darkest depths of the cold universe! The signal has been picked up again!



Recenze/review - NOCTURNUS A D - Paradox (2019):


Tracklist:
01. Intro 
02. The Ascension Throne Of Osiris 
03. CephaloGod 
04. Mesolithic 
05. Organism 46B 
06. Mission Malkuth 
07. Yesod, The Darkside Of The Moon 
08. Hod, The Stellar Light 
09. Netzach, The Fire Of Victory 
10. Outro



Share this games :

TWITTER