DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 19. února 2016

Home » » Minirecenze/minireview - XUL - Malignance (2015)

Minirecenze/minireview - XUL - Malignance (2015)


XUL - Malignance
CD 2015, Redefining  Darkness Records

Znovu vydané album z roku 2012 s názvem "Malignance" je plné melodií, které jsou kombinací black metalu a deathu. Přiznám se rovnou, že tentokrát se mi do recenze moc nechtělo. Přeci jen, tihle Kanaďané hrají na mě moc "příjemně", nikde mě nic neřeže a nepálí. A to je u podobných smeček docela problém. Všechno je vlastně v nejlepším pořádku, kapela doladila zvuk, nový obal i produkci do nejmenšího detailu. Jenže když já to raději špinavěji a důrazněji. XUL si umně do své tvorby dodávají i technicky progresivní pasáže, ale ty mě spíše ruší, než aby mě navnadili pro další poslech. Mě zkrátka to balancování mezi styly vadí, přijde mi nesourodé. Neříkám, že by bylo něco vyloženě špatně, ale do oka jsme si zrovna nepadli. Možná to někteří z vás uslyší jinak a budou hovořit o pestré a zajímavé desce, já se ale raději zdržím hlasování.

Asi jsem už opravdu stará škola, protože pořád (a asi už mnohdy marně) vyžaduji od kapel, aby nahráli skladby, které budou mít hlavu a patu, budou gradovat, rozvíjet se a nakonec budu odcházet s pocitem, že mě někdo prohnal nůž břichem. To se na "Malignance" neděje a riffy mě spíš jen hladí, sem tam seknou drápem, ale jinak nechávají chladným. Je to škoda, protože potenciál je z kapely cítit velký. Možná by to chtělo trošku ostřejší, dynamičtější tlak. Nevím, jsem jen pouhým posluchačem a tentokrát mi jednoduše spousta věcí nesedla. A ani vlastně nevím proč. Možná jsme jenom jiná krevní skupina. I přesto rozhodně téhle smečce věnujte čas. Uslyšíte sami.

XUL jsou black death metalová kapela, která se nebojí ani progresivních technických pasáží. Jejich hudba je velmi pestrá a svým způsobem zajímavá. Není to sice nic, z čeho bych si sedl na zadek, ale rozhodně se jedná o album, které stojí za pozornost. Pro mě osobně je ale docela nevýrazné a bohužel i obyčejné. Uvidíme, co přinese budoucnost. Rozhodně budu kapelu i nadále sledovat. Zatím považuji jejich tvorbu sice za velmi slušnou, ale ničím originální. Black death metalová deska, která bolí jenom trochu!



Asphyx says:

XUL is a Black Death metal band which is not afraid of progressive technical passages. Their music is very colorful and in its own way very interesting. It is not very special to make me stop for a minute, however this album is good and you should take a look at it. For me personally this is not very expressive and unfortunately ordinary. We will see what future brings. I´m going to keep my eye on this band. For now unfortunately, their work is good but not original. Black death metal album which hurts just a little bit!

Share this games :

TWITTER