DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 17. února 2016

Home » » Rozhovor - ENTHRALLMENT - Nahráváme náš strach…

Rozhovor - ENTHRALLMENT - Nahráváme náš strach…


přeložila Markéta, děkujeme!

rozhovor s bulharskými brutálními death metalisty ENTHRALLMENT - odpovídal zpěvák Plamen Bakardzhiev


Ave ENTHRALLMENT!, „Eugenic Wombs“ je teprve druhou deskou, která se mi od vás dostala do rukou. Mohl bys nám prosím nejdříve představit kapelu? Přeci jen, death metal z Bulharska u nás v Čechách zase tolik lidí nezná.

Samozřejmě! Nejdříve chci pozdravit všechny čtenáře! „Eugenic Woumbs“ je vlastně naším pátým kompletním albem. Ale měli jsme jedno demo, jedno EP a jednu spolupráci se švédskými death metalisty RELENTLESS ještě před naším prvním albem. Začali jsme v roce 1998 a tohle je celá naše diskografie.

Eugenic Wombs“ je už nějakou dobu vydáno. Jaké máte zpětné vazby a reakce? Co fanoušci, kritiky? A jak fungují skladby na koncertech?

Všechny komentáře a recenze, které vidím, mi dělají radost. Samozřejmě lidé vnímají více naše texty a hudbu. Dokážou se vcítit do nálady našich songů, což je pro mě příjemným překvapením. Znamená to, že s nimi dokážeme být v kontaktu skrze hudbu.

Předtím jsme hráli pár týdnů v Sofii s našimi starými známými Malevolent Creation a s Grave (poprvé). Nehrajeme moc často, aby si lidé mohli naší show pořádně užít. Jsem rád. Hráli jsme už dva songy z „Eugenic Wombs“ před vydáním alba. A tyhle songy vyvolaly naprostou katastrofu mezi publikem a myslím, že je o tom i video na YouTube. Slyšeli jsme pak po koncertě mnoho pozitivních komentářů a to nás motivuje jít dál a dál.


Již druhé album jste vydali u německých Rebirth the Metal Productions. Jak jste se vůbec k tomuto labelu dostali, jak jste s ním spokojeni? Label je v dnešní době hodně důležitá věc. O vás je slyšet všude. Jak spolupráce probíhá? Mluví vám Andreas Rieger třeba do toho, jak byste měli znít? Někdy s tím bývá mezi vydavatelem a kapelami trošku problém.

Funguje to samozřejmě tak, že label má poslední slovo a drží si finální vizi a zvuk. My naštěstí máme dost zkušeností a pracujeme pouze s těmi správnými lidmi. Nikdy bychom nevydali album jen proto, aby bylo vydáno – bez uměleckého významu, jen cover bez smyslu a nikdy bychom nevydali album, na kterém bychom zněli špatně. A pokud jde o spolupráci s Andreas…tak je velmi dobrá. Je velice snadné a příjemné pracovat s Rebirth the Metal Productions. Všechno, krok po kroku, konzultujeme a máme velmi dobré výsledky.

Hrozně se mi líbí zvuk alba. Je syrové a zároveň čitelné. Nekompromisní, ale nezaniknou jednotlivé melodie, nápady. Kde jste vůbec nahrávali? Kdo stojí za mixem a masteringem? V bookletu je uvedeno, že celá kapela?

Album jsme nahrávali v našem studiu, Murder Sound Studio. Náš bubeník Ivo má na starosti nahrávání, mixování a mastering. Každý z nás má v tom procesu určitou roli a Ivo nám posílá složky s ukázkami, my vše konzultujeme, probíráme do posledního detailu, dokud nenajdeme finální správný zvuk. Víš, něco jako…“Neslyším se tam…“, nebo „kytary jsou moc hluboký,…“, atd. Ale nakonec ten zvuk najdeme a jsme s tím spokojeni.




Mám v ruce originální CD a ať hledám, jak hledám, tak nemůžu nikde najít autora obalu. Logo vám vytvořil Christophe Szpajdel, ale o coveru nikde ani zmínka. Přitom vaše obaly patří k zajímavým, mají nápad a člověk si je zapamatuje. Kdo je tedy autorem obalu? A jak jste se k němu dostali?

Na coveru můžeš najít jméno autora. Díval jsem se a jde to krásně přečíst – Mirko Stanchey. Je taky z Bulharska a je autorem coveru k „Eugenic Wombs“ a i k předchozímu albu „The Voice Of Human Perversity“. Budeme s ním pracovat i na dalším materiálu, protože je velmi dobrý, ale co je nejdůležitější – rozumím našim motivům a nápadům, a to velmi dobře. Na jeho práci se můžeš podívat tady: www.illogicalconversions.com

Jsem rád, že jsou v bookletu vloženy texty. Přijdou mi zajímavé. Prozraď nám, kdo je jejich autorem a jakým způsobem vznikají?

Na posledních třech albech psal většinu textů náš kytarista Vasil Furnjgoy. Já mám několik textů a dokonce moje přítelkyně má jeden text v „The Voice Of Human Perversity“. Co se týká textů, tak ty popisují ty nejděsivější věci z budoucnosti. Několika slovy – nahráváme náš strach…


Když se řekne death metalová kapela z Bulharska, přiznám se, že mě napadnete jenom vy. Hrají u vás i nějaké další dobré kapely? Myslím tím teď nejen smrtící kov, ale třeba i thrash, black.

Ano, je kolem nás mnoho dobrých kapel, ale upřímně nevím, jak jsou na tom s popularitou mimo Bulharsko. Nevím, jak propagují svá alba, aby se dostali k více lidem. Každá kapela má svoje cíle a priority.

Jaké to vlastně je, hrát death metal v Bulharsku? Chodí u vás lidí na koncerty? Podporují vás, kupují CD? Když třeba uspořádáte nějakou akci, kolik přijde lidí?

Pokud mám být upřímný, časy se mění…není to takové, jako to bylo na začátku. Dokonce ani ty největší kapely nejsou spokojené, tím jsem si jistý. Kdybychom měli live show v Bulharsku, jsem si jistý, že by nepřišlo více, než 100-150 lidí. Před několika lety byly všechny naše koncerty plné lidí. A dnes už bohužel nevidím ty staré známé fanoušky. Většina z nich tady ani nežije. Hrát Death Metal v naší zemi je docela těžké. Ale nejen u nás.

ENTHRALLMENT hrají od roku 1998. To je na kapelu hodně dlouhá doba. Jak se vám vlastně povedlo udržet kapelu tak dlouho pohromadě? Jestli se nepletu, tak od začátku je v kapele jen bubeník Ivo a v roce 2001 se přidal zpěvák Plamen. Je hodně těžké sehnat v Bulharsku dobrého kytaristu, basistu apod.?

Ono to není o dobrých, nebo špatných kytaristech. Každý muzikant, který s námi hrál, si svůj čas v kapele užil, ale tohle je dlouhá doba a každý se stará o svoji práci, rodinu, apod. Každý má své osobní důvody a my bychom nikdy nikoho kvůli nim neodsuzovali. Ve skutečnosti to není snadné najít dobrého muzikanta, který by chtěl hrát přesně tento styl muziky. Musí to buď milovat, nebo to nebude fungovat… To, že jsem se dostal do téhle kapely, byla v podstatě náhoda. Byl rok 2001 a ENTHRALLMENT ohlásili, že budou hrát na Death Fest v Shumen. Byl jsem tam jen jako fanoušek kapely a abych si vyfotil pár fotek. Jejich vokalista jim oznámil, že nebude moct dorazit na koncert a oni ho potřebovali nahradit jen na tom konkrétním koncertě. Texty? Neznal jsem ani jedno slovo. Byl jsem jen fanoušek, který přišel pít a fotit. Představil jsem si, že jsem monstrum a začal jsem vrčet. Po koncertě se se mnou lidé fotili, jako bych byl vokalistou kapely. Byli docela naštvaní. Byla to bláznivá a zvláštní show, ale skvělá. Ten samý rok mi kluci řekli, abych s nimi natočil EP „Burning Fields“. Později bylo EP vydáno na půl s Relentless…super časy.


Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna brutální death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Když s touhle muzikou vyrůstáš a začneš ji hrát, tak se naučíš dvě věci – přestaň to dělat, nebo to dělej, dokud můžeš. Tak jsme se rozhodli pro to druhé. Proč zrovna brutal death metal? Nepřemýšleli jsme nad styly, prostě jsme hráli to, co nás ovlivňovalo od deatl metalových kapel z devadesátých let. Jsme z Pleven z Bulharska a to je město, které má hodně death metalových a grind coreových kapel.

Na vaší kapele je hrozně vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se SUFFOCATION.

Máme dva důležité cíle: dostat se k více lidem a hrát na co nejvíce různých pódiích. Nikdy nevíme, jaké bude naše další album. To je asi to nejzajímavější. To nás nabíjí tou energií, která nás vede dál.

Co ENTHRALLMENT a koncerty? Už jste absolvovali nějakou delší šňůru po Evropě? Nechystáte se? Docela rád bych vás viděl kupříkladu v Praze!

Ano, máme za sebou už mnoho koncertů. Nejlepší období bylo mezi 2010-2012. Ale později se už promotéři o death metal nezajímali. Pravidla se mění, vždyť to znáš…peníze, krize a všechno se stává těžší a těžší. Hráli jsme na pódiu s kapelami jako: Napalm Death, Deicide, Destruction, Obituary, Vital Remains, Grave, Missery Index a mnoha dalšími. Byli jsme na šňůře s Rotting Christ, Malevolent Creation a Rotten Sound – super kluci. Možná jsem na něco zapomněl…Hráli jsme na OBSCENE EXTREME 2011. Měli jsme vlastní šňůry a koncerty v Evropě. Snažili jsme se minulý rok organizovat šňůru po Jižní Americe a lidi o to měli docela zájem. Ale na posledních chvíli byly problémy s letenkami a museli jsme šňůru bohužel odvolat. Teď se snažíme zorganizovat šňůru na tenhle rok po Evropě a budeme se snažit hrát i v Čechách a to konkrétně v Praze. Samozřejmě taky milujeme český pivo.

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

V roce 2015….asi jen Slayer.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Samozřejmě známe mnoho českých kapel. Pamatuji si, že jsme hráli s Hypnos na HELLHAMMER FEST v Srbsku. Víme, že Češi miluji grindcore a známe hodně grind kapel.



Co chystají ENTHRALLMENT v nejbližších měsících?

V nejbližších měsících budeme pracovat na nových podkladech k dalšímu albu a pak se vrhneme do studia. Pokud bude šance, uvidíme se tenhle podzim a zahrajeme Vám nové, nevydané songy.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.


Share this games :

TWITTER