DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 30. března 2018

Home » » Report, photos, video - VENOM INC., SUFFOCATION, NERVOSA, AETERNAM, SURVIVE - club Futurum, Prague - 29. 3. 2018

Report, photos, video - VENOM INC., SUFFOCATION, NERVOSA, AETERNAM, SURVIVE - club Futurum, Prague - 29. 3. 2018


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos

club: https://futurum.musicbar.cz/
promoter: https://www.obscure.cz/cs


Občas mě to napadne, přiznávám. Jdu třeba cestou z práce a představuji si, že nastoupím do tramvaje a když u nás nahoře na sídlišti vylezu zmuchlaný z vagónu, ocitnu se zase v roce 1993. Cestování v čase, snad nejvíc omílané téma sci-fi. Ale řekněte mi, nebylo by to krásné? Znovu potkat svoji první holku, rozesmáté kamarády. Zajít na pivo, pokecat o hudbě. Být opět mladý, silný, neunavený. Bez starostí. Když si to vezmu kolem a kolem, mě se něco podobného ve čtvrtek povedlo.


Už jenom to nastoupení do Michalovy dodávky - stroje času. Povídali jsme si tváří v tvář, kývali souhlasně na spousty témat. Občas nostalgičtí - protože dřív nebyly kurvy tolik slyšet a vidět, protože dostaly po hubě a byl klid. Máme už trošku věk a ledacos pamatujeme. Možná proto jsme se nejvíc těšili na VENOM INC.. Nebo já tedy určitě. Protože jsem je už jednou viděl. V Brně a byl to pro mě tenkrát na dlouhou dobu jeden z nejlepších koncertů. O pravé, ryzí hudbě, o metalu. O jeho základech a cestování v čase.


Pochopit systém parkování v Praze je samo o sobě obrovský zážitek a když si k tomu vezmete, že díky tomu stejně nemáte kde zaparkovat, přidáváme si k cestě vždy nějaký čas navíc. Konečně jeden flek. Jdeme na to. Hlavou se mi míhají vzpomínky na moje první setkání s tvrdou hudbou, na staré kamarády. Nejsem sám, už při příchodu do klubu je vidět, že z děr vylezla velká spousta starých metalistů. Přišli zavzpomínat, užít si muziku. Přišli na metal.


Ve Futuru se mi líbí, jen na pivo nejdu. Nechce se mi tlačit u výčepů a pak následně chodit na záchod. Zaujímám radši pozici stranou a vepředu. Několikrát mě zamrazí. Měl jsem podivný pocit, že vidím své dávno mrtvé kamarády. Mihli se v davu, popíjeli, smáli se. A co ta panenka vepředu pod pódiem? Nechodil jsem s ní náhodou taky? Musím se otřepat. Asi jsem se do toho cestování v čase moc ponořil. První kapela už hraje, začalo se prý o čtvrt hodiny dříve. 

SURVIVE - japonský thrash metal proložený deathem a hardcore. Bylo to divoké, vcelku dobře zahrané, ale dost neoriginální. Nelíbil se mi šílený zpěv a podobné postupy lze slyšet dnes od každé druhé kapely. Kluci do toho ale šli po hlavě a to já dokáži ocenit. Ve výsledku to bylo slušné vystoupení! Solid metal!






Kanadské melodické death metalisty AETERNAM mám rád. Patří sice do skupiny kapel, které normálně většinou nevyhledávám, ale jejich desky v sobě mají kus něčeho přitažlivého. Kanaďanům by asi slušel větší prostor (délka) pro hraní, protože jejich skladby jsou složité (košaté), propracované a v Praze tolik nevynikly. Každopádně, za mě spokojenost a byl jsem moc rád, že jsem je konečně viděl. Melodic death metal which makes stones crush with cold! Excellent!








Na adresu brazilských koček NERVOSA jsem slyšel již mnohé. Sám jsem je několikrát viděl a i když nepatří zrovna k mým nejoblíbenějším, musím uznat, že mě tentokrát jejich set bavil. Je super, když vidíte na pódiu partu hezkých holek, které baví hrát thrash metal. Sice nám nepředvedli nic nového, ani převratného, ale já si vyloženě užíval, podupával nohou, usmíval se, nevadí? Na zábavě nevidím nic špatného. Mimochodem, kapela měla možná "větší koule", než kde která slavnější smečka. Příjemné vystoupení! Excellent thrash metal which feels like a pressure container right before cracking. There was nothing but burned earth after this gig! Thrash!











setlist:
https://www.setlist.fm/search?query=Nervosa


SUFFOCATION jsou dnes již revivalem sebe sama. Přesto odvedli dobrou práci. Bylo to brutální, surové, natlakované, technické, i když jsem se neubránil dojmu, že chvílemi bylo vystoupení až moc "profesorské" a chybělo mi navíc trošku jiskření, energie a nadšení. Možná za to mohou personální změny, nevím, ale už jsem viděl lepší koncerty této legendy. Nicméně, určitě se jednalo o solidní masakr, který nezklamal. The legend spoke again! Powerfully, addictively, brutal and killer! Great death metal concert which is crowded with nihilism and darkness!



















VENOM INC. - kvůli téhle legendě (nebo klonu legendy, říkejte si jim, jak chcete) jsem vyrazil a odměněn jsem byl opět v podstatě dokonalým zážitkem. Bylo až s podivem, co na pódiu pánové předváděli. Základní, dřevní heavy metal, ušpiněný klasickým blackem a rock´n´rollem. Ale hlavně obrovské nadšení, chuť hrát. Kapela v čele s charismatickým Tony Dolanem si mě podmanila už od prvního songu. Jako bych se opravdu přenesl v čase o třicet let zpět (bylo i nezbytné cigáro a lahev whiskey, nabídnutá fanouškům). Opět se ukázalo, že metal je hlavně o zábavě, o nadšení, o srdci. Na pódiu se odehrával kus opravdové metalové historie. Přiznávám, mrazilo mě v zádech, usmíval jsem se a nadšeně křičel do davu. Notoricky známé skladby plus ty nové, neméně dobré. Byla to smršť, úžasný koncert pro všechny věrné. Ano, tohle byl pro mě metal s velkým M! Avé Satanas! Its how I imagine honest and well played heavy black metalPerfect, maniacal gig! Very heavy! Cult!
























setlist:
https://www.setlist.fm/setlists/venom-inc-2bc7ec72.html



Návštěvnost jsem čekal trošku větší, ale odhadem 150-180 lidí udělalo kapelám skvělou kulisu. Zvuk považuji za solidní, za mě spokojenost. Co se týká organizace, tak nemám žádnou výtku, vše opravdu odsýpalo s neúprosnou přesností a končilo se dokonce o půl hodiny dříve. 


Ještě, že je zítra státní svátek. Cesta zpět mi přijde až magická. Jakoby unavený mozek nestíhal a neustále se přepínal do jiného módu. Povídáme si, ale dálnice mě ukolébá, hypnotizuje. Nic jsem nepil a přesto si přijdu jako v mrákotách. Jsem ještě nasáklý slyšeným metalem, ale zároveň se mi v hlavě míchají myšlenky na dávné časy. Opravdu jsme byli v Praze v roce 2018? Ptám se, než jdu spát. Kdo ví? Jsem hrozně moc rád, že jsem mohl čtvrteční výlet do historie prožít. Ujistil mě v tom, že metal ještě nezemřel. Nemůže, dokud poneseme jeho vlajku my, staří psi, bude tu pořád s námi. Snad ještě nějakou dobu vydržíme v naší smyčce času. Děkuji za pozornost. 


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound





Share this games :

TWITTER