DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 21. června 2018

Home » » Recenze/review - ALKALOID - Liquid Anatomy (2018)

Recenze/review - ALKALOID - Liquid Anatomy (2018)


ALKALOID - Liquid Anatomy
CD 2018, Season of Mist

Alkaloidy jsou skupina zásaditých organických sloučenin, které se tvoří při přeměně aminokyselin. Tolik definice. Dát si podobný název kapely o ledačem svědčí. Tihle němečtí progresivci mě přesvědčili na svoji stranu již svým prvním albem "The Malkuth Grimoire". Doporučil mi je tenkrát kamarád. Několik dní jsem mu nadával, protože jsem se do jejich tvorby nemohl vůbec dostat. ALKALOID jsou totiž i v dnešní době vcelku originální, zajímaví. Jejich hudba nelze jen tak ihned uchopit. Musí se zkoumat, rozřezat do Petriho misek, pitvat, prohlížet pod mikroskopem. Zkrátka a jednoduše, jedná se o muziku pro hudební "intelektuály", kteří se rádi proplétají složitými motivy, ochutnávají. 

Na "Liquid Anatomy" nalezneme drsný moderní death metal, náznaky toho klasického i tolik dnes znovu oblíbeny rock. Těch vlivů je spousta a nemá je v podstatě cenu popisovat. Každý si najde stejně to své. Novinka sice působí zpočátku poměrně roztříštěným dojmem, některé motivy jakoby byly poslepovány až násilně, ale chce to čas, přátelé. Stejně jako se některé rány hojí dlouho, tak i tahle deska uzrává postupně. Ani teď netvrdím, že rozumím úplně všemu. Ale objevuji rád, pokud mám tedy zrovna chuť a náladu.

Trochu těch DEATH nikdy neškodí, samozřejmě OBSCURA a CYNIC. Hudební badatelé zaplesají a ostatní utečou daleko. ALKALOID jsou někdy možná až moc rozvláční, některé "poklidné" pasáže bych s klidem vypustil (iritují mě - ten čistý zpěv je někdy fakt hrozný), ale jako celek na mě deska funguje. Neříkám, že si z podobné hudby stříknu do trenek, ale vcelku si ji užívám. Občas mi sice chybí trošku té živočišnosti, ale dnes je doba, kdy počítače dávno získali nadvládu nad lidmi, tak se s podobnými kapelami budeme asi setkávat častěji. Pokrok nezastavíš a preludií není nikdy dost. "Liquid Anatomy" je rozhodně povedenou deskou pro všechny milovníky komplikovaných riffů, dlouhých spekulací po hmatníku a progrese. Osobně jsem někdy trošku rozpačitý a mám vtíravý pocit, že jsem tohle všechno už někde slyšel (jen jinak poskládané k sobě). Jako studijní materiál mě ale album baví. Buď progresivní, buď jako ALKALOID! Stačí jen trošku namáhat mozek. 




sumarizace:

ALKALOID nám letos přinášejí ochutnávku toho nejkvalitnějšího progresivního death metalu. Pokud se zaposloucháte pozorněji, najednou zjistíte, že jste spolu s kapelou jedno tělo i mysl. Muzika je sice složitá, náročná a spletitá, ale obsahuje v sobě určitý, velmi přitažlivý neklid. Nálada celého alba je chladná, ale zároveň přitažlivá. Jakoby v sobě hudba obsahovala nějakou magickou formuli. Poslouchat doporučuji s čistou a otevřenou myslí. Pak vynikne tahle ledová technická krása nejlépe. Nezapomíná se ani na melodie. A teď už mě prosím nechte, než abych psal slova, budu raději poslouchat. Inteligentní technický death metal, zahraný s noblesou! Wov!

Asphyx says:

ALKALOID published a taste test of the progressive highest quality death metal. If you listen to it carefully I will realize that you are the one with this band – one body, one mind. This music is complicated, ambitious and complex, however it has some kind of a restlessness which is very magnetic. The mood of this album is very cold but very magnetic. It feels like it has some kind of magical formulation inside. I would suggest listening to it with an open and clear mind. Than you can feel the cold technical beauty. They don´t forget melodies. And now, let me go please, more than write a words I would prefer listening to this album. Intelligent technical death metal which is played with a nobleness. Wow! 


Tracklist:
01. Kernel Panic
02. As Decreed by Laws Unwritten
03. Azagthoth
04. Liquid Anatomy
05. In Turmoil's Swirling Reaches
06. Interstellar Boredom
07. Chaos Theory and Practice
08. Rise of the Cephalopods

band:
Morean - vocals & guitar
Christian Münzner - guitar
Danny Tunker - guitar
Linus Klausenitzer - bass
Hannes Grossmann - drums

Share this games :

TWITTER