DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 8. dubna 2019

Home » » Rozhovor - MALEVOLENT CREATION - Dávám přednost klasickému death metalu.

Rozhovor - MALEVOLENT CREATION - Dávám přednost klasickému death metalu.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou MALEVOLENT CREATION.

Odpovídal Phil Fasciana, děkujeme!

Otázky připravila a vše přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - MALEVOLENT CREATION - The 13th Beast (2019):


Nazdar Phile! 

Tak co se aktuálně děje v táboře MALEVOLENT CREATION? 

Právě teď se snažíme dát dohromady turné po celém světě, abychom dohnali ztracený čas. Už máme potvrzené turné po Evropě společně s Cryptopsy a ještě dvěma překapelami, které budou teprve oznámeny. V tuto chvíli pracujeme na Střední Americe, USA a nějakých dalších cizích zemích, stejně tak, jako na některých festivalech, ze kterých jsme dostali nabídku. 


Koncem ledna jste vydali své třinácté album s názvem „The 13th Beast“ za kterým nepochybně stálo spousta tvrdé práce, nejen kvůli kompletní změně sestavy, ale taky okolnostem, které to provázely. Narážím tím bohužel na úmrtí vašeho zpěváka Breta, vím, že jste si byli dost blízcí, jak hodně tě tohle ovlivnilo v tvorbě nového materiálu, jedná se o počin, kterým si se s jeho smrtí v podstatě vyrovnával a dá se říct, že je to tribute album to Bret? 

Myšlenka na nahrávání nového alba bez Breta mi nedělala úplně dobře, dokud jsem se nedostal do kontaktu s naším novým zpěvákem/kytaristou Leem. Náš bubeník Phil a basák Josh jsou velmi dobří přátelé a jsou dobře známí v metalové komunitě. Oni pro mě byli snadná volba, protože jsem s nimi chtěl opravdu spolupracovat. Nejdřív jsem uvažoval o změně názvu kapely na ENVENOMED a pokračovat v hraní materiálu MALEVOLENT CREATION a nahrát nové album, ale když mi Bret řekl, že má rakovinu a že je to opravdu špatné a že neexistuje žádná šance, že by s námi mohl cokoliv nahrávat, byl jsem z toho zničený. Ale on mi řekl, abych pokračoval s MALEVOLENT CREATION a sehnal si ty nejlepší muzikanty, které můžu najít a udělal to nejlepší možné album. Poté jsem se cítil mnohem lépe, ale když Bret zemřel těsně před tím, než jsme začali nové album nahrávat, bylo pro mě velmi těžké udržet hlavu vzhůru a nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem ztratil svého nejlepšího přítele a hudebního partnera, se kterým jsme byli déle než 30 let. Bylo to těžké, ale moji noví členové mi pomohli a opravdu jsme vytvořili album, které je podle mého názoru velmi speciální a Bret by byl pyšný. Jen nemůžu uvěřit tomu, že je pryč a já s ním už nikdy nebudu mluvit. Ale budu se snažit udržet jeho odkaz naživu, protože to byl jeden z nejlepších zpěváků a přátel, které jsem mohl mít. S Bretem jsme byli přátelé od našich 10 let, takže pro mě bylo těžké uvěřit, že se něco takového skutečně děje. Odpočívej v pokoji Brete - můj bratře!!!! 

Jak probíhal celý proces tvorby nového materiálu, byli nějaké problémy či neshody, které jste museli díky nové sestavě překonat ? A podle jakého klíče jsi vlastně novou sestavu vybíral? 

Naštěstí všichni noví členové byli velcí fanoušci MALEVOLENT CREATION, začali jsme si vyměňovat hudbu přes internet a pracovat nejdřív na demu a velmi rychle jsme pak napsali celé album. Jsem velmi šťastný za to, že mám tyhle kluky v kapele, protože jsou kapele 100% oddáni a všichni jsou výborní skladatelé stejně tak, jako hudebníci. Nikdy jsem neměl tak skvělou sestavu. 


Podle čeho jsi vlastně vybíral novou sestavu? Měj jsi nějaké speciální požadavky? 

Basáka Joshe a bubeníka Phila jsem už nějakou dobu znal a věděl jsem, že je chci v kapele mít a oni se připojili. Lee byl chybějící článek, který s jeho drsnými vokály a hudebními nápady naprosto zapadl. Jakmile jsem slyšel Leeho hrát naše skladby a i jeho vlastní skladby, věděl jsem, že on je perfektní volba. Pokračovali jsme v psaní skladeb a potom se sešli na Floridě a nahráli album, které jsme pak poslali Danovi Swanovi k mixu a masteringu. 

Chodíš ty osobně rád do studia nahrávat muziku? Co je nejlepší část toho všeho a co naopak nejhorší? 

Nahrávat do studia chodím moc rád, protože tam přicházejí ještě lepší nápady jak dát skladby dohromady. Jediná špatná věc na nahrávání alba byla ta, že tady na Floridě v srpnu bylo víc než 100 stupňů a dokonce i ve velkém studiu (SBS Recording Studio) bylo neskutečné vedro. Všichni jsme vypotili minimálně tak 15 litrů. Venku bylo takové vedro, že ani obrovské studio s masivní klimatizační jednotkou to nezvládalo, ale zvládli jsme to. Během srpna je v jižní Floridě vedro jak v pekle!

 

Měl jsi někdy nějaký konflikt s producenty, kvůli odlišným vizím a představám? 

Ne s Danem Swanem!!! Mixoval a masteroval naše poslední 2 alba a odvedl skvělou práci. Moc rád s ním spolupracuji! 

Album je přímočaré, držíte si svůj styl, klasický death metal, je rychlé, jednoduché, žádné experimenty, přijde mi, že jde ve šlépějích vaší tvorby kolem roku 2000, a přes neoddiskutovatelnou brutálnost, která je do alba vložena mi po několikátém poslechu celé desky přijde, že je to trochu na úkor monotónnosti. Pravděpodobně nebudeš sdílet můj názor, takže se zeptám, jak jste spokojeni s výsledkem vy sami a jak zpětně album vnímáš na základě dosavadních reakcí ze strany fanoušků a metalových médií? 

Je určitě brutální a my jsme nechtěli změnit náš styl kvůli tomu, že máme nové členy. Máme ještě šest bonusových skladeb, které nebyly vydány, takže až je fanoušci uslyší, budou mít možnost slyšet zásadní rozdíly. Chceme být zaškatulkováni jako brutal death metalová kapela a pokud se to lidem nelíbí, nemusí si nás kupovat. 


Neměl jsi obavu, jak se Lee popasuje s texty pro Malevolent Creation? 

Ne, protože on byl fakt velkým fanouškem MC a věděl, že naše texty jsou o realitě a ne o fantazii, takže na toto byl naprosto ideální! 

Pojďme trochu do minulosti. Sám jsi utvářel floridskou death metalovou scénu, ale jako milovník hudby, zejména death metalu mi prozraď, které kapely ty sám považuješ za pilíře tvého růstu jako hudebníka. Ty, které ovlivnily tvou mysl a motivovali tě být tím, čím jsi dnes? 

Musím říci, že jako hlavní skladatel v posledních 30 letech pro MALEVOLENT CREATION se stále držím svých pilířů jako jsou Dark Angel, Slayer, Destruction, Morbid Saint, Kreator, Sodom a pár dalších old schoolových kapel, ale tyhle jsou ty hlavní. Jen já chci hrát mnohem rychleji. 

Co je podle tvého názoru nejvíc přeceňovaná forma metalu v dnešní době a proč si myslíš, že je tomu tak? 

Opravdu neposlouchám žádné nové kapely, protože jsou obvykle moc „napozlátkované a technické“ a to není nic pro mě. Dávám přednost klasickému death metalu a extrémnímu thrashi před většinou nových kapel. Je mi to líto, ale je to způsob, jak se na věci dívám. 

Jsi v podstatě veterán death metalové scény, když se ohlédneš za tvými začátky a porovnáš to s dnešní dobou, myslíš si, že scéna se stala již uzavřenou záležitostí a klade si své limity, nebo vidíš stále prostor pro její vývoj a posun? 

Myslím, že death metalová scéna je jiná, než když jsme začínali v roce 1987 a ztratila spoustu té syrové energie, kterou kapely z konce 80. a počátku 90. let vytvářely. V dnešní době je až moc kategorií. 


Co je nejšílenější věc, kterou jsi kdy na vašem koncertu viděl? 

Tohle je fakt těžká otázka po 32 letech hraní živě, ale musím říct, že když jsme hráli tady v jižní Floridě s nějakýma skinheadskýma kapelama, došlo ke spoustě rvačkám a na jednom koncertě, když jsme hráli, tak měl mladý kluk urvaný celý horní ret. Po koncertě jsem toho mladého kluka potkal a cítil jsem se mizerně, že mu následky zůstanou až do konce života, tak jsem mu dal všechno, co jsme v merchi měli k prodeji zadarmo a řekl jsem mu, že mě to moc mrzí a on se jen smál a říkal, že to stálo za to nás vidět živě. 

Jaké jsou nejbližší plány pro MALEVOLENT CREATION? Můžeme se s novou deskou těšit i příchodu nějakého Evropského turné a je v plánu i Česká Republika? 

Vypadá to, že se v září do České Republiky vrátíme, takže mějte oči otevřené a sledujte náš Facebook, kde se dozvíte informace a data celého turné www.facebook.com/malevolentcreation

V Čechách jste hráli několikrát ať už na festivalech, nebo klubových akcích, máš nějakou nezapomenutelnou historku z Čech a jak vnímáš českou death metalovou scénu a její fanoušky? 

Miluju to tam a mám tam spoustu přátel, takže se na hraní v České Republice vždycky těším!!!! 

Díky za tvůj čas a odpovědi! Vážím si toho, přeji vám spoustu úspěchů jak na domácí, tak i zahraniční scéně a doufám, že se brzo potkáme na nějakém koncertu! Poslední slova jsou tvoje... 

Uvidíme se v září a dáme si spolu pár drinků! 

Phil Fasciana// Malevolent Creation 



Recenze/review - MALEVOLENT CREATION - The 13th Beast (2019):

Share this games :

TWITTER