DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 22. února 2020

Home » » Report, photos, video - GOD DETHRONED, OBSCURA, THULCANDRA, FRACTAL UNIVERSE - club Futurum, Prague - 25. 2. 2020

Report, photos, video - GOD DETHRONED, OBSCURA, THULCANDRA, FRACTAL UNIVERSE - club Futurum, Prague - 25. 2. 2020


Author of photos and videos - Jakub Asphyx.
VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound


club: https://futurum.musicbar.cz/


Cíl mé mise byl jasný již několik měsíců dopředu. Holandské GOD DETHRONED jsem zkrátka musel znovu vidět. Jestli se nepletu, tak zde sice byli na nějakém velkém festivalu, ale na ty já nejezdím. Moc lidí, moc peněz a taky nevydržím poslouchat tolik smeček po sobě. Neužiji si je. Proto raději volím komornější klubové akce, kde jsou mí oblíbenci aspoň vidět a dochází k lepšímu přenosu mezi pódiem a mojí maličkostí. Těšil jsem se moc a radost byla podpořena i letošním albem - "Illuminati", ze kterého jsem i po nějaké době pořád nadšený. 


Nevím, jak to máte vy, ale já jsem široko daleko jediný člověk, který podobnou hudbu poslouchá. Mám sice ve svém okolí několik metalistů, ale ti vyrážejí jen na mainstream. Co se týká muziky, tak si nerozumíme, ale aspoň se s nimi dá bavit. Taky potkávám občas pár kousků agro rock/heavy maniaků, kteří každý víkend minimálně jednou chodí na koncerty, které by mě pravděpodobně ještě dlouho strašily ve snech. Ale znáte to, proti gustu, žádný dišputát. Já taky zrovna nemusím naživo technický death metal. Většinou udržím pozornost tak dvě skladby a pak se začnu v myšlenkách toulat úplně někde jinde. Koukám po holkách, občas se i nudím. To jen pro vysvětlení, protože technicky a progresivně hrající kapely hrály i v úterý večer v Praze.


Mé výlety za kulturou připomínají nejvíc asi práci metalového agenta. Vše musí perfektně klapnout, protože jako na potvoru mám vždy druhý den nějakou důležitou poradu, na které se vyžaduje, abych se aspoň tvářil, že tomu rozumím a odváděl pracovní výkony. Nemáme to my fotři od rodin často lehké, nedivím se, že někteří kvůli povinnostem své nadšení dávno vzdali. Jenže pro mě jsou a byly koncerty hlavně o pohodě, o odpočinku, o relaxu. Jako někdo jezdí na muzikály, předtím se staví v nákupním středisku Kotva (jo fakt to takhle pořád u nás funguje), aby potom mohl vyprávět, že byl v tý velký Praze, tak já sedám na autobus, na bezdrátových sluchátkách naladím poslední EP finských Necropsy, které mi perfektně sedne do uší i nálady. Metro, pár kroků do Kozlovny na Andělu a s prvním pivem s rohatým na půllitru se v mém těle i duši konečně rozlije pohoda.

Piju sám, čtu si, jsem hrozně rád, že jsem zase po čase na akci, jsou to pro mě vzácný chvíle. Vždycky beru koncerty jako celek, agent Asphyx nikdy nechtěl být jedovatým pánem v letech, který už všechno viděl a "dneska to stojí za hovno". Je nad slunce jasné, že v metalu se toho už asi moc nevymyslí, ale abych pořád dokola poslouchal těch pár pravěkých desek a vzdychal u toho, že už mi není dvacet, tak to zase ne. Mě baví i lidi, atmosféra. Nesmí být všeho moc, aby se člověk nepřejedl, ale GOD DETHRONED pro mě byli opravdu velkým tahákem. Neviděl jsem je fakt hodně dlouho.



Klub Futurum sice na první pohled působí jako nádražka, ale mě osobně se tam vcelku líbí. Respektive, nemám s tímto prostorem žádný problém. Někdo nadává na pivo, někdo na fronty, prckové zase, že nevidí. O zvuku můžeme diskutovat donekonečna, ale mě osobně přijde tenhle klub tak akorát. Velikostně, polohou (mám to blízko na vlak) i kvalitou služeb. Pozdravím se s kamarády, kývnu známým a pak chvilku přemýšlím o tom, jestli bych někdy neměl zkusit napsat svůj report jako všichni ostatní. Zahrát si na kritika, pořádně nějakou neoblíbenou smečku sundat, naplivat do všemocné sítě trochu jedu. Potkám ale jednoho kluka, co mě ihned vyvede z omylu. Díky kámo za podporu. Ono taky, dnešní internet je tak zmršenej a pokřivenej sociálními sítěmi, že bych nerad nosil dříví do lesa. Raději se usměju a těším na první vystoupení. 

FRACTAL UNIVERSE - když si kapela napíše do svých materiálů, že hraje progresivní technický death metal a v textech se zaobírá filozofií a psychologií, většinou mě to trošku vyděsí. Mladí Francouzi umí bezesporu perfektně hrát. Být muzikant, tak si mlaskám blahem a jdu si koupit desku, abych podle ní mohl po večerech cvičit. Bylo to dobrý, s velkým důrazem na perfekcionizmus. Osobně mi chybělo víc živočišnosti a chvílemi jsem měl pocit, že přede mnou již stojí roboti a ne lidé. Pane Asphyx, vy jste zase těkal, co? Inu, je tomu tak. Good progressive technical death metal gig!



 

 

 


THULCANDRA - kytarista a vokalista Steffen Kummerer (OBSCURA) si dal v úterý dvoják. Německý melodický black death metal. Chvíli jsem stál kousek od pódia a měl pocit, že před sebou slyším na pódiu DISSECTION. Bylo to takové chytlavé. Pro někoho možná i návykové, chladné, temné. Kluci jsou taky fešáci a spoustu fanoušků si poměrně rychle podmanili. Co jsem tedy viděl kolem sebe. Vás by ale možná zajímal můj názor. DISSECTION mám rád, THULCANDRU jak co a jak kdy. Některé skladby byly parádní, jiné mě k smrti nudily. Celkově to vypadá, že pravděpodobně nebudu cílová skupina. Ne, nejsem. Dark, cold and melodic. Black death metal band in solid form!


 



 

GOD DETHRONED - první tón, první hrábnutí do strun a Henri Sattler a jeho věrní mě měli na lopatě. Síla melodie, temnota, bolest, spousta emocí, válka, smrt i ten posranej bůh, všechno jsem dostal. Skladby měly, jak už je u téhle smečky dobrým zvykem, death metalové základy opentlené krásně vystavěnými černými melodiemi. Hrálo se jak z posledního alba (potvrdil jsem si tak jeho sílu naživo), tak i starší věci. Henri má sice kolem sebe úplně jiné muzikanty než dříve a spousta starých fans jejich současný vývoj nepobrala, ale já mám rád přesně takové GOD DETHRONED, jací jsou. Svoji, originální, rozpoznatelní, melodičtí, chladní i páliví zároveň. Navíc se mi líbí Henriho vokály. Holanďané odvedli perfektní výkon! Shořel jsem na popel!


 












 




















GOD DETHRONED made impossible. I really feel like I was on the battlefield, when listening this band. I was an ordinary soldier that goes to certain death. Excellent, cold and frosty riffs, perfect vocal and impossibly hopeless mood. The band played with moods; music is like some muddy river full of blood that changes in front of your eyes. I want to jump into this river, drift along by melodies and drown in waves full of fear. The concert crept into my head in the same way as nightmares used to do it.  This music is for all admirers of gloomy powerful death metal moods. Excellent performance!

setlist (bez záruky):

Illuminati, Book of Lies, The World Ablaze, Villa Vampiria, No Man's Land, Spirit of Beelzebub, Gabriel, Escape Across the Ice (The White Army), Nihilism



OBSCURA - progresivně technická death metalová mašina z Německa. Hlavní hvězda večera. Kluci, co se zhlédli ve starých dobrých DEATH (a CYNIC, ATHEIST, GORGUTS) a snaží se myšlenky páně Chucka Schuldinera dál rozvíjet. Vždyť taky jejich kápo jezdil s DEATH D.T.A a když byl Steffen dobře nasvícený, tak Chucka dokonce i připomínal. OBSCURA byli samozřejmě vynikající, krkolomní, záhadně nepřístupní, nepřehlední, jsou to bezesporu skvělí hudebníci. Nepopírám a neříkám ani krleš. Ale asi nikdy nebudou kapelou, kterou bych uctíval a pronikla mi přímo do srdce. Připomínali mi dobré sci-fi. Na mě je tahle hudba příliš neosobní, umělá, hraná spíše "na efekt". Ale na mě nedejte, já už jsem starej a jak známo, starýho psa novým kouskům nenaučíte. Ochutnám vždy rád, ale zasažen jsem nebyl. Progressive, maniacal, complicated, for me personnally interesting, but it didn't penetrate the heart! Did people or robots play on the stage?


















 







K organizaci nemám žádných výtek. Vše odsýpalo jak mělo. Zvuk byl občas moc nahlas, ale stačilo změnit místo a vše bylo v pořádku. Na to, jak se o technickém death metalu neustále diskutuje na internetu a člověk má pocit, že to je jeden z nejžádanějších stylů současnosti, tak jsem čekal trošku víc lidí. Bylo plno, ale ne narváno. Překvapilo mě, že jsem potkal spoustu známých a každý přijel na jinou kapelu. Největší borec večera byl Mírův kamarád, který dorazil z Moskvy. Klobouk dolů. Přestávám si ihned stěžovat, že to mám daleko.:)).



Možná to vypadá a vlastně je to i pravda, že jsem vyrazil jen na jednu kapelu. Poslední dobou se mi to stává čím dál tím častěji. Na plakátech jsou už většinou větším písmem psány úplně jiná jména, než bych to viděl a slyšel já. Ale to je v pořádku, to je vývoj. Dnes je doba sdílení, obrázků a videí. Hraje se jinak, kapely se stále snaží zaujmout a přitáhnout fanoušky. Metalista nové doby už není jen umaštěnou máničkou v křiváku a s ušmudlanou sbírkou kazet v krabici. Je moderní, hezky a slušně se obléká, má naštudováno, přistupuje k hudbě s až vědeckou vášní. Mluví v termínech, kterým moc nerozumím. Taky je trošku přežraný, protože už toho viděl tolik, že mu není jen tak něco recht. Je nad věcí a jeho fotky z mobilu jsou rychlejší než kolty zkušeného kovboje. 

Já to beru ještě postaru, své cesty pořád docela prožívám, těším se, bývám rozlámanej, jak po destruktivních zkouškách. Přesto jsem si svůj výlet moc užil. O cestě do Plzně, o bolavých nohách, o nespánku, o ranní poradě, kde jsem vypadal jak trotl, vám psát tentokrát nebudu. Cíl mé mise byl splněn a na dlouhou dobu se stane zážitkem, o kterém budu vždy rád vyprávět. Jsem prostě starej fanoušek, co si zase jednou udělal radost. Občas si sice už přijdu jako Stalone v Demolition Manovi, ale to je v mém věku přirozený jev. Takže, buď dobrý a díky, že jsi dočetl/la až sem. 

about GOD DETHRONED on DEADLY STORM ZINE/ o GOD DETHRONED na DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - GOD DETHRONED - Illuminati (2020)


Interview - GOD DETHRONED - Our lyrics cover the personal drama of the soldiers in the trenches.


Author of photos and videos - Jakub Asphyx.



VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:

--------------------------------------------------------------------------------------------
info:
https://www.facebook.com/events/2672866546172464/?active_tab=about



info:


Share this games :

TWITTER