DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 7. března 2020

Home » » Rozhovor - ASSASSIN - ASSASSIN vždy byla kapela, která říká to, co je potřeba - i když to pro některé lidi může být nepříjemné - ale pravda zůstává!

Rozhovor - ASSASSIN - ASSASSIN vždy byla kapela, která říká to, co je potřeba - i když to pro některé lidi může být nepříjemné - ale pravda zůstává!


Rozhovor s legendární německou thrash metalovou kapelou ASSASSIN.

Odpovídali Scholli a Ingo, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - ASSASSIN - Bestia Immundis (2020):

Ave ASSASSIN a Scholli! Zdravím do Německa, doufám, že se máte dobře! Já ano, protože jsem se právě vrátil z práce, kde jsem celý den poslouchal vaší novou desku "Bestia Immundis". Pracuji na počítači a sluchátka jsem měl pořád na sobě. Doslova mě fascinuje energie, kterou z desky cítím. Recept na to, kde se ve vás bere, mi asi neprozradíš, ale určitě mi rád popíšeš, jak novinka vznikala? Změnil se nějak způsob, jakým ASSASSIN skládají oproti minulým albům? 

Ahoj Jakube, v první řadě děkuji za tvá slova chvály na ASSASSIN:)). Nové album se zrodilo jako ty ostatní a celý proces byl téměř stejný. Na všech albech kromě „Interstellar Experience“ jsem napsal většinu skladeb, ale spolupracovali jsme jako kapela. A na „Bestia Immundis“ jsme to udělali téměř podobným způsobem - nejdříve jsme s Joachimem napsali první skladby po „Combat Cathedral“ v roce 2018. Pak jsme začátkem roku 2019 oba shromáždili všechny naše nápady na nové album a Björn „Burn“ bubeník Začal s předprodukcí. Pak jsme šli v létě roku 2019 do studia nahrávat a trvalo nám to necelé dva týdny. Frank byl zaneprázdněn v SODOM, takže na tomto novém albu mohl nahrát jen pár skvělých sól. Po nahrání se objevilo spousta problémů ve studiu, které zbrzdily naši produkci a naše nadšení, ale udělali jsme to nejlepší, co jsme mohli a na konci toho všeho jsme vytvořili nové dobré album. 


Osobně se mi na "Bestia Immundis" líbí nejvíc jedna věc a tou jsou melodie. Jasné, zřetelné, sázíte na zajímavé riffy, skladby postupně gradují, mají drive a sílu. Podle mě to jsou věci, které dělají z dobré hudby tu vynikající. Zajímalo by mě, jak poznáte, že už je song hotový? Kdo má poslední slovo? A jak vnímáte potom jejich živou prezentaci? Musí mezi vámi navzájem a potom i mezi fanoušky fungovat chemie? Máte i nápady, které pak škrtáte? 

Ve všech skladbách vždy věnuji pozornost kombinaci melodií a tvrdých riffů. Před a při psaní nových skladeb pro „Bestia Immundis“ se stalo mnoho špatných věcí a to vyvolalo spoustu emocí. Takže skladby jsou agresivnější. Jsou také ovlivněny o trochu více starým punkovým stylem 70. a 80. let, protože se mi takové věci líbí. A na tomto albu jsou také další atmosférické a temnější části, protože to je to, co mám rád jako kontrast. Nové album zahrnuje o něco více stylů a díky tomu je pestřejší. Dvě skladby jsou rychlejší než kdykoli předtím, jiné jsou trochu temnější, atmosférické nebo více ovlivněné punkem. Pro mě je to nejrozmanitější album Assassin, ale stále v rámci speed thrash metalu, jako vždy !! "Burn" a já jsme měli poslední slovo, protože jsme změnili spoustu částí a některé skladby jsme uspořádali úplně jinak, byly dobré, ale ne nejlepší, jak by mohly být. Tři skladby, které jsme napsali jsme z alba vyhodili. Chemie je pro nás vždy velmi důležitým bodem, protože bez našich fanoušků bychom nebyli nic! 


Znám hodně kapel, které mají texty ke skladbám vlastně jen kvůli tomu, aby něco zpívaly. Na ASSASSIN se mi hrozně vždycky líbilo, že mají nějakou myšlenku, smysl, názor. Jakým způsobem vznikají? Kdy přijde inspirace a jak je napasujete na hudbu? Osobně si myslím, že psát texty je šíleně těžká disciplína a konkrétně na novince "Bestia Immundis" jsou skvělé. Často si říkám, ano, to je přesně ono, takhle se cítím i já. 

INGO - Děkuji za tvá slova. Samozřejmě je to maximum pro textaře, jako jsem já, když se lidé začínají poznávat a nacházejí se v tématech textů naší nahrávky! Ukazuje to, že jsme se dostali do kontaktu s našimi posluchači - sdílíme názory a určitý pohled na věc a to je opravdu dobré vědět!!! Mise splněna! Vraťme se k tvé otázce, jak vznikají texty - liší se to skladbu od skladby! Někdy máte jasnou představu o tom, jakým směrem se může skladba lyricky ubírat, a proto ji můžete vtáhnout do hudby (např. The Wall), někdy zase hudba udává tempo a inspiruje vás k vytváření správných slov (např. Shark Attack!)! Ve výsledku to musí musí dokonale zapadat - texty a hudba jdou ruku v ruce a vytvářejí kreativní spojení !!! Přinejmenším lze také říci, že ASSASSIN vždy byla kapela, která říká to, co je potřeba - i když to pro některé lidi může být nepříjemné - ale pravda zůstává!!! 


Kdysi dávno, ještě na základní škole, mi jednou nakreslil do sešitu kamarád vaše logo. Vůbec jsem nevěděl, o koho se jedná a byl naštvanej. Ihned jsem běžel domů a marně se snažil sehnat o vás nějaké informace. Pak jsem konečně slyšel „The Upcoming Terror“ a když jsem šel pak do hospody, tak jsem všem tvrdil, že nejlepší thrashovou kapelou jsou ASSASSIN a ne SLAYER! Málem jsme se poprali, ha. Byla to krásná doba, člověk byl mladý. Jak jste své začátky prožívali vy? Můžeš našim čtenářům trošku přiblížit, jakým způsobem se tenkrát nahrávala alba? Zavzpomínej prosím. 

Ještě jednou díky za tvá vřelá slova. Dinko a já jsme napsali všechny skladby pro první dvě dema a album „ The Upcoming Terror“. Chtěli jsme tvořit nové a rychlé věci po našem. Měli jsme rádi hudbu Venom, Metallica, Exciter…. Naší snahou však bylo udělat to vlastním způsobem. To bylo v té době možné - ale dnes už to nejde! Dinko a já jsme se tedy sešli ve zkušebně, ještě než přišli ostatní. Překontrolovali jsme kytarové riffy, než na nich Danger a Lulle provedli bicí a basové úpravy. Poté Robert napsal texty. Nahráli jsme dvě dema a poslali je několika nahrávacím společnostem. Pak jsme dostali nabídku na album od King Klassic Records (USA), ale nabídka byla pro mladou německou kapelu příliš komplikovaná. Nechtěli jsme smlouvu se zahraniční společností a okolnosti a podmínky nebyly dobré, abychom to podepsali. První nabídka od německého vydavatelství, kterou jsme dostali, byla od SPV Steamhammer a rovnou jsme ji vzali, protože jsme chtěli album vydat u německého labelu co nejdříve a smlouva byla v pořádku. Takže jsme nečekali na další nabídky. Pak SPV zajistili Kalla Trappa v Karo Music Studiu, aby nahrál naše debutové LP. Nebylo snadné s ním spolupracovat, protože chtěl omezit zkreslený zvuk kytar. A to bylo proti našemu přesvědčení! Takže jsme měli velký problém. Chtěli jsme si to vybojovat, ale byli jsme příliš mladí a neměli jsme na to žádný vliv, takže rozhodnutí - žádné album Assassin, protože chceme kytary hodně zkreslené a můžeme jet domů - nebo album nahrát způsobem jak chtěl Kalle Trapp! Byl to dobrý muzikant a producent pro běžné rockové nebo hardrockové kapely, ale ne pro nás jako speed thrash metalovou kapelu! Udělali jsme to tak, jak chtěl a byli jsme nešťastní ze zvuku kytar na albu. Takže jsme pak byli velmi překvapeni, když album vyšlo a prodávalo se velmi dobře. 


Pořád všem tvrdím a je jasné, že kdysi dávno byl rock a heavy metal a teprve pak až thrash. Bez základů není vývoj. Když ještě zůstaneme v minulosti, jací muzikanti tě vlastně přivedli k muzice? Je někdo, koho obdivuješ dodnes, chtěl se s ním třeba setkat a poděkovat mu za inspiraci? 

V roce 1973 jsem si koupil svůj první singl Alice Cooper – „No More Mr. Nice Guy“ a v roce 1976 své první LP KISS „ Destroyer“. Ranná 80. léta podle mě byly nejlepší metalové časy!! Byly to časy, kdy se zrodil NWOBHM a vznikla nejlepší metalová alba. A také thrash metalová. Také se mi líbí hodně punkových kapel z konce 70. let. Nejzajímavější bylo vidět jednu z prvních heavy metalových kapel Iron Maiden, která hrála jako otvírák pro Kiss v roce 1980. Poté už to šlo všechno rychle, vznikly všechny ostatní kategorie, ale nejzajímavější na začátku heavy metalu pro mě jako teenagera byla tahle událost. Poté vzniklo mnoho kapel a nahrávek, které zformovaly nové metalové žánry a také to vydláždilo cestu k thrash metalu. Venom nahráli jejich první a nejlepší dvě alba. Iron Maiden nahráli jejich 3 nejlepší alba na začátku. Metallica nahrála své nejlepšího album „Ride the Lighting“ aby všem ukázali, co je ve speed a thrash metalu možné. Exciter – „Heavy Metal Manic“, Motorhead „Overkill“, „Ace of Spades“, „No sleep ‘til“ Hammersmith". Když jsem vyrůstal, poslouchal jsem hodně dobré rockové a hard rockové muziky a chtěl jsem dělat totéž. Vždycky se mi líbí hudba samotných kapel, nejen jeden muzikant. Ale Eddi Van Halen se mi vždycky líbil, protože byl jedním z nejrychlejších a nejlepších kytaristů na začátku heavy metalu. Líbí se mi jeho styl a variace hry na kytaru. Byli jedineční. Ale nepotřeboval jsem se dostat do kontaktu s takto skvělým muzikantem, protože kontakt pro mě znamená něco osobního a to by s někým z „VIP" nikdy nešlo.

 

Vždycky beru každou kapelu jako celek. Nejen jejich hudbu, ale i vystupování, to jak se chovají k fanouškům. Na rovinu, skupina může hrát jak bohové, ale pak přijdu na koncert a jsou arogantní a na pár facek, tak u mě končí. Na ASSASSIN se mi vždycky hrozně líbilo, že jste civilní, pohodoví, srdcaři, co do toho jdou po hlavě. Jak vnímáš fanoušky ty? Mě připadá, že si každé vystoupení neskutečně užíváte. Mám pravdu? 

Ano, máš pravdu. Jako vždy se chceme dobře bavit s našimi fanoušky a publikem před, během a po našich koncertech! Proto je ASSASSIN stále naživu a je to důvod, pro co žít!! 

Jak vnímáš současný metal? Máš nějaké oblíbené kapely? Já nevím jak ty, ale poslední dobou mi připadá, že každý hraje čím dál tím rychleji, šíleněji, nesrozumitelněji. Člověk si stoupne pod pódium, chvíli kývá hlavou, jaký to jsou super muzikanti a pak si nic nepamatuje. Potom jde domů a radši si pustí staré dobré Saxon. 

Současný metal - dobrá otázka. Existuje spousta skvělých kapel, ale hudební scéna je v každém stylu přehlcena a nasycená hudbou všeho druhu. Díky tomu muzikanti a kapely, které jsou velmi dobré, ale nestojí za nimi žádná velká produkční společnost, dnes nemají téměř žádnou šanci. Nejsou to dobré časy! Nelíbí se mi to, ale toto je realita! 

Jsi už dnes pamětník. Doba se od osmdesátých let hodně změnila. Jste svým způsobem legendární kapela, máte spoustu fanoušků, zvou vás na koncerty. Přesto, jiné je toho opravdu spousta. Dnes máš internet, nové technologie, spousta lidí poslouchá muziku stylem – stáhnout, poslechnout a pak buď zapomenout nebo smazat. Působíš jako velmi pozitivní člověk, jak se díváš do budoucna? Bude metal už jen pro starý? A jak změny vnímáš jako muzikant? A kam v současnosti míří ASSASSIN? 

Tato odpověď je blízká té předchozí. Nemám rád tuto dobu. Je to nejhorší doba pro muzikanty. Peníze vydělávají jen některé velké společnosti nebo velké a známé kapely. Nemáte šanci získat dobré finanční ohodnocení za svou muziku, pokud jste obyčejní muzikanti. Například: oficiální streamování zabíjí téměř vše pro obyčejné muzikanty, kteří prodávají alba nebo za to dostávají trochu peněz. V roce 2017 jsme dosáhli půl milionu shlédnutí skladeb z alba „Combat Cathedral“. Což nebylo špatné, ale špatné bylo to, co jsme za to vydělali - celých 45€ !!! 


Určitě máte jako kapela ještě nějaké sny, cíle, metu, kterých chcete dosáhnout. Prozradíš nám je? Jste thrashoví veteráni, nahráváte skvělá alba, pořád je z vás slyšet nadšení z hudby. Jezdíte turné, vystupujete na festivalech. Chybí vám do skládanky vůbec ještě něco?  

Jak už jsem řekl, musíme si uvědomit realitu a díky tomu neexistují žádné sny ani nic podobného. Našim cílem bylo vždy si užít čas před, během a po koncertě s našimi fanoušky, vypít si pár piv, pokecat o čemkoliv a prostě si to užít. Tak jest. A musím tě zklamat – z tohoto alba není možné slyšet žádné nadšení. Je tam hodně nenávisti a agrese, které mi umožnily napsat sedm skladeb tohoto alba. Joachim napsal zbylé čtyři skladby. Ve svých skladbách měl také hodně emocí, ale jiného druhu. 



Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný thrash metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Jak už jsem ti řekl na začátku rozhovoru. Byli jsme mladí a v 80. letech bylo všechno možné. Chceme dělat svůj hudební styl po našem - rychle a vždy trochu melodicky - to jsme dělali v 80. letech ...a až doteď. 

Co chystají ASSASSIN v nejbližších měsících? 

Plánujeme nějaké akce, ale není to jednoduché. 

Děkuji moc za rozhovor. Ani nevíš, co to pro mě znamená. Splněný klukovský sen. Přeji vám spoustu dalších skvělých nápadů, prodaných desek, vyprodané koncerty a ať se vám daří i v soukromých životech. Uvidíme se na koncertě! ASSASSIN RULES! 

Děkuji ti za všechny komplimenty a přání jen toho dobrého. Je hezké to slyšet. Doufám, že jsem ti poskytl zajímavé informace o minulosti a přítomnosti. Nepřestávej třepat hlavou, dobře se bav a doufám, že se brzy uvidíme! Měj se! 

Scholli

about ASSASSIN on DEADLY STORM ZINE / o ASSASSIN na DEADLY STORM ZINE:





------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER