DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 16. srpna 2020

Recenze/review - ATRÆ BILIS - Divinihility (2020)


ATRÆ BILIS - Divinihility
CD 2020, Transcending Obscurity Records

for english please scroll down


Hlava upnutá do svěráku. Postupné utahování čelistí. Tenhle šílenec je jinak zručný řemeslník. Technicky zdatný, milující dobrý zvuk i hudbu. Ale také bolest, vesmír a dokonalou smrt. Přidával postupně volume, tancoval do rytmu nové desky kanadských progresivně technických death metalistů ATRÆ BILIS, pálil mě rozžhaveným železem, poléval ledovou vodou a když už jsem konečně odešel z tohoto světa, tak jsem si vzal s sebou i kus nadšení pro novou desku "Divinihility".


Jedná se přesně o ten druh hudby, která vás několik prvních poslechů bude odrazovat, dráždit a možná i znechucovat. Zároveň jí ale budete přitahováni. ATRÆ BILIS totiž nejen, že jsou velmi dobrými muzikanty, ale ještě navíc nezapomínají do dobré songy, které když vám po nějaké době proniknou do krve, tak vám tak zůstanou na věky.




"Divinihility" je deskou, která je volně inspirována vlivy třeba takových GORGUTS, ATHEIST, SUFFOCATION, DEPRAVITY, MORBID ANGEL, DYING FETUS, ULCERATE. Je to neskutečný nářez, který je ale předkládán vkusně, s podporou dobrého zvuku i nápadů. Stačí si jen sednout a pustit nahlas. Budete se vznášet někde v krutém a chladném vesmíru. Potápět se do hlubin temných oceánů. Nebo alespoň takto vznešeně a přitažlivě novinku vnímám já. Mám rád nahrávky, které mě nenechávají v klidu, zadírají se do mě, pálí a žhnou, jsou proměnlivé, zajímavé a dokáží mě přišpendlit na zeď. Brutální a promyšlená, taková je hudba těchto šílenců. Nejsou stylotvorní, ale aspoň se o to snaží. Nad velmi dobrým řemeslem se vznáší naléhavost, progrese, takový ten smradlavý odér, který by mohli ocenit fanoušci podobných záležitostí. Nejvíc mi deska sedne v pomalejších chvilkách, to tepe přesně v rytmu pomalu umírajícího srdce. Jsem moc rád, že jsem ATRÆ BILIS potkal, že mi dali hlavu do svěráku, postupně utahovali ocelové čelisti a přidávali na tlaku. Brutální, propracovaný death metal, který vás rozdrtí na prach! 




sumarizace:


Dnes už to mohu říci rovnou a natvrdo. Kanaďané ATRÆ BILIS vydali žhnoucí album, které pálí jako láva vylitá přímo do obličeje. Klasické postupy, postupné rozvíjení předchozích motivů a hlavně zapamatovatelné riffy a melodie, které se mi zaryly postupně pod kůži.

Na "Divinihility" mě doslova fascinuje schopnost kapely napsat zajímavý a neotřelý motiv. Skladby každým dalším poslechem neskutečně rostou, mění se jako hladina temné řeky. Jednou bublají, stylem proříznuté tepny, jindy pálí, mrazí, ale pokaždé ostře řežou. Nápady jsou inteligentní, zvuk i obal neskutečně propracované. To ale není všechno, ATRÆ BILIS navíc přidali obrovské množství třaskaviny v podobě skvělých nápadů. Kapela působí jako politá mrtvou vodou. Čekání se vyplatilo a máme najednou co do činění se znovu probuzeným monstrem, které kolem sebe šíří jen krutou bolest a smrt. Jejich přístup k hudbě je sice starý a klasický, ale také nebývale svěží a vzdušný. Jakoby nám vyprávěli příběhy plné násilí a temnoty. Čekal jsem slušné řemeslo a nakonec jsem dostal pro moji maličkost v podstatě dokonalé death metalové dílo, které mě totálně strhlo do podzemí. Smrt se dá popsat mnoha způsoby. Ten který zvolili ATRÆ BILIS, je jedním slovem mocný!




Asphyx says:


Today I can tell it straightforward and strictly. Canadians ATRÆ BILIS have released a glowing album, which burns like the lava spilt straight to the face. Classical procedures, gradual development of previous motifs and especially memorable riffs and melodies, which have step by step burrowed under my skin.


At the "Divinihility" I am fascinated by the band’s ability to write the interesting and unconventional motifs. The songs grow up with every further listening; they change like a surface of a dark river. One time they are bubbled as the broken vein; otherwise, they burn or freeze, but every time they are sharply cutting. The ideas are intelligent, sound and cover art are incredibly elaborated. But this is not everything. ATRÆ BILIS comes across as sloppy by death water. Waiting was profitable, and now we are meeting with the new awake monster, who spreads the cruel pain and death around. Their approach to the music is old and classic, but on the other and remarkably fresh and airy. As if they talk to us the stories full of violence and darkness. I expected the true craft, and finally, I got the perfect death metal record, which totally caught and took me into the underworld. Many approaches can describe the Death. ATRÆ BILIS have selected a manner which is by one word said, powerful! 




Track listing -
1. Gnode
2. Sulphur Curtain
3. Phantom Veins Trumpet
4. Ectopian
5. Upon the Shoulders of Havayoth
6. A Ceremony of Sectioning

Line up -
Brendan Campbell - Bass
Jordan Berglund - Vocals
Luka Govednik - Drums
David Stepanavicius - Guitars

Artwork by Adam Burke (Imperialist, Temple of Void)

Official Video - Ectopian
Official Bandcamp
Transcending Obscurity Official Site
Transcending Obscurity YouTube Channel
Transcending Obscurity Facebook
Atræ Bilis Facebook
Transcending Obscurity US Store
Transcending Obscurity Europe Store
Share this games :

TWITTER