DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 29. prosince 2020

Recenze/review - VACUOUS - Katabasis (2020)


VACUOUS - Katabasis
EP 2020, digital Bandcamp, cassette

for english please scroll down

Musel jsem se ještě chvilku dívat. Trošku se za to stydím, ale ne moc. Zvědavost zase jednou zvítězila. Spadl do obrovské drtičky kostí. Nejdříve mu to ustřihlo nohy. Kdybyste viděli jeho vyděšený pohled. Byl hodně překvapený a doslova ječel bolestí. Pak mu to zamotalo ruce. Stala se z něj jenom loutka s krví v obličeji. Ani nevím, kdo se mu chtěl pomstít. Možná všichni, kterým celý život ubližoval. Vždyť to byly jen malé bezbranné děti. Ne, přiznám se, nebylo mi ho líto. Boží mlýny zase jednou spustily.

Vypadá to, že londýnské podsvětí je pořádně prolezlé death metalem. Důkazem jsou VACUOUS. Kapela, která po jednom demu (také vydané letos) přichází s novým EP "Katabasis". Pokud máte jako já rádi pocit, že vám někdo drtí kosti, tak neváhejte, tohle je špinavá a nechutná odpověď na všechny zlé lidské činy. 

 

"Katabasis" je deskou, která má neskutečně podmanivou atmosféru. Kapela se ve svých textech zaobírá horory, smrtí a prázdnotou, která v mnohých zůstává. Představte si postavy od krve, motající se v roztodivných kruzích. Jsou to duše těch, kteří byli za svého života prokletí, zlí a rádi někomu ubližovali. Nemohou přejít na druhou stranu. Smrt pro ně byla malým trestem, ať už byla jakkoliv krutá. Stejně jako oni. K těmto představám a pochmurným obrazům hudba VACUOUS krásně sedne. Pánové se inspirovali třeba u takových NEKROVAULT, COSMOVORE, AUTOPSY, INCANTATION, CIANIDE. Songy vás opravdu rozdrtí velkou silou, jsou podmanivé, přitažlivé. Mohou za to i zvuk a obal, ale hlavně morbidní hudba. Mám rád podobné kousky shnilého masa, s chutí a rád nasávám nálady, které opravdu bolí. Death metal by měl být takový. Nasáklý nenávistí, s dobrým vokalistou, s muzikanty, kteří věří tomu, co hrají. Britové jsou naplno oddáni stínům. Z téhle drtičky kostí jen tak neuniknete! Nezbyde nic jiného, než posbírat zbytky a pořádně přidat volume. VACUOUS mě stáhli do hlubokých močálů, ze kterých není úniku. Pravé, ryzí, nefalšované peklo!


sumarizace:

Hudba mě stahuje do močálu stále víc a víc. Podobným způsobem, jako to umí kapely typu NEKROVAULT, COSMOVORE, AUTOPSY, INCANTATION, CIANIDE. MORTIFERUM na "Katabasis" dokazují, že se umí v záhrobí pohybovat s přehledem starým death metalových mistrů. Tento styl byl vždy hlavně o atmosféře, o chladných melodiích, o chorobném vokálu. Britové mají velký cit pro záhrobní věci člověka a opravdu dokáží vytvořit nálady podobné snad opravdu jen starým hřbitovním rituálům. Po formální stránce je také vše v pořádku - zvuk pálí a žhne, zároveň mrazí. Obal plně vystihuje to, co se na desce odehrává. "Katabasis" je dílem, u kterého vím, že si ho s absolutní jistotou vezmu na svoji další cestu do bažin zapomnění. Je totiž dokonalou esencí toho, co mám na tamto stylu rád. Je plné hniloby, smutku, drásavých pasáží a pradávných chorob. Bažiny mě nakonec také pohltí, stejně jako každého, kdo do nich vstoupí. Tohle album budu poslouchat stále dál. Je totiž dokonalé! Temně mokvající death metalový počin, u kterého se rozpadnete v prach! Vynikající!


Asphyx says:

Music drags me into the swamp more and more. In a similar way as bands like NEKROVAULT, COSMOVORE, AUTOPSY, INCANTATION, CIANIDE. MORTIFERUM on "Katabasis" they proves that they can move in the graveyard with an overview of old death metal masters. This style has always been about atmosphere, cool tunes, sick vocals. British have a great sense of the grave things and really can create moods, perhaps similar to old cemetery rituals. Formally, everything is also fine - the sound burns and glows, and freezes at the same time. The cover fully captures what is happening on the album. "Katabasis" is an album which I will certainly take with me on my next trip to the swamp of oblivion. It is the perfect essence of what I like about that style. It is full of rot, sadness, harrowing passages and ancient diseases. The swamps will eventually engulf me as well as anyone who enters them. I will continue to listen to this album. It is perfect! A dark-blowing death metal album that breaks you down into dust! Excellent!


tracklist:
1. Katabasis
2. Unmarked Grave
3. Fermentation
4. Voluntary Immurement
5. Blood Eagle

band:
Michael B - Guitars
Damiano S - Bass
Jo Chen - Drums / Vocals

https://fhed.bandcamp.com/album/katabasis

https://www.facebook.com/vacuousdeath/
Share this games :

TWITTER