DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 15. února 2021

Recenze/review - KALIGULA - Doctrination Of Atisamdha (2020)


KALIGULA - Doctrination Of Atisamdha
CD 2020, Brutal Mind

for english please scroll down

Vyběhl ven a byl ihned obviněn z šíleného masakru. Celý od krve, schvácený, s vyděšeným výrazem ve tváři. Bylo jednoduché mu vypálit cejch. Byl by ale něčeho takového schopen? Zabít několik rodin, pověsit je na háky a na trámy, zničit tolik životů, na to musíte být šelma, krutý zabiják. Odsoudili ho a popravili. A on nás teď chodí stále strašit. A rozhodně není milým strašidýlkem z pohádek. Stal se nespravedlivě odsouzeným, zlým přízrakem, který vás všechny bude provázet až do konce vašich dní.

Indonésie je země death metalu zaslíbená. Chodí mi na recenze obrovské množství kapel. Všechny hrají převážně brutální slamming smrtící kov. KALIGULA na to jdou trošku jinak. V tom obrovském množství ostatních mě zaujali. Schopností vytvořit atmosféru, strukturou skladeb, přístupem. Poslouchám jejich novou desku "Doctrination Of Atisamdha" a připadám si jako v nějakém starodávném příběhu, ve kterém vystupují přízraky, je v něm spousta mrtvol a krve.


KALIGULA jsou také pěkně brutální, ale jejich death metal je více propracovaný, inteligentnější, než u ostatních morbidních zásilek z jejich země. Je to samozřejmě stále absolutní masakr, z hrubým, surovým zvukem, ale do skladeb je umně naroubována i temnota a chlad. Deska se tak stává přehlednější, záživnější. Zároveň si zachovává určitou neurvalost, připomíná první veřejné pitvy, trepanace mozku, hraní si s vnitřními orgány. Masivní zvuk, spousta zajímavých momentů, totální nasazení, tohle všechno dělá z nahrávky "Doctrination Of Atisamdha" chutný smrtící koktejl. Sympatická je pro mě i určitá "neumělost", takové ty drobnosti, které mnohých současným, o hodně slavnějším kapelám často chybí. KALIGULA jsou svým způsobem nedokonalí, ale to je vlastně skoro každá vražda, každý masakr. Pokud jste fanoušci indonéské scény a máte rádi i třeba takové NILE, CANNIBAL CORPSE nebo ADE, tak neváhejte ani chvilku. Jen si dejte velký pozor, abyste se také nestali přízraky, které se pohybují jen ve stínu a nemohou nikdy spočinout. Syrový death metal, který vám vyrve vnitřnosti z těla! Neohlížejte se, sleduje vás. Vaše vlastní smrt. Vražda!


sumarizace:

"Doctrination Of Atisamdha" je esencí toho, co mám na death metalu rád. Střídání rychlých, natlakovaných pasáží, hnilobné vyhrávky, surový a syrový sound. Indonésané ctí starou školu bezezbytku. A je to tak jen a jen dobře. Připadám si opravdu jako šedivý hrobník, který právě otevřel jeden opuštěný hrob. Jsou v něm uloženy pradávné death metalové spisy. KALIGULA z nic citují s přehledem zkušených řemeslníků. Navíc přidávají několik kilo temnoty, patinu popraskaných rakví a touhu zničit svět. Nad nahnutými náhrobky se vznáší černá krvavá mlha. Z márnice se ozývají podivné zvuky. Nemrtví o sobě dávají vědět. Jsem tu správně, ve staré opuštěné kryptě, kde se hraje pravý nefalšovaný death metal. "Doctrination Of Atisamdha" je deskou, která exhumuje vaši mysl! Velmi dobře!

PRO FANOUŠKY: NILE, CANNIBAL CORPSE, ADE.


Asphyx says:

"Doctrination Of Atisamdha" is the essence of what I like about death metal. It has switches between fast and pressured passages with rotting songs and raw sound. Those maniacs from Indonesia absolutely honour the old school. And that is very very good. I feel like a grey grave digger who has just opened an abandoned grave. Inside are old ancient metal writings. KALIGULA cites from those writings like experienced craftsmen. In addition, there is a lot of darkness, a patina of cracked coffins and the desire to destroy the world. Above the tombstones floats black bloody mist. From the morgue sound strange sounds. I am in the right place, in an old abandoned crypt where sounds the real death metal. "Doctrination Of Atisamdha" is an album which will exhumes your mind! Very good!

FOR FANS: NILE, CANNIBAL CORPSE, ADE.



Track Listing:
1. Candala
2. Retorika Elite
3. Enigma Genocide
4. Idealis Para Pemangsa
5. Ati Samdha
6. Doktrin Disorientasi
7. Serdadu Apatis
8. Catastrophe
9. Warfare
10.Titik Nadir

Line-up:
Wahyu - Bass
Monot - Drums
van'death - Guitars
Bayoe - Vocals



Share this games :

TWITTER