DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 2. dubna 2021

Home » , , , » KNIŽNÍ TIPY - Strašák - Frank Goldammer (2021)

KNIŽNÍ TIPY - Strašák - Frank Goldammer (2021)


Strašák - Frank Goldammer
2021, Vendeta

Život v bombardovaných Drážďanech musel být sám o sobě neskutečně těžký. Inspektor Heller má nadřízeného nácka, všichni mu hází klacky pod nohy, kolem umírají lidé hladem, zimou nebo jsou jen tak bez důvodu zastřeleni. On se přesto snaží vyšetřovat sérii bestiálních vražd. Píše se rok 1944 a Rusové pomalu obsazují Německo. Mám rád i historické romány a Frank Goldammer je neskutečně uvěřitelný a autentický. Od knihy jsem se nedokázal odtrhnout a potom pokaždé přemýšlel, jak si někdy nevážíme obyčejných normálních věcí. Ano, celý příběh pro mě měl vlastně dvě roviny. V jedné jsem si užíval skvěle napsanou detektivku a v druhé nasával atmosféru válečného Německa. Vše je neskutečně surové, syrové, autor si nechal záležet i na drobnostech a detailech, které si budete pamatovat. 

Konec, rozuzlení je svým způsobem také překvapivé. Napnutý jsem byl vlastně od začátku do vyřešení případu. Vše je pochmurně mlhavé, vzduchem se vznáší beznaděj a hlavní hrdina si jde jako buldok za svým. Mám rád takové lidi, kteří i když je kolem jen marast, hnus a lidská špína, tak jsou ostrůvkem normálnosti. Zase tolik čistých charakterů člověk v životě nepotká. Kniha tak není jen další obyčejnou v řadě, ale i důvodem k zamyšlení. Když si čtu, co s masou lidí dokázala válka. Tentokrát ještě napsáno z pohledu poražených, jsem rád, že žiju dnes, v relativním klidu. Hodně a často jsem o Strašákovi přemýšlel. Večer jsme navíc sledovali vynikající seriál Babylon Berlín, který je zase zasazen do let 1929 - 1930. Strašák je vlastně i takovým osvěžením v záplavě severských krimi, které jsem poslední roky četl. Toulá se po vybombardovaných Drážďanech a lační po krvi. Vynikající temný příběh!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V listopadu 1944 je život ve válečných Drážďanech téměř k nevydržení. A když se k nesnesitelným životním podmínkám ještě přidá strach z neznámého zabijáka, musí zasáhnout kriminální inspektor Max Heller. Ve městě je postupně nalezeno několik mrtvých mladých žen. Všechny byly před smrtí krutě mučeny a jejich těla jsou nelidsky zohavená. Mezi lidmi se šíří pověsti o hrozivém vrahovi – Strašákovi – plížícím se během nočních leteckých poplachů zatemněným městem. V chaotických posledních dnech druhé světové války pátrá Max Heller nejen po pachateli bestiálních vražd, ale bojuje i se svým nadřízeným, fanatickým nacistou, který evidentně něco tají. Naděje, že byl Strašák zabit při velkém bombardování města v únoru 1945, se ukáže jako lichá. Maxovo vyšetřování tudíž pokračuje i po obsazení Drážďan Rudou armádou….


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER