DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 20. srpna 2021

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Číhání - Eric Rickstad (2017)

KNIŽNÍ TIPY - Číhání - Eric Rickstad (2017)


Číhání - Eric Rickstad
2017, Host

Malé městečko, které by normálně mělo ospalou atmosféru. Jenže, znáte to (pokud tedy čtete už přes třicet let jako já Kinga), stane se vražda. Lidi dokáží být hnusní, samozřejmě, že jsou jim trnem v oku homosexuálové a jejich boj za sňatky. Myslím, že kniha je hodně aktuální v tom, co se zrovna ve světě děje. Jakoby se do příběhu otiskl všechen ten hnus, který je někdy kolem nás. Před kterým přivíráme oči a díváme se raději na reklamy, protože tam jsou všichni šťastní. Zápletka je jedním slovem skvělá. Eric Rickstad patří již od předchozí knihy Tiché dívky (KNIŽNÍ TIPY - Tiché dívky - Eric Rickstad (2016)) k mým oblíbeným autorům. 

Píše zase trošku jinak, než ostatní, umí perfektně vykreslit postavy na malém městě. Zlo je ukryté někde uvnitř. Dlouho jsem ani netušil, kdo je vrah a to mívám většinou velmi dobrý čuch (jako stařík Poirot, říká moje žena). Skvělé je také to, že hlavní hrdinka Sonja s prací detektiva začíná, respektive má první velký případ. Pomalu rozplétá složité vztahy a noří se hluboko do minulosti (tenhle styl mám fakt hodně rád), aby nakonec zjistila věci, o kterých fakt nechcete vědět.

Vše je takové lidské, řekl bych. Kniha čtena na ostrově Rhodos (a zase ten Poirot a jeden z jeho případů) v Řecku (při 40 stupních celsia ve stínu) i na chalupě v horách, kde jsem na sobě musel mít venku deku. Nevadilo mi nic, vedro, ani zima, byl jsem zcela pohlcen a po návratu domů si objednal další díl (už je na cestě). Baví mě styl vyprávění, náhled na život. Pachatelé jsou tady jen lidé, slabí a zlí, autorovi zkrátka věřím, což je pro mě nesmírně důležité. Myslím, že fanoušci poctivých kriminálek budou spokojeni. 

Pro mě osobně jsou nejlepší knížky ty, které občas musím odložit, přemýšlet nad tím, kam se může děj vyvinout a směřovat. Donutí mě k zamyšlení. Paradoxem je, že se toho dnes dozvím o lidech víc z detektivek, než z povrchních filozofických úvah. Připadá mi, že se lidstvo jako celek motá v kruhu. Jakoby se nepočítalo s tím, že když budou všichni trávit většinu času na internetu, tak tam nebude nic zlého. Opak je pravdou, stejně jako v knize se na obrazovku otiskla temnoty lůzy. Možná právě proto si raději čtu. A toulám se po lesích. Měl jsem tři týdny dovolenou a kniha od Erica Rickstada mi byla velmi příjemným společníkem. Pokud vás podobné příběhy baví, tak rozhodně na něj nezapomeňte, až půjdete do knihkupectví.

PS: když se začne jeden ze zlounů v městečku ohánět tradiční rodinou a vybízí k cedulím proti homosexuálům, tak mě doslova mrazilo v zádech. Kde já jsem tohle jenom slyšel...

Podmanivý thriller!

-------------------------------------------------------------------------

Dokonce i v tichém Vermontu mohou poklidnou přítomnost rozvrátit hrůzné činy z minulosti.

Přátelskou a poklidnou atmosférou odlehlého městečka Canaan ve Vermontu otřásá spor o legalizaci homosexuálních manželství. Mezi lidmi to vře. Staří přátelé si nemohou přijít na jméno. Probouzí se strach, předsudky a násilí.

Když je tedy v domě advokáta, který se v případu výrazně angažuje, brutálně zavražděna mladá dívka, detektiv Sonja Testová nabude přesvědčení, že vražda musí mít s ostře sledovanou kauzou nějakou spojitost.

Jenže jak se mladá Sonja Testová noří do svého prvního vyšetřování vraždy hlouběji, odhaluje děsivé činy skryté po celá desetiletí a zjišťuje, že za idylickou tváří městečka se ukrývá temnota a zlo páchané na nevinných. A Sonja, matka dvou dětí, udělá všechno pro to, aby nevinné ochránila.


-----------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER