DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 17. září 2021

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Případ Ewy Morenové - Håkan Nesser (2017)

KNIŽNÍ TIPY - Případ Ewy Morenové - Håkan Nesser (2017)


Případ Ewy Morenové - Håkan Nesser
2017, MOBA (Moravská bastei)

Sedím v jedné pražské hospodě a dávám si jedno pivo za druhým. Kolem poletují servírky a usmívají se na mě. Čekám na manželku a dceru, až si užijí nekonečně dlouhý koncert. A tak si čtu. Asi vypadám s brýlemi jako intelektuál, protože za mnou pořád někdo chodí, ptá se mě, co je to za knihu, jak vypadá, jestli se mi líbí a podobné otázky. Já vím, jsem pořád hezkej kluk, ale na čtení potřebuju asi jako každý klid. Ewa Morenová, hlavní hrdinka, jela původně na dovolenou. Ale znáte to, když je někdo policista, tak je jím i v civilu. Nesser píše příběh z pohledu ženy. Což jako čestný muž a šlechtic nechápu. Ale píše jej skvěle. Ostatně jako vždycky, jinak bych se nemohl naplno ponořit do děje. Kolem se totiž řve, cinkají půllitry, nadává se na politiku i fotbal.

Občas o tom přemýšlím, jaké je to skvělé, že nás autoři podobných dobrot pozvou do svého světa. My pozvání přijmeme, zpočátku jsme nesmělí, ale když už podlehneme, tak je čtené potom jako droga. Nevidím, neslyším, nevnímám, nejsem ženská, abych měl dvě hemisféry. "Dáte si ještě pivo?": zeptá se mě taková hezounká blondýnka. No chápete to? Uprostřed kapitoly. Asi vypadám jako starý šedivý mrzout (což asi už trošku jsem), ale mám rád svý jistý. Přesednu si do rohu a odůvodním to tím, že na mě táhne. A slečna mi přinese polštářek pod zadek. Jsou tu milí, ale prosím vás, musím pokračovat.

Další pivo, další kapitola. Nesser spojil starou vraždu mladé dívky, která byla tak trochu (dost) do větru, s příběhem ze současnosti. Obě dějové linky se krásně prolínají. Některé postavy vidím přímo před sebou. Chci se jich na něco zeptat, aby vyšetřování pokročilo a někdy to dokonce udělá Ewa za mě. Mám ji rád, je to takový ten typ ženský, která je chytrá. A mě přijdou chytrý dámy opravdu sexy. Ona je vlastně celou dobu tak trošku v pozadí. Pomalu rozebírá minulost, ptá se. Hrozně se mi líbí, a to bych zase rád zmínil, že tu nemáme dalšího úchylného sériového vraha, ale obyčejné lidi s jejich strastmi i bolestmi. Kniha je tím pádem o hodně víc uvěřitelná a syrová.

Navíc, Nesser má přesně ten druh humoru, který mám tak rád. Napsáno jest celé velmi lehce, tak nějak samozřejmě. Čtete, čtete, dáte si pivo, čtete, nechce se vám spát, dáte si buřty na pivu a pak se trošku stydíte, protože stránky omylem ušpiníte Rozhlížím se kolem, jestli mě někdo neviděl. Uff. Je to dobrý. "Jak vám chutnalo?": zeptá se úplně jiná blondýnka. Má na krku velkou kérku. Dnes už dívky nemají čistou kůži. Dráček na mě zamrká, když polkne. Ale neodbíhejme, jsem po tom pivu nějakej rozvrkočenej. Čtu dál, jsem ženatý fotr od rodiny, přece tu nebudu flirtovat.

Na kolejích leží mrtvola a její hlavu drží v náručí pan učitel, který nejen že ji učil, ale také se s ní vyspal. Samozřejmě jej odsoudí a po mnoha letech za ním jede jeho dcera, která o jeho existenci do doby své dospělosti vůbec nevěděla. A začne se odehrávat příběh, kterému zkrátka a jednoduše věřím. Stejně jako servírce, které se musím omluvit, protože večer fakt nemám čas. Jasně že jsem polichocen, nám šedovousům se to zase tak často nestává. Jenže zapomenu děj a musím se několik stránek vracet. 

Moje holky přijdou a servírka posmutní. Zbývá mi jedna kapitola do konce a trvá mi tři další dny, než se k ní dostanu. Jsem nervózní, to musím pořád pracovat? Případ Ewy Morenové je dle mého parádní majstrštyk pro všechny fanoušky dobrých detektivek. A mistr Nesser jedním z top autorů tohoto podivného léta. 

Děkuji za pozornost, moc si toho vážím. Lidé (bděte!) čtěte!

-----------------------------------------------------------------------------------

Okolí je šokované, poté co byl učitel Arnold Maager usvědčen z vraždy své žákyně. Podle všeho to vypadá, že dívka byla těhotná a otcem dítěte měl být právě Maager. O osmnáct let později se Maagerova dcera Mikaela na oslavě svých narozenin konečně dozví hroznou pravdu o vlastním otci. Zoufale hledá odpovědi, a tak se vydává do psychiatrického ústavu v Lejnici, kde byl Maager od soudního procesu uvězněný. Brzy nato však nevysvětlitelně zmizí. Inspektorka Eva Morenová z maardamské policie je konečně s přítelem na dovolené, ale když Mikaela zmizí, je do jejího případu brzo vtažena. Než se však stačí ve věci zorientovat, zmizí také samotný Maager…


-----------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER