DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 18. února 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - NERVOCHAOS - Volně se pohybujeme mezi extrémními hudebními proudy.

Rozhovor - NERVOCHAOS - Volně se pohybujeme mezi extrémními hudebními proudy.

 

Rozhovor s death metalovou skupinou z Brazílie - NERVOCHAOS.

Odpovídal Eduardo Lane (bicí), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - NERVOCHAOS - All Colors Of Darkness (2022):

Ave NERVOCHAOS! Zdravím do brazilského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Záběry v televizi z vaší země byly totiž během pandemie covid velmi děsivé. Ovlivnila vás nějak současná situace při skládání, nahrávání, tvorby nového materiálu pro desku „All Colors of Darkness“?

(Edu) Nazdar! Vše je pod kontrolou. Určitě všechno, co se děje tady v Brazílii, ale i ve světě, na nás mělo velký vliv, když jsme psali nové skladby, a také nás to hodně ovlivnilo během nahrávání. Mohli jsme tak ventilovat všechnu naši nenávist a frustraci, a tak se zrodilo naše desáté studiové album "All Colors Of Darkness".


Přiznám se, že nové album poslouchám stále dokola. V autě, doma, v práci, je pro mě něčím hrozně přitažlivé. Obsahuje v sobě totiž obrovské množství energie! Myslíš, že je to novou krví ve vašich řadách? Máte nového basáka (Pedro Lemes), kytaristu (Woesley Johann) i zpěváka (Brian Stone)? Jak se noví členové aklimatizovali v NERVOCHAOS, proč právě oni a jak se účastnili skládání?

(Edu) Je skvělé slyšet, že se ti nový materiál líbí! V lednu 2020 jsme začali pracovat na tomto materiálu a téměř celý jsme ho složili já a Diego (který kapelu opustil v březnu 2020), s výjimkou kytarových sól (která napsal každý ze současných kytaristů) a vokálů. Samozřejmě každý člen do skladeb během nahrávání vložil svůj podíl, interpretaci a provedení. Hodně jsme zkoušeli, dělali jsme předprodukci a také nám Adassi Addasi (producent alba) předal několik nápadů, abychom mohli dát všem skladbám finální podobu a byli připraveni album nahrát. Chtěli jsme udělat velmi silné, energické album. Co se týče sestavy, Pedro (b) se ke kapele připojil v květnu 2019 a Luis "Quinho" Parisi (g) se ke kapele znovu připojil v listopadu 2019. Když tedy Diego (v/g) v březnu 2020 kapelu opustil, začal jsem hledat nové členy. Woesleyho (g) jsem už znal z jiných kapel, ve kterých hrával, takže jsme se domluvili a v dubnu 2020 se k nám přidal. Co se týče zpěvu, ozvalo se nám několik lidí, když zjistili, že potřebujeme zpěváka. Poslali jsme jim novou skladbu, pouze instrumentální, text a požádali je, aby nahráli demo. Dema se nám vrátila a nakonec jsme vybrali Briana Stonea, který se ujal zpěvu.


Jestli se nepletu, tak vlastně jediným původním členem NERVOCHAOS je bubeník Edu Lane. Ten sedí za bicími už od roku 1996. Kapelou prošla opravdu celá řada muzikantů. Proč vlastně tak časté změny sestavy? Je důvodem že cestování, koncerty a dlouhá tour, které jezdíte, nejsou pro každého?

(Edu) Jsem jediný původní člen kapely. Bohužel jsme za těch 25 let prošli mnoha změnami v sestavě, ale tyto změny byly nutné, aby kapela zůstala aktivní, zdravá a vyvíjela se. Jsme koncertní kapela a věříme, že kapela vzniká naživo, takže neustále koncertujeme a jezdíme na turné. Musíme neustále koncertovat, abychom mohli žít výhradně z hudby. Není to snadný úkol, zvlášť když žijeme v zemi třetího světa, ale jít touto cestou bylo rozhodnutí, které jsem učinil před mnoha lety. Miluji to, co dělám, a dělám to, co mě baví! Věřím, že tento životní styl rozhodně není pro každého, ale všichni bývalí členové sehráli velmi důležitou roli při formování našeho zvuku a při vytváření toho, čím jsme dnes.


Pojďme k nové desce. Pod zvukem je podepsán Brendan Duffey. Jak jste se dali dohromady, proč právě on? Mimochodem, sound na albu doslova zabíjí. Je špinavý, temný, čitelný, je z něj cítit vztek!

(Edu) Již nějakou dobu obdivuji a sleduji jeho práci a na začátku roku 2020 se nám naskytla příležitost ke spolupráci. Nahrávali jsme zde v Sao Paulu (Brazílie) společně s Adrianem Dagou a producentem Adassim Addasim a Brendan Duffey provedl veškerý mix a mastering ve svém studiu v Los Angeles (USA). Brendan odvedl úžasnou práci, s konečným výsledkem alba jsme velmi spokojeni a je skvělé slyšet, že se líbilo i tobě! Naším cílem je vždy překonat naši poslední nahrávku a věřím, že se nám to s novým albem opět podařilo.

Obal vám namaloval Néstor Ávalos. Opět musím chválit. Motiv má pro mě až magickou přitažlivost. Jsou to démoni, kteří se dívají do pekla? Nebo co má přesně obraz znázorňovat? Co vyjadřuje v souvislosti s hudbou? A jak jste se dali s Néstorem dohromady?

(Edu) Na obalu je Hekaté, bohyně starořeckého náboženství a mytologie, nejčastěji zobrazovaná s dvojicí pochodní, klíčem, hady nebo v doprovodu psů, v pozdějších obdobích zobrazovaná v trojité podobě. Je různě spojována s křižovatkami, vchody, nocí, světlem, magií, čarodějnictvím, znalostí bylin a jedovatých rostlin, duchy, nekromancií a čarodějnictvím. Nestorovu tvorbu sleduji již delší dobu a je to výjimečný umělec. Miluji jeho temné vize a černé umění a jeho dílo mi pomohlo ještě více posílit koncept, který rozvíjíme v naší hudbě, textech a také v našich osobních přesvědčeních, a dokonce i v těch duchovních.


Novinka je neskutečná jízda od začátku do konce. Sedím u reproduktorů a fakt si ji užívám. Prozraď nám prosím, o čem jsou texty?

(Edu) Na tomto albu jsme se zabývali několika tématy, takže máme texty proti organizovaným náboženstvím, o Babylonu, o sukubě, o zjevení nebo vtělení Satana, o antikřesťanství, o kabale, o astrálních cestách nebo mimotělních zážitcích, o domorodých legendách a také o drsné realitě každodenního života.

Na albu jsou i dva covery ( Demonomania (The Misfits cover), Three Shades of Black (Hank 3 cover)). Víš co je nejlepší? Obzvláště country od Hanka Williamse III se neskutečně povedlo! Nemůžu jej vyhnat z hlavy! Proč právě tyhle písně? Máte k nim nějaký hlubší vztah?

(Edu) Velmi mě těší, že se ti líbily i naše covery. Oba pro nás byly velmi výjimečné, protože kromě toho, že se nám obě kapely velmi líbily, jsme měli i velmi speciální hosty, kterými byli João Gordo (z Ratos de Porão) na "Demonomanii" (cover The Misfits) a Wayne Hancock, William Santos a Ricardo Vignini na "Three Shades of Black" (cover Hanka III).


Viděl jsem vás několikrát naživo. Pokaždé to byla v Praze maniakání smrť, tsunami energie a poctivého metalu. Připadalo mi, že necháte na pódiu duši. Co pro vás znamenají živá vystoupení? Jezdíte rádi na turné? A co Praha, pamatuješ si naše fanoušky?

(Edu) Jsme koncertní kapela, to je cesta, kterou jsme si vybrali, takže být na pódiu a na turné je pro nás vším. Jak už jsem řekl, milujeme to, co děláme, a děláme to, co nás baví! Takže všechny koncerty jsou pro nás svým způsobem výjimečné a jedinečné a vždycky ze sebe na pódiu vydáme 120 %, jako by to byl náš poslední koncert v životě. Česká republika obecně a speciálně Praha pro nás byly vždy úžasné. Pokaždé, když tam hrajeme, jsou fanoušci šílení, velmi energičtí, oddaní a mají takového toho old-schoolového ducha/vibrace. Milujeme to a moc se těšíme, až se tam vrátíme.

Každou neděli se dívám na přírodopisné dokumenty v televizi a nedávno tam byla Brazílie. Pocházíte opravdu z nádherné země. Jen mě trošku zarážel rozdíl mezi krásnou přírodou, městy a divnou politikou. Nerad se o podobných věcech bavím, ale prozraď nám, jaký status mají metalové kapely v Brazílii? Máte v Sao Paulu hodně aktivní scénu? Co kluby, turné, festivaly? A jací jsou brazilští fanoušci?

(Edu) Brazílie je obrovská země a každý region má svá specifika, kroje, krajinu, přízvuky atd. Stejně jako kdekoli jinde na světě věřím, že metalista je vždycky metalista, takže nezáleží na tom, odkud pocházíte a/nebo co všechno, nakonec nás všechny spojuje METAL. Metalová scéna je v Brazílii velmi silná a všechny regiony mají úžasné kapely, distra, labely, kluby a oddané, věrné, zaryté fanoušky. Jak to vidím já, brazilská scéna se v posledních desetiletích hodně vyvinula a rozvinula, samozřejmě je toho ještě hodně před námi, ale když to srovnáme s tím, jak to bylo na začátku 90. let, je to teď v mnoha ohledech mnohem lepší. Například dnes mohou kapely koncertovat po celé zemi, po celý rok se konají úžasné festivaly, metaloví promotéři/kluby ve všech regionech a hlavně věrní, oddaní a zarytí fanoušci.


Co pro tebe znamená muzika? Jak ses vůbec dostal k hraní death metalu, proč právě tento styl? Zavzpomínej pro nás prosím i na začátky NERVOCHAOS. Kdo byl tvým vzorem, když si začínal hrát?

(Edu) Hudba je pro mě vším a odmalička jsem vždycky chtěl dělat to, co dělám. Myslím, že mám velké štěstí, že se tím mohu živit. Vždycky jsem byl spjatý s tím nejtěžším, nejextrémnějším hudebním stylem, takže to byla přirozená cesta. Podle mého názoru děláme extrémní hudbu, protože nejsme omezeni předem danou hudební škatulkou nebo určitým hudebním stylem. Volně se pohybujeme mezi extrémními hudebními proudy. V našich skladbách je snadné identifikovat různé aspekty extrémní hudby a vnímat i různé vlivy, ale vždy hledáme svůj vlastní zvuk, vyvíjíme se jako kapela i jako hudebníci a vždy zůstáváme věrní našemu původnímu návrhu. Úspěch pro nás znamená být aktivní, vydávat alba a koncertovat. Loni jsme završili 25 let nepřerušené kariéry, takže si myslím, že jsme na dobré cestě. V roce 1986 jsem se po návštěvě koncertu (Venom/Exciter/Vulcano) rozhodl stát se bubeníkem a založit kapelu. Rodina mou myšlenku stát se muzikantem nepodporovala, takže jsem se hudbě mohl začít věnovat až od roku 1990. Jsem samouk, hrál jsem v několika kapelách a v září 1996 vznikl NervoChaos. Obdivuji mnoho muzikantů a také mnoho kapel, ale myslím, že ti hlavní, kteří mě opravdu inspirovali k tomu, abych začal hrát na bicí, byli Phil "Animal" Taylor (Motorhead), Abaddon (Venom), Dave Lombardo (Slayer) a Iggor Cavalera (Sepultura).


Pevně doufám, že se brzy uvidíme na koncertě? Nechystají NERVOCHAOS turné? A zavítáte i k nám do Evropy (nevynechejte Prahu, prosím!)?

(Edu) Na rok 2022 máme nějaké plány na turné a doufáme, že vše půjde podle plánu, abychom se mohli vrátit na cesty. V dubnu/květnu a říjnu/listopadu máme naplánované turné i po Evropě a určitě si zase zahrajeme v Praze! Doufejme, že to COVID zase všechno neposere.

Děkuji moc za rozhovor. Moc si jej vážím. Přeji nejen nové desce co nejlepší prodeje, narvané koncerty, šílené fanoušky a ať se vám daří i v soukromí. Jestli chceš na závěr něco vzkázat fanouškům, zde je prostor. Děkuji za vaši muziku! NERVOCHAOS RULES!

(Edu) Především děkuji za tuto příležitost, za podporu a za tento rozhovor. Děkuji všem našim fanouškům za úžasnou podporu! Doufáme, že vše půjde dobře a že se s vámi všemi brzy opět uvidíme. Pokud se chcete o kapele dozvědět více, navštivte nás na www.nervochaos.net. „For passion not fashion!“

Recenze/review - NERVOCHAOS - All Colors Of Darkness (2022):

Share this games :

TWITTER