DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 24. června 2022

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Byl jsem při tom - Jerzy Kosiński (1995)

KNIŽNÍ TIPY - Byl jsem při tom - Jerzy Kosiński (1995)


Byl jsem při tom - Jerzy Kosiński
1995, Argo

Tak abyste si nemysleli, že čtu jen staré sci-fi, detektivky nebo beatniky. Mám rád i humorné knížky a u Byl jsem přitom jsem se řezal jako kůň. Je to satira, něco jako Forrest Gump, ale lepší. Tedy alespoň pro mě. Knížka je o tom, jak dostává někdy selský rozum na frak. Tak to tedy platilo v dobách, kdy jsem četl příběh poprvé. Bylo mi sladkých dvacet a svět jsem pořád ještě objevoval. Historie by nás měla učit, ale přátelé, schválně, když se rozhlédnete kolem sebe, není čistě náhodou někde ve zprávách zahradník Chance? Mě to tak někdy připadá. Knížka je dle mého hodně aktuální i dnes. Hele, já mám fakt rád moderní technologie, ale opravdu je nutné, aby se každý vyjadřoval ke všemu? I když tomu nerozumí? Není opravdu kus zahradníka v každém z nás?

On je vlastně celý příběh hrozně jednoduchý. Chance je sluha, zahradník, který si odvádí svoji práci. Je jednodušší, ale také se nikam necpe. Ano, zná své místo a chce hlavně svůj klid. Jenže jeho pán zemře a on opustí svůj stereotyp, stane se souhra okolností. On je pořád stejný, vlastně hrozně hodný chlápek, kterého je mi svým způsobem snad i líto. Knížka je velmi krátká, 84 stran slupnete jako malinu klidně odpoledne cestou odněkud někam, ale to vůbec nevadí. Autor se nikde zbytečně nevykecává, jde rovnou na věc. Ohlodal vše na kost a příběhu to velmi svědčí. Jeden známý mi říkal, že je to celý hrozná krávovina, ale není to pravda. Záleží, jaký máte rádi styl humoru. Někdo se kupříkladu směje jen tomu, když někdo spadne a přijde třeba o přirození. To vám je děsná sranda, on dokonce málem zemřel a chápete to, málem vykrvácel z PŘIROZENÍ! Mě podobné "vtipy" nebaví. Já raději knížky jako Byl jsem přitom.

Natočen byl i film, v roce 1979 se skvělým Peterem Sellersem. Koukněte na něj, jen si uvědomte, že pak budete porovnávat. Co bylo v knize, co ve filmu. Je to asi přirozené. Já zase nejdřív četl knihu, o zfilmování jsem vůbec nevěděl. Dřív jsem se na televizi skoro nekoukal. Pravdou ale je, že jsem se smál u obou zpracování. Knížka mi ale přeci jen přijde barvitější, lepší. Možná to bude ale i tím, že jsem spíše čtenář, než divák. Ona je kniha také (a pro někoho hlavně) o politice. Ale nenechte se odradit. Dovedu pochopit, že musíte být ze všech těch zpráv i fake news už úplně mimo, ale tady je na vše nahlíženo s nadsázkou. Opravdu jsem se bavil. Od začátku do konce. Třeba vás Byl jsem přitom také zaujme. 

Knihu jsem si dal znovu na chalupě pod kaštanem. Byl jsem unaven po sekání trávy a plotu. Četl jsem si a z reproduktoru mi hrála oblíbená muzika. Kolem vede cyklostezka a chvílemi jsem měl trošku strach, aby cyklisté díky mým výbuchům smíchu nepadali jak hrušky ze stromu. Ono totiž, člověk ve dvaceti nahlíží na všechno trošku jinou optikou. Má odlišný přístup. Troufám si tvrdit, že jsem si vše užil ještě víc, než kdysi. Odhalil jsem si pro sebe některé pasáže, které jsem dříve nechápal, jako teď. Je to vlastně taková chuťovka pro gurmány, jednohubka, kterou buď slupnete nebo ne. Pokud ale ano a pochopíte ji, tak vám bude vrtat hlavou pěkně dlouho, s tím počítejte. 

Navíc, Chance je čistá duše. Co na tom, že rozumu moc nepobral. Nebudeme se nad něj přece povyšovat, ne? Vezměme si z knížky to dobré. Já to třeba tak mám, příběh mě neskutečně osvěžil. Jako dobré pivko před spaním. Tak si nechte chutnat a zase za týden. Opatrujte se, přátelé!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chance je zahradník, který desítky a desítky let žije jen v malém prostoru domu a jeho zahrady. O světě okolo nás neví téměř nic, zná ho jen z televizní obrazovky. Když jeho pán zemře, musí opustit bezpečnou zónu a poprvé od svých čtrnácti let vyjde mezi lidi. Automobily jsou úplně jiné, než přepychový Ford ze třicátých let, který Chance desítky let oprašoval. Není divu, že přehlédne limuzínu a stane se účastníkem dopravní nehody, jak se píše v protokolech...


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER