DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 14. června 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - DISMA - Earthendium (2022)

Recenze/review - DISMA - Earthendium (2022)


DISMA - Earthendium
EP 2022, Necroharmonic Productions

for english please scroll down

Vidět znovu bestii z té nejhlubší temnoty ohlodávat staré kosti mi udělalo velkou radost. Všechna hniloba, špína a hnus. Vrátilo se to, jako zlá choroba, jako nemoc, která spala ve tvých vnitřnostech. DISMA jsou zpět. Tři skladby, předzvěst šílenství, mrtvolný puch a patina, známá jen z  těch nejstarších hrobů. Stojím na okraji propasti a dívám se do hlubiny. Užívám si riffy, neskutečně mocný vokál, klaním se před jasným rukopisem kapely. Ještě tu někde zůstaly zbytky těl, která tahle hydra zničila minule. Když budete poslouchat pečlivě, časem zjistíte, že nemrtví s vámi budou rozmlouvat.

DISMA patří dlouhodobě k mým nejoblíbenějším kapelám. Líbí se mi doomové chvilky morbidní poezie, smradlavý odér v rychlých pasážích, ale hlavně pocit neskutečného zmaru a beznaděje, které z EP odkapávají jako zkažená krev ze zhnisané rány. 


"Earthendium" je esencí staroškolského death metalu, evokujícím v mnohém třeba takové CIANIDE, ROTTREVORE, FUNEBRARUM, INCANTATION, BLASPHERIAN, DRAWN AND QUARTERED. Na albu se opět sešla undergroundová šlechta, v čele s vynikajícím muzikantem Craigem Pillardem. Během poslechu se kolem vás zhmotní ty nejhrůznější noční můry. Mrtví oživnou, aby se mohli pomstít. Krve se ve vás nedořežou. Ano, stačí tři skladby ve 22 minutách a získal jsem reálný pocit, že peklo opravdu existuje. Je v každém z nás, spí v našich hlavách, aby se u nahrávek jako je tato probudilo a způsobilo hodně hluboké rány. O zvuku, který je hutný, masivní a černý jako ohořelá ruka, obalu (opět skvělý Ola Larsson) a dalších formálních záležitostech, netřeba diskutovat. Všichni věrní fanoušci moc dobře víme, že opět nebylo podceněno nic. DISMA jsou zjevením, bestií ze starých časů. Skládají a tvoří jako v devadesátých letech minulého století. Přistupují k muzice ještě postaru a navíc mají velký talent. Když se tohle potom všechno otiskne do každého songu, tak si troufám tvrdit, že by na ně přísahal i samotný rohatý. Všechno jde stranou, jsem tu jen já a "Earthendium". Zavření ve smradlavé kobce. Definice zla! Pravá shnilá death metalová temnota!


Asphyx says:

I am drowning in a bath of blood. I shrink with pus and dirt. Cursed, mutilated by human hatred. My flesh drops from my bones, my brain boils in its own juice. Death does not leave us waiting for too long. My own demons will take me to the last trial. The verdict is clear from the beginning. I know the hellish torture, I have been listening to dark death metal all my life.

Above the marsh of oblivion are breathless riffs of the new album by American accursed DISMA like balls of mist. The mood of the album is raw, cruel and wet like a reopened wound. Rot, dirt and death! I am crucified head down and individual motifs penetrate my body like sharp spikes of rusty nails.

The new EP "Earthendium" has cruel and ugly music, in the style of music played by CIANIDE, ROTTREVORE, FUNEBRARUM, INCANTATION, BLASPHERIAN, DRAWN AND QUARTERED. It is a reference to long opened graves, dark and evil testimony of sectarian rituals. What is also great is the cover and the sound, but also the ideas which will not let you in doubt – the hell is real! Imagine an old, abandoned graveyard. There, in the back, by the crypt with strange symbols is the entrance to the beyond world. You just have to enter, to the entering ritual will play the music of DISMA. This band knows how to make a totally devastating atmosphere with their music, it will curse and tore you in thousand pieces. You will crawl down, lament with pain and worry. This is the real death metal which cannot be from our world. A real picture of violent acts, a deadly reference to ancient rituals designed to invoke Satan to the earth. DISMA are a revelation, a beast from the old days. They compose and create like in the 90s. They approach music in an old fashioned way and they have a lot of talent. When all of this is then imprinted into every song, I dare say that even the horned one himself would swear by them. Everything goes away, it's just me and "Earthendium". Locked in a stinking dungeon. The definition of evil! True rotten death metal darkness!


Tracklist:
01. Imprecation Of Diabolical Scourge
02. Beyond The Dimensionless
03. Earthendium

band:
Craig Pillard – Vocals / Guitar
Chris “Warhead” Demydenko – Drums
Bill Venner – Guitar
Randi Stokes – Bass



Share this games :

TWITTER