DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 18. června 2022

Recenze/review - EXOCRINE - The Hybrid Suns (2022)


EXOCRINE - The Hybrid Suns
CD 2022, Unique Leader Records

for english please scroll down

Vždycky jsme byli přesvědčeni o své velikosti a dokonalosti. My jsme přeci ti, co vládneme žebříčku druhů. Jenže to není pravda. Kdysi tomu tak možná bylo, ale ta doba je dávno pryč. Příliš mnoho hloupých a průměrných způsobilo, že jsou ti chytří stahováni dolů. Do temnoty. My vlastně ani nepotřebujeme žádný zásah z vesmíru. My se zničíme sami. Žijeme příliš rychle a kus žvance je nám bližší, než chvilka zamyšlení. Ještě, že jsou kapely jako EXOCRINE. Ty přinášejí do jinak zatuchlého death metalu svěží vítr.

Nejsem vlastně nijaký příznivec různých progresivních výletů. Raději se držím ve starých katakombách, ale dokážu ocenit i progresivní záležitosti. Jen to nesmí být prázdné mlácení slámy, ale musí mi přinést něco nového. Novinka "The Hybrid Suns" se poslouchá tak nějak samozřejmě. Člověku se nechce ani psát. Raději bych seděl nebo chodil ulicemi a sledoval bídné lidské snažení. Novinka mě baví hrozně moc. Tím bych vlastně mohl skončit.


Jenže formát recenze (pokud tak budeme tedy mým postřehům říkat), si žádá víc. EXOCRINE jsou hlavně skvělí skladatelé. Prosím neplést s dobrými muzikanty. Těch běhají po světě zástupy, ale jen někteří mají dar složit songy, u kterých budete létat vesmírem. Ano, je to tak, při poslechu "The Hybrid Suns" mě nejčastěji napadají zážitky spojené s létáním. Každá muzika na mě působí jinak a Francouzi jsou v podstatě dokonalí po všech stránkách. Zvuk, obal, náplň textů, všechno stojí za pozornost. Ale to by dnes nestačilo. Mohl bych napsat, že se jedná o záležitost ovlivněnou třeba takovými CRYPTOPSY, ARCHSPIRE, DESPISED ICON, GORGUTS, ATHEIST, GOROD, CYNIC, OBSCURA, BEYOND CREATION, ale to by bylo málo. Umně vložený ženský vokál, který na albu doslova miluju. Kruté, surové vyhrávky, spousta progresivních výletů. Navíc deska nepůsobí roztříštěně. Vše je jako jeden velký monolit, který se sune dopředu. Bez kompromisů, přesto promyšleně a chytře. Fantazie mi pracuje na plné obrátky. Podobné záležitosti si dávejte odpočatí, s dobrou náladou. Případně po četbě nějakého slušného sci-fi románu. EXOCRINE nám vyprávějí svoje příběhy a já jím visím na rtech. A to po celou dobu, pořád a stále dokola. Je to vlastně jednoduché. Pokud se rádi necháváte překvapovat, jste tu správně. Tohle je totiž neskutečný, promyšlený nářez, který jinde neuslyšíte. Progresivní, technický death metalový opus! Temnota z vesmíru!


Asphyx says:

It's a simple fact that some music has to mature. It's like good wine. When you taste it for the first time, it seems sour and you have a bitter taste on your tongue. You last a few weeks and you still don't like it anyway. Something similar happened to me when listening to French progressive technical death metal maniacs EXOCRINE. Even though they like to discover new bands and I like to let new and new records always work on me, this time I somehow couldn't get through their new album "The Hybrid Suns".

But then I read a great sci-fi book and word got out. I literally saw it. Suddenly I sat and sucked in individual songs, as if my brain were a sponge, like in my young years. The fantasy flew through space and I suddenly found that the news was a great thing.


If you like CRYPTOPSY, ARCHSPIRE, DESPISED ICON, GORGUTS, ATHEIST, GOROD, CYNIC, OBSCURA, BEYOND CREATION, then don't hesitate for a moment. You will be thrilled! The riffs are breakneck, complicated, at first maybe a little lifeless, but if, like me, you like to discover, I think you will spend many beautiful moments with the record. It is old and modern at the same time, it is restless, reminiscent of a living organism of unknown origin. The universe will be small for you. You just can't keep your mind and imagination closed. Personally, I like the band's ability to write a good song the most. It's not just a frequent prelude without ice and storage today, but full-fledged songs with a high octane number. It is not a problem for the French to play very fast, complicated. Screaming here and there, cutting with a claw, then suddenly calming down and swinging out a passage behind which old metal legends would not be ashamed. EXOCRINE may think too much about music, but they do it in a way that is interesting, attractive, I wouldn't be afraid to write magically. I float in a state of weightlessness, with headphones on. Once you're down, once you're up, there's only one music. The one on "The Hybrid Suns" is noble, elegant, furious, crazy, but above all really very high quality. Progressive, technical death metal opus! Darkness from space!




about EXOCRINE on DEADLY STORM ZINE: 



TRACK LISTING:
1. The Hybrid Suns
2. Dying Light
3. Horns
4. Watchtower
5. Vortex of Shadow
6. End of Time
7. Burning Sand
8. Blast
9. Shrine

EXOCRINE ARE:
Sylvain Octor-Perez - guitars
Jordy Besse - bass & vocals
Nicolas La Rosa - guitars
Théo Gendron - drums



Share this games :

TWITTER