DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 8. října 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - TOUGHNESS - Temná, magická, šílená death metalová vize!

Rozhovor - TOUGHNESS - Temná, magická, šílená death metalová vize!

Rozhovor s death metalovou skupinou z Polska - TOUGHNESS.

Odpovídal Bartek (kytara, zpěv), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - TOUGHNESS - The Prophetic Dawn (2022):

Ave TOUGHNESS! Zdravím do polského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Bart: Ahoj, všechno je v pořádku, díky. Jsme nadšení z debutového alba TOUGHNESS a z toho, že jsme se dostali k Godz Ov War Productions - je to opravdu výjimečný okamžik v naší kariéře. Od alba pod názvem „Conveyor“ vnímám „The Prophetic Dawn“ jako obrovský posun. S TOUGHNESS jsme chtěli nahrát něco rytmičtějšího, brutálnějšího a ponuřejšího, v duchu death metalu 90. let. Samozřejmě se tam objevují postupy, které obsahují neobvyklé techniky, basová sóla a spletitou atmosféru, ale hlavní rozdíly mezi „The Prophetic Dawn“ a „An Incarnated Abstraction“ jsou v tom, že „The Prophetic Dawn“ je promyšlenější, originálnější a má mnohem zajímavější aranžmá inspirací.


„The Prophetic Dawn“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál TOUGHNESS?

B: Produkovali jsme ji v klasickém death metalovém aranžmá, bez zbytečných hrátek. To znamená, že všechny kytary používaly jeden efekt a nastavení, basa dvě (jednu čistou, druhou se zkreslením) a bicí jsme ve studiu nastavili ve stylu, v jakém hrajeme každý den v naší zkušebně. “The Prophetic Dawn” vzniklo překvapivě beze spěchu a to v letech 2020 - 2021, kdy se nekonaly žádné živé koncerty. Materiál jsme vytvořili na zkouškách, chtěli jsme ukázat nevšední death metal, který je těžké jednoznačně zařadit.

Dohledal jsem si, že pod mixem a masteringem je podepsán Łukasz Suszko. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Łukasz vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

B: Práce na „The Prophetic Dawn“ byla poměrně rychlá, protože jsme měli materiál dokonale připravený na zkouškách. Mix a mastering trvaly trochu déle, ale taky jsme si vedli docela dobře, 3-4 víkendy po 2-3 hodinách. Łukasze Suszka jsme si vybrali, na doporučení kamaráda, který vytvořil logo. A protože nás nenapadal nikdo jiný, řekli jsme si, že to zkusíme s Łukaszem. Usadili jsme se ve studiu Wesoła24 a společně nahráli 14 skladeb. Jak už jsem zmínil, proces nahrávání byl opravdu příjemný, žádný spěch a na studio, kde se pořád něco děje, bylo nahrávání opravdu příjemné.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Godz ov War producitons a je opatřeno skvělým obalem. Kdo je jeho autorem? Vysvětluji si to dobře, že se jedná o tělo ve značném stavu rozkladu? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

B: Autorkou obálky je Julia Zaręba - naše kamarádka, která ráda tvoří a maluje. Obal odkazuje na sumerské umění a zobrazuje ho jako padlé a zapomenuté, ale ožívající, což zmiňuji i v textu. Chtěli jsme něco poutavého a odlišného od běžných death metalových obalů, ale vytvořeného s jedinečnou myšlenkou a odkazujícího na surrealistické vize.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Polska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se blacku a death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

B: Je hezké slyšet, že polské kapely jsou oceňovány i v jiných zemích. Velký počet black a death metalových kapel je zapříčiněn poměrně jednoduše - a to celkovou situací v Polsku. Myslím tím náboženství, politika, pokrytectví, propagace špatných hodnot - tyto věci zde nabývají absurdních rozměrů a vymývají lidem mozky. V důsledku toho black a death metalové kapely v naší zemi vyjadřují hněv, odpor a díky upřímnosti v těchto věcech se mnoho z těchto kapel těší zájmu po celém světě. Všechny kapely tohoto typu mají jedinečný charakter, který se líbí i v zahraničí. Scénu, fanoušky i labely vnímám velmi dobře. Jsem rád, že stále existují fanoušci extrémní hudby, jsou tady i mladší kapely a existuje spousta dobrých labelů, které vydávají skvělou black/death/thrash muziku.


Hrajete devastující death metal ovlivněný mimo jiné i americkou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit TOUGHNESS, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

B: Nemám co skrývat, jsem ovlivněn, jako každý jiný. Zlomovým bodem v tom, že jsem se stal kytaristou a zpěvákem, byla situace, kdy jsem se seznámil s alby DEMILICH a MORBID ANGEL. Hudba těchto kapel mi opravdu změnila myšlení! V budoucnu chci svou kapelu posunout do oblastí brutality a ještě hustější atmosféry. Ale kdo ví? Třeba se to ještě změní, haha. Ano, lákají mě velké zahraniční festivaly, protože se chceme s lidmi podělit o náš pohled na death metal a ukázat, jak se může vyvíjet. Rádi bychom si zahráli s nějakou slavnější kapelou, protože na živo ze sebe vydáváme dvě stě procent.

Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

B: Z pohledu našeho města, které není příliš velké a není zde žádná větší metalová scéna, věříme, že dobrý label je nezbytný. A to Godz Ov War Production je. YouTube, Bandcamp nebo Spotify jsou fajn nástroje, ale dnes je důležitější osobní kontakt s lidmi. Jasně, živá vystoupení jsou jedna věc, ale dobrý label je stejně důležitý. Label vám zajistí spolehlivou propagaci a oslovení dalších a dalších posluchačů. Spoléháme na label, ale zároveň posíláme CD do časopisů, oslovujeme blogy nebo metalové posluchače osobně - takže využíváme oba způsoby. Z hlediska nákupu alb mám stejný přístup jako ty. Kupuji to, co se mi líbí, ale zároveň pečlivě vyhledávám nové zajímavé CD/kazety a podporuji undergroundové umělce. Často podporujeme své kolegy, protože takhle má scéna fungovat. Pokud nepodporujete poctivé umělce (a o tom se tu bavíme), kapely se rozpadají. Takže se snažím navštěvovat i lokální koncerty a z těch větších jsem byl nedávno na BLOOD INCANTATION ve Varšavě.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako TOUGHNESS ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

B: Překvapivě fungují docela dobře. Díky moderním technologiím jsem získal nějaké kontakty, našel Grega z Godz Ov War Productions a podařilo se mi domluvit koncerty. Jen je musíte využívat s rozumem a neobětovat jim celý život. Stahování nebo streamování hudby beru. Se současnou hudební mašinou se nedá kupovat naslepo. Nejprve se album prověří na internetu, pak se koupí ve fyzické verzi. Tedy pokud nejde o kapelu jako GORGUTS, pak se dá kupovat bez předchozího poslechu.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

B: Pro mě je to hlavně životní styl a jediný smysluplný rozměr naší existence. Znamená to pro mě, že se stále vyvíjím, vytvářím svůj zvuk a stále hledám nejrůznější řešení v tomto hudebním žánru, ale zároveň jsem fanoušek, podporuji undergroundovou scénu a hledám další zajímavá alba. Hudbu poslouchám každý den. A nemyslím si, že by to mohlo fungovat jinak, pokud jsi fanoušek nebo muzikant.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají TOUGHNESS v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Českou a Slovenskou republiku?

B: Chceme se dostat na místa, kde jsme ještě nebyli, navštívit země a poznat nové lidi. Takže Česká a Slovenská republika jsou také našimi cíli. Čekáme na nějaké dobré nabídky, protože vzhledem k tomu, kolik tam máte úžasných festivalů, by to byl skvělý zážitek.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit zase někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „The Prophetic Dawn“ zase narvat do hlavy!

B: Děkuji za rozhovor, bylo mi potěšením. Měj se a na viděnou na pódiu.


Share this games :

TWITTER