DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 1. března 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - ZOMBIE RIOT - Smrtící, mrazivá, temná nukleární zima!

Rozhovor - ZOMBIE RIOT - Smrtící, mrazivá, temná nukleární zima!

Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - ZOMBIE RIOT.

Odpovídal Christopher (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - ZOMBIE RIOT - World Epitaph (2023):

Ave ZOMBIE RIOT! Zdravím do Německa. Doufám, že se máte v téhle šílené době dobře. Nedávno jsem si musel objednat jako fanoušek old school death metalu všechna vaše CD. Jsou skvělá a letošní zásek „World Epitaph“ doslova zabíjí. Jak a kdy se dali ZOMBIE RIOT dohromady a proč zrovna starý plesnivý death metal? Proveď nás prosím trošku historií kapely.

Ahoj Jakube. Je skvělé slyšet, že se ti naše věci líbí. Začali jsme v roce 2014 jako typický "pojďme hrát hudbu a pít hodně piva" projekt. Chlápek, se kterým jsem kapelu založil, byl totální death metalový šílenec a věděl, že mám death metalové kořeny ve své první kapele Abyss Lord, takže žádné dlouhé diskuze ohledně stylu se nekonaly ;-). V roce 2016 se ke kapele přidali Marco a Niclas a nahráli jsme první demo. Později téhož roku nám nabídli koncert naši přátelé z Compressor, ale v té době jsme neměli žádného zpěváka. Tak jsem požádal svého starého kamaráda Matzeho, jestli by mi na ten večer nevypomohl (...a teď, v roce 2023, stále vypomáhá ;-)). Poté jsme odehráli několik dalších koncertů a připravovali se na nahrávání desky “Reign Of Rotten Flesh”, která vyšla na Unholy Fire Records v roce 2018. Po dalších koncertech nás zasáhla Korona, ostatně jako zasáhla každého. Normální "kapelní život" se zkoušením, živým hraním a kontaktem s lidmi byl velmi vzdálený. V roce 2021 jsme alespoň nahráli a vydali desku “Autophagia” (demo). Mezitím jsme se snažili pracovat na nových skladbách. A jak jsme se stále více dostávali do normálu, dokončili jsme nové skladby a v roce 2022 nahráli desku “World Epitaph”.


„World Epitaph“ je vaším druhým albem. Jak vznikalo? Pokud bych jej porovnal s předchozí deskou „Reign of Rotten Flesh“ (2018), tak mi připadá rychlejší, ostřejší, temnější. Jak to vidíš ty? Kam a jak jste se chtěli posunout?

Začali jsme s velmi jednoduchými skladbami, které odolaly výše zmíněnému pití piva. Ale postupně jsme se k tomu stavěli čím dál vážněji, začali jsme psát skladby s více než třemi riffy a pokročilými aranžemi. S příchodem Marca do kapely v roce 2016 jsme měli možnost hrát rychlejší a dotaženější věci, blast beaty, změny rychlosti a tak dále. Za ty roky od vzniku “Reign Of Rotten Flesh” jsme se všichni vyvinuli jako hudebníci a skladatelé. Myslím, že hudba se oproti “Reign Of Rotten Flesh” zdokonalila po všech stránkách.

Když desku poslouchám, tak si připadám jako v devadesátých letech minulého století. Objevoval jsem tenkrát muziku a poslouchám ji vlastně dodnes. Jak se vám povedlo docílit tak prašivého zvuku? Kde jste nahrávali a kdo vám album mixoval?

Kytary a basu jsme nahrávali doma, zpěv a bicí jsme nahrávali v naší zkušebně. Dáváme přednost mírně špinavému zvuku před klinickým a čistým, jak je dnes běžné. O mix a mastering se postaral Andy Classen a odvedl skvělou práci. Dokonale pochopil, jak má tahle hudba znít.


Starým časům je podřízen i obal. Ten letošní ve mně evokuje vzpomínku na staré covery. Možná za to může způsob malby nebo jen hřbitov a zombie, nevím. Co má vlastně přesně znázorňovat ve vztahu k vaší hudbě? A kdo je jeho autorem?

Obal a nové logo jsou dílem Timona Kotokka. Vytvořili jsme menší koncept, který pojednává o tom, jak lidstvo plýtvá planetou a stává se obrovským tvorem podobným zombie, který pohlcuje (tedy ničí) Zemi. Práce s Timonem byla velmi intenzivní a kreativní. Začínali jsme od nuly a proběhlo mnoho drobných kroků, než vznikl konečný výsledek. Výtvarné dílo bylo nakresleno ručně, pouze barvy byly přidány pomocí počítače. Možná proto ten pocit starých časů.

Texty na nové desce jsou tradiční, klasické, death metalové. Připadají mi dobré. Jak vznikaly? Kde pro ně bereš inspiraci?

Nevím přesně, odkud Matze bere inspiraci, ale obvykle začíná psát texty, když je skladba hotová tak z 95 %. Text přizpůsobí zvuku, pocitu a aranžmá skladby. Ještě předtím používáme pracovní názvy nových skladeb a někdy se stane, že Matze pracovní název skladby nezmění, když dělá text, takhle se na desku dostal zcestný název "Final Flesh Fiesta";-).


Album jste vydali u německého labelu Kernkraftritter Records. Proč jste zvolili právě tento label? Rozesílali jste promo nahrávky třeba i do velkých vydavatelství? Jaké jste s tím měli zkušenosti?

To byl přirozený vývoj. Mnoho kapel z této oblasti vydává své věci u KKR. Takže jsme se po nějaké době dostali do kontaktu. Pak jsme nahráli skladbu na kompilaci KKR, no a teď jsme společně vydali novou desku. Žádný velký label jsme nekontaktovali, protože nikdo z nás nemá čas a ambice stát se velkým, nebo ještě hůř mainstreamovým počinem.

Pocházíte z krásného města Hannover v Sasku. Jaká je vaše metalová scéna? Funguje u vás underground?

Metalová scéna je velmi živá. Je tu spousta bláznivých lidí, kteří podporují místní kapely, kupují si desky a trička a samozřejmě navštěvují koncerty. V Hannoveru hrajeme 31. března na naší release-show, ve stejný den jsou ve městě Archspire. Jsme ale přesvědčeni, že oba koncerty budou hojně navštívené, takže jsme naše vystoupení neodkládali ani nerušili.


Jaké byly tvoje hudební začátky? Vzpomeneš si ještě? Jak ses dostal k metalu ty? A jaký byl underground v Hannoveru za tvého mládí?

K metalu jsem se dostal díky kazetě, kterou kamarád ukradl svému bratrovi, když mi bylo jedenáct. Byly na ní skladby Warlock, Deep Purple, Saxon a další. Páni, tuhle kazetu jsme si přehráli nejmíň milionkrát. Potom jsem si začal kupovat desky AC/DC a Accept a tak dále....tak to pro mě všechno začalo. Hannoverská metalová scéna před 25 lety byla skvělá. Měli jsme spoustu talentovaných undergroundových kapel, jako The Becoming nebo Desolation. V metalových klubech, nebo na koncertech byly všude známé tváře. A když o tom tak přemýšlím, mám dojem, že nebyl tak velký rozdíl mezi undergroundovou scénou a velkými jmény z branže, kteří hráli před tisíci lidmi. Metal byl z definice underground. Dnes se metal stal velmi mainstreamovým a komerčním. Velké kapely už nejsou velké díky své hudbě, ale díky tomu, že nosí hloupé pódiové oblečení a mají určitou image. To nesnáším.

Jak to mají ZOMBIE RIOT s koncerty celkově? Hrajete rádi a často? Máte za sebou již nějaké turné?

Hrajeme tak často, jak jen můžeme. Neděláme žádnou velkou show ani bláznivé výstupy na pódiu, jen naše skladby, spousta decibelů a pivo ;-). Zatím jsme nepodnikli žádné turné a myslím, že se na něj ani nechystáme. Máme práci a děti a jsme prostě staří páprdové, kteří by týdny, nebo měsíce na cestách nepřežili ;-) Vždyť to je přece jenom o něčem jiném. Ale abych byl upřímný, pořád to mám na svém bucket-listu.


Máte ve svém okolí nějakou kapelu, kterou bys nám doporučil. Na co se chodí v klubech v Hannoveru?

Naši přátelé z Compressor se velmi dobře vyvinuli. Začínali jako thrash metalová kapela, ale teď hrají death metal a jsou ještě brutálnější než Zombie Riot. :) Pokud navštívíte Hannoverskou klubovou show, můžete očekávat skvělou hudbu, skvělý zvuk, skvělé lidi a určitě nezapomenutelnou noc.

Na co se můžeme od ZOMBIE RIOT těšit v nejbližších měsících? Nechystáte „World Epitaph“ i na vinylu?

Právě hrajeme nějaké koncerty, dnes dorazila nová trička s grafikou World Epitaph, CD bude k dostání 17. února. Plánujeme také vydání vinylů a kazet, ale to ještě nějakou dobu potrvá. Sledujte naše Facebookové nebo Bandcampové stránky, abyste měli o všem přehled.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vám co nejlepší prodeje vašich nahrávek, ať máte na koncertě vždycky plno a ať se vám daří i v soukromí. Pure death metal forever!

Share this games :

TWITTER