DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 30. dubna 2023

Recenze/review - CARCARIASS - Afterworld (2023)


CARCARIASS - Afterworld
CD 2023, Great Dane Records

for english please scroll down

Už zase tančím na ostrých střepech. Bosý a od krve. Našlapuji do rytmu, usmívám se. Jsem jako nějaký tichý poutník ze starých časů, který se zastaví při svých toulkách pouze v momentě, když jej nějaká hudba zaujme. Jsem na cestě již dlouhé roky, pečlivě si vybírám, jaké kapely si pustím do své hlavy. Francouzští CARCARIASS jsou pro mě velkou legendou. Progresivním death metalem, otiskem v mé mysli i vzpomínkách. Když se objevily první informace, že budou mít novou desku, začal jsem znovu tančit. 

Minulé album "Planet Chaos" je totiž na čestném místně v mém autě. Odkaz na recenzi je dole pod článkem. Pokaždé, když jej poslouchám, cítím se jako pilot vesmírné lodi. Jsem starý čtenář sci-fi a moje fantazie nemá hranit. Mám rád skupiny, které ve mě dokáží vyvolat nějaké emoce, sílu, předat mi energii. Francouzi jsou v tomhle velcí mistři. I letos se musím poklonit před jejich talentem, schopností napsat skladby, které mě opět rozdrásaly do krve. 


"Afterworld" je velmi pestrým, hravým albem. Má v sobě temnotu, chlad, vesmírný prach, melancholii. Nejdříve jsem jej poslouchal doma, v tichu svého pokoje, pak jsme spolu vyrazili ven do ulic. Bylo hrozně zajímavé a fascinující sledovat rušnou ulici a k tomu poslouchat tohle album. Nechtělo se mi nic psát, slova stejně nedokáží obsáhnout všechny myšlenky a nápady. CARCARIASS stojí na pevných metalových základech (CORONER, ATHEIST, CYNIC, MISANTROPHE, DEATH). Jsou ale natolik originální, že berte mé přirovnání s velkou rezervou. Sledovali jste někdy zatmění slunce? Padající hvězdu? Krev, která vytéká z proříznuté tepny? V hlavě se mi při poslechu neustále promítají podobné obrazy. Je to důkaz, že nejsem ve společnosti Francouzů nikdy v klidu. Ne, přátelé. Jsem pokorný, dívám se k nebi a opět poklekám. Novinka je totiž dokonalé dílo a to vám podepíšu vlastní krví. Pro mě osobně se jedná o vynikající album. Zvuk, obal, ale hlavně nápady, atmosféra, nálady, tohle všechno dělá z "Afterworld" neskutečný zážitek. Děkuji ti vesmíre, děkuji věčnosti, že podobné nahrávky vznikají. Jinak bych byl ochuzen o něco velkého, magického, jinak bych zase o trošku víc nechápal věčnost. Jsme jen zrnka písku, vznášející se v oceánu. Už zase tančím na ostrých střepech. Bosý a od krve. Našlapuji do rytmu, usmívám se. Jsem jako smutný i veselý poutník ze starých časů, který se zastaví při svých toulkách pouze v momentě, když jej nějaká hudba zaujme. Jsem připraven na další let, na další tanec! Děkuji! Vznešený, majestátní progresivní death metal, diamant vybroušený k dokonalosti! Melodie z jiných sfér!


Asphyx says:

I'm back to dancing on the razor sharp shoots. Barefoot and bloody. Stepping to the beat, smiling. I'm like some silent pilgrim of old, who only stops his wanderings when some music catches his attention. I've been on the road for many years, carefully choosing what bands to play in my head. France's CARCARIASS are a great legend to me. Progressive death metal, an imprint in my mind and memories. When the first information came out that they were going to have a new album, I started dancing again.

The last album "Planet Chaos" is in the place of honor in my car. The link to the review is at the bottom of the article. Every time I listen to it, I feel like a spaceship pilot. I'm an old science fiction reader and my imagination has no edge. I like bands that can evoke some emotion in me, power, convey energy. The French are great masters of this. This year I have to bow to their talent, their ability to write songs that once again tore my blood.


"Afterworld" is a very colourful, playful album. It has darkness, coldness, space dust, melancholy. First I listened to it at home, in the silence of my room, then we went out on the streets together. It was very interesting and fascinating to watch the busy street and listen to this album. I didn't want to write anything, words can't contain all the thoughts and ideas anyway. CARCARIASS is based on solid metal foundations (CORONER, ATHEIST, CYNIC, MISANTROPHE, DEATH), but they are so original that take my comparison with a big grain of salt. Have you ever watched a solar eclipse? A shooting star? Blood pouring out of a severed artery? I keep seeing images like that in my head as I listen. It's proof that I'm never at ease in the company of the French. No, my friends. I am humble, I look to the heavens and I kneel again. For the novelty is a perfect piece of work, and I will sign it with my own blood. For me personally, this is an excellent album. The sound, the cover, but most of all the ideas, the atmosphere, the moods, all this makes "Afterworld" an incredible experience. Thank you universe, thank you eternity that such records are made. Otherwise I would be deprived of something great, magical, otherwise I would not understand eternity a little bit more. We're just grains of sand floating in the ocean. I'm dancing on the sharp shores again. Barefoot and covered in blood. Stepping to the rhythm, smiling. I'm like the sad and merry wanderer of old, who only stops his wanderings when some music catches his fancy. I'm ready for another flight, another dance! Thank you! Sublime, majestic progressive death metal, a diamond cut to perfection! Melodies from other realms!



Recenze/review - CARCARIASS - Planet Chaos (2019):


Album was recorded and mixed by “Drop” (Guitarist of SAMAEL) at Downtone Studio in Switzerland. Mastered by Jens BOGREN (ARCH ENEMY, AMON AMARTH, SEPULTURA,...) at Fascination Street Studio in Sweden. Produced by GSI Records. Artwork by Headsplit Design (NAPALM DEATH, KREATOR, CRYPTOPSY,..). Physical distribution by SEASON OF MIST DISTRIBUTION, Digital distribution by TUNECORE.

Album tracklist:
01 - No Aftermath
02 - Billions of Suns
03 - Identity
04 - Angst
05 - Fall of an Empire
06 - Black Rain
07 - Generational Rot
08 - The Hive
09 - Machine Kult
10 - Afterworld

band:
Pascal Lanquetin: All Guitars / Keyboard
Jérôme Thomas: Vocals
Raphael Couturier: Bass
Bertrand Simonin: Drums
Bob: Rhythm guitar



Share this games :

TWITTER