DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 13. června 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CHURCH OF THE DEAD - Stará, prašivá, temná death metalová kobka byla otevřena!

Rozhovor - CHURCH OF THE DEAD - Stará, prašivá, temná death metalová kobka byla otevřena!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Finska - CHURCH OF THE DEAD.

Recenze/review - CHURCH OF THE DEAD - Beyond Death (2023):

Ave CHURCH OF THE DEAD! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Church of the Dead: Cítíme, že toto album je těžší než to předchozí, ale zároveň znamená jasný posun od našich deathmetalových kořenů směrem k blackmetalovým vibracím a atmosférickým hororovým zvukovým krajinám, aniž bychom zapomněli na crust-punkové vlivy, které nás provázejí od samého počátku. Jednou z věcí je, že písně jsou od sebe stylově daleko dál než na předchozím albu, které bylo po celou první desku spíš ze stejného těsta. Což je pro nás návrat do starých kolejí alb z éry Black Sabbath, které se nebály obsahovat písně radikálně odlišné od sebe, přičemž stále zněly jako my.


„Beyond Death“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál CHURCH OF THE DEAD?

Church of the Dead: Pracovali jsme se stejným producentem Markusem jako na našem prvním albu, takže jsme dělali skoro všechno stejně jako předtím, ale jedna věc byla jiná, a to syntezátorové prvky. Na prvním albu jsme během studiových sezení hodně improvizovali, speciálně v oblasti zvukové krajiny a synťáků. Tentokrát jsme pro ně měli před vstupem do studia pevnější nápady, ale nebáli jsme se dělat změny za pochodu, když to bylo potřeba.

Kdo je podepsán pod zvukem? Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný, působí analogově. V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Church of the Dead: Markus Heinonen ze Saarni Studios se postaral o produkci a mix alba a JB van der Wal (ex-Aborted) o mastering. Náš syrový zvuk naživo&nacvičeně je téměř totožný se studiovým zvukem a rád věřím, že jsme Markusovi a JB snad relativně usnadnili práci. Vždycky jsme měli velmi výrazný kytarový zvuk, který podle mě už v dnešním metalu není tolik slyšet, což nás odlišuje. Mohu potvrdit, že na tomto albu byly velmi často použity lampové zesilovače Marshall, Peavey a Orange. Analog je správná cesta!


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes hudební CD (kazeta, vinyl). Vy jste jej vydali u Redefining Darkness Records a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Church of the Dead: Autorem obalu je italský umělec Roberto Toderico, který je například autorem obalu posledního alba Asphyx. Znali jsme ho už dřív a cítili jsme, že tentokrát je pro tuto práci ten pravý. Na obalech jsme už dříve měli motivy související s církví, ale tentokrát se nám podařilo zobrazit kostel mrtvých v celé jeho g(l)orii.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Finska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Church of the Dead: Finská deathmetalová scéna zažívá svůj druhý příchod a na koncerty přichází spousta mladších a novějších kapel a fanoušků. Je to dobrý a zároveň špatný pocit, že už nejsme ti mladí, ale naštěstí si nás noví i staří fanoušci našli a oslavují s námi rouhání. Myslím, že tajemství spočívá v tom, že ve Finsku je tolik kapel, což pomáhá pěstovat zlého ducha, který kapely tlačí k tomu, aby dělaly lepší a lepší alba, když se chodíme dívat na koncerty.


Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit CHURCH OF THE DEAD, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Church of the Dead: V naší hudbě je určitě slyšet vliv jistého Švýcara, zejména jeho staršího projektu, a řekl bych, že je to náš společný idol. Několik dalších pozoruhodných žánrů je samozřejmě švédská crustová/punková/rocková scéna, která je slyšet v mnoha našich d-beatovějších heavy skladbách. V současné době hledáme vhodného kandidáta na turné a nemáme problém sdílet pódium s mainstreamovější kapelou.

Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Church of the Dead: S našimi předchozími alby jsme se vydali cestou DIY a rozesílali CD po celém světě. S naším aktuálním albem, protože vydavatelství sídlí v USA, to samozřejmě nemůžeme dělat tak, jak bychom chtěli. Někteří z nás jsou dodnes velmi vášnivými sběrateli CD/Vinylů a stále kupujeme a podporujeme naše přátele a kolegy metalové maniaky. Helsinská scéna je velmi těsná a my máme to potěšení sdílet pódium a chodit na koncerty našich přátel velmi pravidelně. Undergroundové festivaly jako Helsinki Death Fest odvádějí skvělou práci a udržují scénu naživu.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako CHURCH OF THE DEAD ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Church of the Dead: Analogová je cesta, v tomto směru jsme trochu oldskool, ale samozřejmě musíte mít nějakou přítomnost v dnešním digitálním světě. Je nám jedno, jakým způsobem konzumujete hudbu, ale my si rádi pustíme dobrý vinyl a vychutnáme si hudbu nahlas z pár kvalitních reproduktorů místo iPhonu vzadu v autobuse.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Church of the Dead: Pro nás je death metalová hudba spíše jen o tom, abychom si užili těžší hudbu a setkali se s ostatními metalisty. Není v tom žádná hlubší filozofie nebo něco podobného. Prostě se snažíme dělat hudbu, která zní dobře a zároveň je tak těžká a ponurá, jak jen to jde.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají CHURCH OF THE DEAD v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

Church of the Dead: Už teď jsme zaneprázdněni tvorbou nové hudby a přípravou třetího alba.V současné době bohužel nemáme na letošní rok domluvené žádné letní festivalové koncerty, takže pokud nás chcete vidět hrát ve vašem městě, kontaktujte místního promotéra!

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Beyond Death“ zase narvat do hlavy!

Share this games :

TWITTER