DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 21. září 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - MY LAMENT - The Season Came Undone (2023)

Recenze/review - MY LAMENT - The Season Came Undone (2023)


MY LAMENT - The Season Came Undone
CD 2023, Ardua Music

for english please scroll down

Je to vlastně hrozně zvláštní a odporuje to logice, ale moje sny bývají poslední roky hrozně živé. Nejdříve ke mě přicházely mlhavé přízraky a po probuzení jsem míval ještě chvilku strach. Jenže časem získaly jejich tváře ostřejší obrysy. Potkával jsem své dávno mrtvé kamarády. Usmívali se. A pokaždé mi doporučili nějakou dobrou muziku. Doom metal je hodně těžká disciplína, ale měli vždycky nakonec pravdu. I když jsem byl třeba zpočátku trošku odmítavý, nakonec došlo ke vzájemnému přenosu.

MY LAMENT jsem viděl v jednom malém klubu. Tuším, že je tenkrát v roce 2016 přivezli našinci ET MORIEMUR. Byl to úžasný koncert. Dodnes na něj rád vzpomínám (odkaz na report je dole pod článkem). Letos se pánové vracejí s novinkou "The Season Came Undone". Poslouchám ji už dlouhou dobu. A vůbec se mi nechtělo psát. Má slova totiž nestačí. Opět se mi vrátily divné sny, opět jsem v nich proséval prach mezi prsty, díval se na listí padající pomalu k zemi. Četl jsem si v temném koutě a obdivoval vytrvalost můry, snažící se spálit o světlo. Nové album je k dokonalosti vybroušenou stylovou záležitostí. Jakoby ze skladeb smutek a melancholie doslova odkapávaly.


Oproti předchozím počinům je novinka přehlednější, více ohlodaná na kost. Líbí se mi jak zvukově, tak co se týká celkového provedení. Obal, produkce, vše je v podstatě perfektní. Pokud navíc posloucháte hudbu hlavně srdcem jako já, oceníte určitě i skvělé texty. Rozhodně stojí za bližší prostudování. Když "The Season Came Undone" poslouchám, tak jsem rád sám. Otevřu si okno a dívám se na město pode mnou. Občas se mi sevřou vnitřnosti a pálí mě mozek. Nevím, jestli jsem vzhůru nebo už spím. Nemrtví šeptají a říkají mi, že tahle deska se opravdu povedla. Doom a death metal vždycky (stejně jako i ostatní metalové styly) jsou hlavně o přenesených emocích. A Belgičané mi rozdrásali duši do krve. Je to jako potkat krásnou dívku na ulici. Tajemno, neodbytná touha schoulit se do sebe. Magie prchavých stínů. Zvláštní a velmi podmanivé chvilky mezi snem a bděním. Mám chuť být básníkem, ale stydím se své verše ukazovat jiným. Natolik osobní se pro mě tahle nahrávka stala. Nechci a nebudu ji přirovnávat k ostatním. Nesluší se to. MY LAMENT sice čerpali inspiraci ve starých death doom metalových archívech, ale zároveň jsou svým způsobem originální. Vkládají do skladeb i vlivy odjinud. Možná ze světa za řekou Styx. Občas mě současný svět trošku bolí. Tak se schovám do svého pokoje, otevřu okno a čtu si nějakou dobrou knihu. Jenže tentokrát se nemůžu na příběh soustředit. Raději stále přidávám hlasitost a toulám se v jiných dimenzích. Belgičané jsou mi velmi dobrými průvodci. Pokud jste fanoušci tohoto stylu, je pro vás nové album doslova povinnost. A to vám klidně podepíšu vlastní krví. K dokonalosti vybroušený doom death metalový křišťál!


Asphyx says:

It's actually very strange and defies logic, but my dreams have been very vivid for the last few years. At first, I had vague phantoms coming to me, and after I woke up, I was scared for a while. But as time passed, their faces took on a sharper outline. I used to meet my long-dead friends. They were smiling. And each time they recommended some good music. Doom metal is a very difficult discipline, but they were always right in the end. Even though I might have been a little reluctant at first, eventually there was a mutual transfer.

I saw MY LAMENT in a small club. I think it was our ET MORIEMUR that brought them in 2016. It was an amazing show. I still remember it fondly (link to the report is below the article). This year the gentlemen are back with a new album "The Season Came Undone". I have been listening to it for a long time. And I didn't feel like writing at all. My words are not enough. Again my strange dreams came back, again I sifted dust between my fingers, watched the leaves falling slowly to the ground. I read in a dark corner, admiring the persistence of the moth trying to burn for light. The new album is a stylistic affair honed to perfection. It's as if the sadness and melancholy literally drip from the songs.


Compared to previous works, the new one is clearer and more bare-bones. I like it both sonically and in terms of overall performance. The packaging, the production, everything is basically perfect. Plus, if you listen to music mostly with your heart like I do, you'll appreciate the great lyrics. Definitely worth a closer look. When I listen to "The Season Came Undone", I'm happy to be alone. I open my window and look out at the city below me. Sometimes my insides clench and my brain burns. I don't know if I'm awake or asleep. The undead are whispering and telling me that this record is really good. Doom and death metal have always (as well as other metal styles) been all about transferred emotions. And the Belgians ripped my soul to shreds. It's like meeting a beautiful girl on the street. The mystery, the insistent desire to curl up inside. The magic of fleeting shadows. Strange and very captivating moments between dream and waking. I feel like being a poet, but I am ashamed to show my verses to others. That's how personal this record has become for me. I don't and won't compare it to others. It's not fitting. MY LAMENT may have drawn inspiration from the old death doom metal archives, but at the same time they are original in their own way. They put into their songs influences from elsewhere. Maybe from the world beyond the river Styx. Sometimes the contemporary world hurts me a little bit. So I hide in my room, open the window and read a good book. Only this time I can't concentrate on the story. I'd rather keep turning up the volume and wandering in other dimensions. The Belgians are very good guides for me. If you are a fan of this style, the new album is literally a must for you. And I'll sign it with my own blood. A doom death metal crystal polished to perfection!



Report, photos, video - PATIOR ERGO SUM - MY LAMENT, ET MORIEMUR, BLUES FOR THE REDSUN - club Divadlo pod Lampou, Plzeň - 23. 9. 2016:
https://www.deadlystormzine.com/2016/09/report-photos-video-patior-ergo-sum-my.html


Tracklist: 
1. Everything Goes to Waste
2. My Mausoleum
3. Fallacy
4. Like Fallen Rain
5. Oh, Fall
6. Dying of the Light
7. Like Something Almost Being Said (Instrumental)
8. November
9. Life Will Be the Death of Me (2023 Remaster)

Line-up:
Steph – bass
Vincent – drums
Paul – guitars
Robrecht – vocals & guitars


MY LAMENT

Ardua Music
Share this games :

TWITTER