DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 26. prosince 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - REAP - Born from Plague (2023)

Recenze/review - REAP - Born from Plague (2023)


REAP - Born from Plague
CD 2023, Selfmadegod Records

for english please scroll down

Obyčejný lidský rozum už nikoho nezajímá. Stali jsme se obětmi svých vlastních zvrácených představ. Staré apokalyptické sci-fi filmy se stávají pomalu realitou. Rabování, lynčování, rozzuřený dav, ovládaný jako roboti. Stačí jim hodit kus syrového masa a roztrhají vás na kusy. Bývá mi smutno, když sleduji zprávy, jsem rozčilený, když čtu příspěvky v diskuzích. Raději bych vzal do rukou motorovou pilu a všechno rozřezal. Jenže to bych byl jako oni, jako šílenci s prázdným pohledem, pochodující ulicemi. Raději v podobných chvílích vyhledávám hudbu, která mi vyčistí mysl.

Dostala se mi do rukou první deska amerických maniaků REAP. Nenechte se mýlit tím, že o smečce nic nevíte. Měli byste to napravit. Pod tímhle jménem jsou totiž podepsáni zkušení muzikanti z kapel jako LIVIDITY, NECROTIC DISGORGEMENT, BETWEEN THE KILLINGS, GORGASM, DEADEN. Mám takový pocit, že si pánové jednou sedli někde v hospodě a nad barem zrovna vysílali zpravodajství. Naštvali se, šli do studia a vytvořili tuhle desku. Je totiž po okraj narvaná vztekem, surovostí a touhou ničit. A taky skvělým death metalem a grindem. 


Když jsem byl mladý, tak jsem kdysi zažil pár šílených rvaček. Dostal jsem několik ran a pak do mě kopali a mlátili mě. Přežil jsem vlastně zázrakem. A pamatuji si, že nejhorší nebyla fyzická bolest, ale ponížení. Měl jsem obrovský vztek a byl jsem frustrovaný. A tak jsem poslouchal kapely jako NAPALM DEATH, ROTTEN SOUND, S.O.D., NASUM. Vztek mě potom přešel, vyřval jsem se na koncertě, skočil jsem do mosh-pitu. Tak přesně takhle hrají i REAP. Pánové exhumovali starou školu a udělali to velmi elegantně a uvěřitelně. Při poslechu si opravdu připadám, že jsem vstoupil do ringu. Nemám žádné rukavice, ani chrániče. Cítím jednotlivé riffy i údery bicích, vnímám jejich sílu a energii. Ctí se zde ryzí pravidla, tradice, vše je takové opravdové, syrové, reálné. Žádné dnešní napomádované primadony, ale tvrdí chlápci, co už nemusí nikomu nic dokazovat. Základem je vždy dobrý zvuk a na ten si dali pánové pozor. Všechno je v pořádku, stejně jako obal, který jak známo prodává. Američané jdou zkrátka na dřeň, vše je ohlodané na kost. Vy si tak můžete vychutnat nejen skvělé songy, ale i velmi podmanivou atmosféru. Vždycky, když píšu nějakou recenzi, tak si sednu, zapnu přehrávač a chvilku jen tak sedím a poslouchám. Tentokrát jsem ale po několika skladbách skákal po pokoji a vypadal jako po zásahu elektrickým proudem. Není divu, v téhle desce je nakumulováno obrovské množství tlaku a energie. Obyčejný lidský rozum už nikoho nezajímá. Stali jsme se obětmi svých vlastních zvrácených představ. Zrozeni z hněvu, nenávisti a lidského šílenství! Klasický death grindový masakr motorovou pilou!


Asphyx says:

Ordinary human reason no longer interests anyone. We have become the victims of our own perverted ideas. The old apocalyptic science fiction movies are slowly becoming reality. Looting, lynchings, angry mobs controlled like robots. Just throw them a piece of raw meat and they'll rip you apart. I get sad when I watch the news, I get angry when I read the posts on the discussion boards. I'd rather pick up a chainsaw and cut it all up. But then I'd be like them, like the blank-eyed lunatics marching through the streets. I prefer to seek out music to clear my mind at times like this.

I got my hands on the first record by American maniacs REAP. Don't be fooled into thinking you know nothing about the pack. You should fix that. Under this name are signed experienced musicians from bands like LIVIDITY, NECROTIC DISGORGEMENT, BETWEEN THE KILLINGS, GORGASM, DEADEN. I have a feeling that the gentlemen once sat down in a pub somewhere and the news was being broadcast over the bar. They got pissed off, went into the studio and made this record. It's filled to the brim with anger, rawness and a desire to destroy. And great death metal and grind.


I had some crazy fights when I was young. I got hit a few times and then I got kicked and punched. I survived by a miracle, actually. And I remember the worst part wasn't the physical pain, it was the humiliation. I was very angry and frustrated. So I was listening to bands like NAPALM DEATH, ROTTEN SOUND, S.O.D., NASUM. And then the anger would pass, and I'd yell at a show, and I'd jump into a mosh pit. That's exactly how REAP plays. The gentlemen exhumed the old school and did it very elegantly and believably. Listening to them, I really feel like I've stepped into the ring. I'm not wearing any gloves or pads. I feel the individual riffs and drum beats, I feel their power and energy. The pure rules and traditions are honored here, everything is so real, raw, real. Not today's pompous prima donnas, but tough guys who don't have to prove anything to anyone anymore. The basis is always good sound and the gentlemen have paid attention to it. Everything is fine, as is the packaging, which as we know sells. The Americans go to the bone, everything is gnawed to the bone. So you can enjoy not only great songs, but also a very captivating atmosphere. Every time I write a review, I sit down, turn on the player and just sit and listen for a while. But this time, after a few songs, I was bouncing around the room looking like I'd been electrocuted. No wonder, there is a huge amount of pressure and energy accumulated in this record. No one cares about ordinary human reason anymore. We've become victims of our own twisted ideas. Born of anger, hatred and human madness! A classic death grind chainsaw massacre!



--TRACKLISTING--
1: Right To Hate
2: Burst
3: Evolve Degrade
4: Erase
5: Blue Over Black
6: Disrespect=Disrespect
7: Snowflake
8: FY2
9: Fuqawf
10: 6 Fucking Feet
11: Despicable
12: Ministers Of Hate
13: 9 Seconds
14: Born From Plague
15: Filled With Hate
16: Participation Trophy
17: Instant Expertise
18: Are You Offended?
19: Vaginistic Culture
20: CoronaLierus

--LINE-UP--
Jimmy Javins- VoKILLLLLLLS (Necrotic Disgorgement)
Kyle Christman-hatetrenome (Protrusion, Sarcohpahgy, Human Filleted ex-Gorgasm ex-Between The Killings)
Von Young- wires / back ups (Between The Killings, ex-Lividity, ex-Deaden)



Share this games :

TWITTER