DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 20. ledna 2024

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SADISM - Temný, prašivý death metal, ze starých prokletých chilských pohřebišť!

Rozhovor - SADISM - Temný, prašivý death metal, ze starých prokletých chilských pohřebišť!


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z Chile - SADISM.

Odpovídali JP, P, RR, děkujeme!

Recenze/review - SADISM - Obscurans (2023):

Ave SADISM! Zdravím do katakomb v Chile! Když jsem se připravoval na tenhle rozhovor, tak jsem si o víkendu našel všechna alba, která od vás mám. Zjistil jsem (a kamarád mi to potvrdil), že první, které se k nám dostalo, tak byla nahrávka „Tribulated Bells“ z roku 1992. Víš co je zajímavý? Já jsem v celé vaší diskografii nenašel jedinou slabou desku. Jak je to možný? Máte na to nějaký recept? Tolik let si držet tak vysoko laťku kvality.

JP: No, je to jednoduché, všechno to začíná přátelstvím, které máme s Ricardem už od mládí a samozřejmě naší závislostí na hudbě. Dokážete si to představit už více než tři desetiletí? A stále máme nadšení pro tvorbu alb a turné, a věříme, že se nám daří lépe v průběhu let, to nás udržuje aktivní a dnes jsme dosáhli našeho desátého alba OBSCURANS, nevíme, jestli jsme byli schopni v průběhu času udržet stabilní kompoziční linii, protože na této dlouhé cestě jsme se změnili ve všech ohledech. OBSCURANS velmi dobře definuje to, jak plyne čas a naše jasná představa o tom, co chceme a co nás baví dělat.


Každopádně, novinka „Obscurans“ je venku a ihned se zařadilo mezi má nejpřehrávanější alba. Člověk má při poslechu pocit, že se vrátil na časové ose do devadesátých let. Je vynikající! Jakým způsobem vznikalo? A jak vlastně tvoří SADISM nový materiál?

P: Určitě, tyto písně vznikly na základě mnoha nápadů a vzorců z naší minulosti. Soustředili jsme se na krátký časový úsek, který je skutečně poměrně intenzivní a plný soustředění. Dvanáct písní OBSCURANS jsme složili během tří měsíců, poté jsme další tři měsíce strávili v nahrávacím studiu.

Mně se na vašich albech vždycky hrozně líbil zvuk. „Obscurans“ není výjimkou. Kde jste album nahrávali, bylo to opět u JP Donoso and Israel Yévenes at Sadestudio, Santiago, Chile? Jak jste docílili tak prašivého a hutného zvuku? Na mě to působí, jakoby se nahrávalo ještě analogově nebo se pletu? Zajímavé je, že mi zvuk nahrávky přijde hodně podobný jako u předchozí desky „The Sadistic Key Elements“. Mluvíte hodně do toho, jak by měla deska znít nebo to necháváte na zvukových mistrech?

JP: Cítím se velmi polichocen tvou otázkou, moc ti děkuji, a ještě jednou, od roku 2002 na našem čtvrtém albu "SUMMON" jsem nahrával a dělal zvukovou produkci ve svém vlastním studiu "Sadestudio", a opravdu jsem byl velmi překvapen v OBSCURANS s obecnými komentáři o tom, cítím se opravdu spokojený s touto produkcí, když vidím, že temný a analogový zvuk je oceňován. Technicky je to album nahrané digitálně na pevném disku a softwarově, ale..., dbali jsme na použití analogového zvuku, lamp a mikrofonů, které udržuji po celou dobu střihu a mixu.


Jsem fanoušek ze staré školy a hodně si potrpím na obaly desek. Pod „Obscurans“ jsou podepsáni Patricio Saavedra and Ricardo Roberts. Ten motiv je pro mě tak skvělý, že jsem si jej dal na plochu na počítači. Prozradíš nám, jak motiv souvisí s hudbou na novém albu? Jak jste se dali dohromady a jak cover pro album vznikal?

RR: Musím upřesnit, že Patricio pouze vytváří a upravuje mé digitální kresby, není to snadná práce, nicméně musím zdůraznit, že autorství všech obalů a log kapely bylo vždy mým dílem. Nejprve se navrhnou modely a pak se konečná kresba dodá grafikovi (v tomto případě Patriciovi), tímto způsobem se dospěje k finálnímu produktu. V tomto procesu vidíme detaily, které nám designér navrhne, a přistoupíme k jejich úpravě. V Obscurans jsem chtěl reflektovat temnou stránku faktické moci církve a náboženství a myslím, že se mi to více než podařilo. Vznikl tak neuvěřitelný obal, který zahrnuje 12 písní na albu, jež hovoří o naprosto stejných tématech.

Na to, že jako kapela hrajete již od roku 1988, máte poměrně stabilní sestavu. To nebývá příliš časté. To jste neměli nikdy ponorkovou nemoc? Nikdy se třeba nezměnil váš názor, jak by měla vaše hudba znít? Znáš to, někdo má radši blondýny, jiný černovlásky. Pak stačí pár ostřejších slov. Někdo někde kdysi napsal, že kapela je jako rodina. Jak jsou na tom SADISM?

JP: Prošli jsme si mnoha situacemi za mnoho let, od roku 1988 jsme dva a to, co jsme od toho roku udělali, je identitou a základem hudby Sadism. Na druhou stranu změny v sestavě kapely se týkaly strun, kytar a baskytary. Ohledně zvuku a kompozice jsme se vždycky shodli, stejně tak na výtvarném pojetí a téměř neexistují názorové rozdíly, dobře víme, co máme dělat, a na to se soustředíme.


Dnešní doba je dobrá v tom, že máme internet. Tedy jak v čem, ale aspoň se můžu vzdáleně podívat na vaše koncerty. Sice to není ono, zvuk na youtube je pokaždé takový divný, ale podle všech dostupných informací - vy vystupujte hlavně jen na velkých festivalech? Napíšu to na rovinu, chtěl bych vás hrozně moc vidět naživo, ale není kde. Nechystáte se na turné? Dovedl bych si představit vás, MASTER a třeba můžete vzít ještě AUTOPSY. Splnil by se mi sen. Ne, teď vážně – co SADISM a koncerty? Co bys řekl na výlet do Evropy se zastávkou u nás v Čechách? Jestli se nepletu, tak jste nedávno u nás hráli na Obscene Extreme. Bohužel jsem nemohl.

JP: Už několik let jezdíme na turné a účastníme se festivalů, u vás jsme byli na OEF v roce 2015, v roce 2022 jsme byli na dalších vystoupeních v Mladé Boleslavi a Litoměřicích. No... To jste prošvihli !!!

Zrovna včera jsem se bavil s kamarádem v hospodě, jak se za poslední roky šíleně všechno změnilo. Každý má internet v kapse, mladí jsou již víc ovlivněni obrázky a videem, než hudbou a texty. Nikdo moc nečte, shodli jsme se na tom, že je spousta věcí víc povrchní. Možná je to v Americe jinak, ale u nás v Čechách se s tím setkávám každý den. V hudbě to není jiné. Jak vnímáš změny ve společnosti ty, jako muzikant? Máme spoustu nových technologií, nahrávací studia jsou lépe vybavená, nápady se dají posílat po internetu.

JP: Navzdory vzdálenosti je zde situace naprosto stejná jako ve všem, co jsi zmínil. Patřím jako hudebník k této scéně od konce 80. let, a tím chci říct, že vidím mnoho generací a pro svět je tu mnoho změn a chování. Také na sociálních sítích je tak patrné, že lidé nečtou a informace získávají rychleji pomocí obrázku, nemohu nezmínit, že se to děje hlavně u mladých lidí nebo teenagerů. Na druhou stranu, a to je moje vize společnosti, si myslím, že v mnoha zemích, a ještě více v Jižní Americe, má umění a kultura druhořadý význam, takže se zdá, že informace, které lidé konzumují prostřednictvím sociálních sítí, se zdají být dostatečné.


Jiný je svět, i co se týká labelů, vydavatelství. SADISM jsou kapelou, která je pro mě synonymem undergroundového death metalu. Máme bandcamp, youtube, labely mohou vaši hudbu šířit rychleji a dostane se k více lidem. Ale znáš to, vinyl je vinyl, kazeta a CD mají také svoje kouzlo. Museli jste změnit nějak přístup k vydávání vaší hudby? Nebo jedete pořád postaru a novinky vás nechávají chladnými?

JP: Určitě, nemohli bychom udělat album, kdybychom ho vydávali pouze digitálně a v aplikacích. Velmi dobře chápu, že v dnešním světě je to nejpopulárnější věc, a doufáme, že to bude i velmi dobrý doplněk k hlavnímu produktu, kterým je pro nás vinyl, cédéčko a kazeta. Osobně jako hudební fanoušek vzhledem ke svému životnímu stylu a aktivitám nepoužívám chytrý telefon k poslechu hudby a nemám nic proti těm, kteří tak činí. Také se snažím mít na chytrém telefonu co nejméně aktivit, i když kvůli své práci musím být připojen neustále. Je pro mě těžké pochopit, co závislost na telefonu ve společnosti způsobuje, ale dnes se tak chová většina lidí a my to musíme kvůli duševnímu zdraví akceptovat.

Kapelu jste založili v roce 1988. Všichni jste ale kdysi stáli jste u začátku něčeho nového. Starou smrtící školu mám moc rád. Líbí se mi, že je taková špinavá, syrová. Jaká byla vlastně devadesátá léta a vaše začátky? Zavzpomínej pro nás prosím. Na které kapely jsi třeba rád chodil? Kdo byl tvým vzorem? Klidně můžeš přidat i nějakou veselou historku, určitě jich máš spoustu.

JP: V našich začátcích jsme zněli špinavě a syrově ne proto, že bychom se o to snažili, ale protože jsme měli omezené hudební znalosti, nejisté technické podmínky a málo peněz na produkci, a proto je pro nás velmi zvláštní vidět současné lidi, kteří se o takový zvuk snaží. Na našem albu číslo 9 "The Sadistic Key Elements - 2021" jsme chtěli vzdát hold kapelám, které jsme poslouchali v polovině a na konci 80. let a které nás přiměly k založení naší kapely, myslím, že nejdůležitější příběh o tom je, že v naší zemi a vládě, kterou jsme měli v 80. letech, neexistovala žádná turné a koncerty zahraničních kapel, dokonce ani pro začátky kapel v Chile a také pro naši historii, mnohokrát jsme skončili bezdůvodně zadrženi policií, na koncerty vstupovali jen Oni a přiváželi náhodné lidi. Takže mezinárodní kapely jsme znali jen z jejich alb a tehdejších fanzinů, to byl náš informační prostředek.


Tuhle otázku dávám každé kapele a tvůj názor mě zajímavá opravdu hodně. Co pro tebe vlastně znamená death metal? Jak bys jej definoval? Na deskách SADISM je hodně slyšet, že do své hudby dáváte všechno, že je zahraná srdcem. Jako fanoušek to tak vnímám. Death metal tedy pro tebe znamená…?

RR: "Death metal" pro mě znamená důležitou součást mého života, je to součást mého životního stylu, který se nezměnil od doby, kdy jsem ho začal poslouchat, portál, který mě poučil a otevřel mi obrovské kultovní aspekty, jako je literatura, umění, spiritualita a láska k životu jako takovému, a které společně za ta léta rozšířily mé kulturní dědictví. Na druhou stranu to byl styl, který mi umožnil být kritičtější a fandit jiným stylům. Člověk však nestráví celý den jen jeho poslechem, protože kouzlo tvorby hudby spočívá v tom, že si můžete užívat i jiné styly, které obohacují vaši tvůrčí schopnost dělat práci, kterou rozvíjíme se SADISMEM.

Na závěr jeden klasický, ale důležitý dotaz. Co chystají SADISM v nejbližší době? Můžeme se těšit na nějakou novou desku z vaší kuchyně? Případně, a pevně v to věřím, uvidíme vás konečně někde na klubovém turné v Evropě?

RR: Samozřejmě... V tuto chvíli koncertujeme v naší zemi, před pár dny jsme zahájili OBSCURANS a byla to neuvěřitelná show se spoustou příznivců, přátel a rodiny. Zároveň už se plánuje evropské turné na rok 2024, možná na druhou polovinu roku, ale ještě jsme to nijak neřešili. Co se týče toho, že pokud chceme dál dělat dobrá alba...? Samozřejmě... je před námi dlouhá cesta... milujeme to, co děláme, určitě přijdou nová díla, reedice starých alb u našeho nového labelu a v krátkém a středním časovém horizontu i nová tvorba. Sadismus non stop, příteli..!

Děkuji moc za rozhovor. Moc si ho vážím. Jsem starý fanoušek DISMA a vlastně si mi splnil jeden z mých snů. Přeji vám spoustu vyprodaných koncertů, ať vám fanoušci utrhají ruce s merchandise a budu se těšit další vaši hudbu. Snad vás uvidím i naživo. Ať se vám daří i v osobních životech. SADISM RULES!

RR: Především vám děkuji za vaši stálou podporu a přání všeho nejlepšího pro vás i pro Deadly Storm 'zine. Na dálku tě objímám a bude mi potěšením se s tebou někdy setkat. S pozdravem a velkými pozdravy pro všechny Sadismaniaky..

Share this games :

TWITTER