DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 8. srpna 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - JUPITERIAN - Protosapien (2020)

Recenze/review - JUPITERIAN - Protosapien (2020)



JUPITERIAN - Protosapien
CD 2020, Transcending Obscurity Records

for english please scroll down

Vystoupil z mlhy a měl v ruce nůž. Celý od krve a se špinavým obličejem. Usmíval se. Démon temnoty. Záhadný a opředený legendami. Hrdina vašich zkažených představ a snů. Odnepaměti lidé zrůdy fascinovaly. On má navíc uhrančivý pohled a když promluví, tak zní jako hrom. Napřáhne svoji ruku a zve mě k sobě, do močálů. Vím moc dobře, že je to má poslední cesta, ale s chutí podléhám. Hrají nám totiž brazilští JUPITERIAN. Ti také hned ze začátku znějí jako nějaká magická a kouzelná mantra pro vyvolávání temných sil. 

Umírám a znovu se rodím a stále u toho poslouchám jen hudbu, která mi dělá době. "Protosapien" je surovým, neopracovaným sludge death doomovým kamenem. Dílem, kolem kterého se vznáší podivná chladná aura.



"Protosapien" je monolitem, hlukovou stěnou. Oparem, který se válí kolem hřbitovů. Také cítíte ten nasládlý pach rozkládajících se těl? Kolem ožívají staré legendy, mýty, které už měly být dávno pohřbeny. Bylo v nich až příliš bolesti a smutku. Deska, jak se od tohoto stylu očekává, plyne pomalu, našeptává, je dobře zvukově ošetřena, kapela nepodcenila ani obal. Máme tak před sebou komplexní a zdařilé dílo, které sice asi nezbourá scénu jako takovou, ale rozhodně se nejedná jen o dobré řemeslo. JUPITERIAN moc dobře ví, jak zacílit melodie, jakým způsobem vše poskládat tak, aby byly skladby zajímavé a měli jste chuť je poslouchat. Navíc mi připadá, že každý tón smrdí zatuchlinou, je zároveň ostrý a pronikavý. Líbí se mi, jakým způsobem jsou vměstnány sludgeové momenty. Zatímco u jiných smeček mi často vadí, tak Brazilci na to jdou velmi zkušeně a neotřele. Od těchto démonů přijmu pozvání vždycky rád. Umí mě totiž přenést na onen svět. Death sludge doomový obřad plný okultních nálad!



sumarizace:

Brazilská death doom/sludge metalová kapela JUPITERIAN vydala letos album, které vás zmrazí. Ostré, hutné, dunivé riffy, skvělý hlas a jasně hmatatelná temnota vás přenese do země stínů. "Protosapien" působí jako černá vzpomínka, jako noční můra, která najednou obživla. Jedná se teprve o třetí dlouhohrající album kapely. Je zde předkládán opravdu hodně návykový materiál. Hudba této nahrávky drásá, bolí, je krutá, chladná a zákeřná zároveň. Cítím v ní velký černý potenciál do budoucna. Album je jako nějaká temná mantra, opakovaná samotnou Smrtí. Sludge death doom metalová tryzna, která vás vezme na výlet do temných snů! Doporučuji!


Asphyx says:

Brazil death doom/sludge metal band JUPITERIAN released last year an album that freezes you. Sharp, dense, roaring riffs, great voice and clearly real darkness transport you to the land of shadows. "Protosapien" looks like a black memory, a nightmare that suddenly came to life. Considering this is the third full-length album of the band, there's presented really addicting stuff. The music of this recording lacerates, hurts, it is cruel, cold and vicious at the same time. I feel its big black potential for the future. The album is like a dark mantra, repeated by the Death itself. Sludge death doom metal remembrance ceremony, which will take you on a trip into the dark dreams! I recommend.


Line up -
G - Drums
R - Bass
A - Guitar
V - Guitars, Vocals and Synths

Artwork by Mariusz Lewandowski (Eremit, Bell Witch)

Track listing -
1. Homecoming
2. Mere Humans
3. Voidborn
4. Capricorn
5. Starless
6. Earthling Bloodline

Official Video Stream
Official Bandcamp
Transcending Obscurity Site
Transcending Obscurity Facebook
Jupiterian Facebook
Transcending Obscurity US Store
Transcending Obscurity Europe Store
Share this games :

TWITTER