DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 9. října 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - PUTRID - Považujeme sa hlavne za black death metalovú kapelu.

Rozhovor - PUTRID - Považujeme sa hlavne za black death metalovú kapelu.


Rozhovor s black/thrash/death metalovou skupinou z Peru - PUTRID.

Odpovídali PUTRID, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - PUTRID - Antichrist Above (2020):

Ave PUTRID! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií PUTRID. 

Zdravíme, PUTRID vznikol pred desiatimi rokmi. Členovia, ktorí tvorili prvú zostavu pochádzali z niektorých ďalších kapiel, ktoré sa predtým rozpadli. V prvom rade sme to boli my dvaja so spevákom, ktorí skladali piesne a rozhodovali o smerovaní kapely. Vokalista (Juank - náš predchádzajúci spevák) musel z osobných dôvodov skončiť a viac-menej odvtedy všetka zodpovednosť padla na moje plecia, keďže v kapele figurujem ako hlavný skladateľ a textár. V súčasnosti už máme vonku veľa splitiek, ale iba dva plnohodnotné albumy: „The Triumph of Impurity“ (Lord of the Flies records- Taliansko) a „Antichrist Above“ (Godz of War Prod- Poľsko). Považujeme sa hlavne za black death metalovú kapelu. 


Právě poslouchám vaši novinku „Antichrist Above“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s SARCÓFAGO, IMMORTAL, MARDUK, MORBID ANGEL, IMPIETY, HEADHUNTER D. C. . Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Album sme nahrávali vo vlastnom nahrávacom štúdiu (Putrid Bunker). Strávili sme tam 4 dni v kuse, aby sme nahrali všetko naraz. Ale čas medzi mixom a masteringom potom zabral ďalší mesiac. Bolo to naozaj skvelé mať tú možnosť nahrávať v známom prostredí, cítili sme sa veľmi pohodlne, keďže sme mohli nahrávať s vlastným nastavením zvuku. 

Pokiaľ ide o našu spokojnosť, myslím si, že nahrávka znie lepšie ako všetko, čo sme kedy nahrali, ale z dôvodu časových obmedzení sme ju celkovo ani nemali priestor vylepšovať. Možno neskôr budeme schopní vylepšiť audio stránku celej nahrávky a niečo s ňou urobiť, ale za daných okolností si myslím, že znie veľmi dobre. 

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Antichrist Above“? Jak vlastně tvoří/skládají PUTRID? 

Posledné tri naše nahrávky (myslené nielen dlhohrajúce dosky) boli v podstate zložené výhradne mnou. Aranžmány boli spracované v spolupráci všetkých členov kapely, ale samotnú hudbu a texty som skladal takmer výhradne ja, s výnimkou skladby, ktorej spoluautorom je Sacrifier. 

Myšlienka je taká, že vždy prichádzam s riffovou štruktúrou a konkrétnou hodnotou bpm, aby som bubeníkovi poskytol väčšiu kontrolu nad skladbami. Vždy si spravíme nejaký draft a na tabuľu, ktorú máme v štúdiu, postupne píšeme jednotlivé štruktúry ako tempo, riffy, opakovania, vyhrávky a finále. Spravíme si takú „po domácky spracovanú“ nahrávku a spolu s ňou sa vraciame na ďalšiu skúšku. Máme napríklad skladby, v ktorých sme zmenili takmer 60 - 70% riffov a nakoniec sme skončili s úplne odlišnou skladbou, ktorá sa ani nepodobala na to, čo bolo na začiatku. Ale robíme to preto, lebo počas skúšok si môžeme dopriať čas na písanie materiálu.

  

„Antichrist Above“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat? 

Pamätáte si obal jedného albumu MORTUARY DRAPE? To bola základná myšlienka. Pozrite sa, v skutočnosti je na tomto albume všetko prepojené, ale myslím si, že si to uvedomilo len veľmi málo ľudí, pretože v dnešnej dobe hľadajú zložitejšie spôsoby vnímania metalu. Myšlienka na obal bola moja a ako som už povedal, inšpiroval ma obal albumu MORTUARY DRAPE s názvom „All the Witches Dance“, ale ide to ruka v ruke s textami a s tým, čo sme chceli samotnou hudbou vyjadriť. Naším cieľom bolo znieť úplne agresívne a pre obal sme chceli vybrať niečo, čo túto skutočnosť podporí a umocní. Falošné a príliš zložité veci, ktoré sa už v metale začali vyskytovať sú vo všeobecnosti niečo, čo ma nielen dokáže unudiť na smrť, ale aj nimi pohŕdam. 


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Hlavný predmet súvisiaca s textami skladieb dosiahol požadovaný výsledok. Pamätám si, že v jednej z prvých recenzií albumu jej autor povedal, že „Antichrist Above“ neprináša nič nové čo sa týka výstavby/konštrukcie celého albumu. Ale táto skutočnosť nebola pre album zásadná, pretože metal sa stal v súčasnosti taký „jemný“, že na scéne chýbajú práve také kapely ako sme my. Keď som to čítal, bol som veľmi potešený, pretože ten človek úplne pochopil, čo chceme albumom dosiahnuť. Keď som si sadol k napísaniu týchto textov, urobil som to s vôľou napísať najjednoduchšie a najpriamejšie texty, aké som kedy urobil s tým cieľom, že tí, ktorí očakávali nejaké rúško tajomstva okolo celého konceptu novej kapely, sa môžu ísť niekam strčiť. Text musel ísť ruka v ruke s hudbou a hudba, ktorú sme vytvorili, bola zúrivá a špinavá. Bolo by totálne hlúpe písať nejakú zložitú poéziu v spojení s daným hudobným rámcom; takže to bolo tiež jedno veľké FUCK OFF pre vás všetkých a vaše rituálne víkendové kapely. 


Hrajete muziku starou jako samotný death/black/thrash metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“? 

V podstate som si nie vedomí nových kapiel, ktoré sa v dnešnej dobe objavujú. Je ich tu zopár, ale poznám ich len preto, že sú z našej krajiny. Ak máš na mysli moderný metal ... myslím si, že od začiatku roku 2000 tu nemôžeme označiť nejakú kapelu alebo muziku ako novátorskú. Možno to, čo dnes robia kapely ako KAPALA či TETRAGRAMMACIDE sa dá považovať za niečo odlišné, ale osobne ma to kvôli tomu hlučnému zvuku až tak neoslovuje. Viem, že to robia dobre a majú na svoju muziku dobré ohlasy, ale ja nezdieľam ich spôsob tvorby metalu. 

Z našej krajiny často počúvam PERVERSE RITES a z Nemecka napríklad kapelu ATTIC, ktorí sú dedičmi MERCYFUL FATE. To sú jediné novšie veci, ku ktorým som sa v poslednej dobe dostal. 


Jak jsou na tom PUTRID s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás? 

No, pandémia posrala celý rok 2020, takže sme počas celej tejto doby nemali čas ani na skúšanie. Máme však už pripravených 6 nových skladieb, ktoré budú súčasťou tretej dosky, ale nový materiál neplánujeme vydať skôr ako v roku 2022. Počas budúceho roka však budeme pracovať na kompilačnom albume, ktorý by mal obsahovať všetky naše splitká plus nejaké cover verzie od kapiel ako WAR (Švédsko), HOLOCAUSTO (Brazília) a DIOS HASTIO (Peru), a od niektorých ďalších kapiel. 

Najskôr teda nahráme spomínanú kompilačku a potom budeme pracovať ďalej s už napísanými skladbami a skladbami, ktoré ešte len plánujeme zložiť v budúcnosti, aby sme si potom mohli vyberať zo širšej plejády materiálu. Hrať v Európe by bolo skvelé, ale domnievam sa, že vziať kapelu ako sme my, aby hrala v Európe by bolo veľmi nákladné, vrátane leteniek a ďalších vecí. Viem, že v súčasnosti existujú kapely, ktoré si platia všetky náklady spojené s turné a potom sa snažia počas turné zarobiť prostriedky na pokrytie svojich nákladov. Keby sme mali spoľahlivého organizátora, mohli by sme to dokázať, ale nepoznáme nikoho, kto by tým prešiel a zaručil by nám, že nebudeme čeliť žiadnym problémom. 


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Jasná vec! Ako som už povedal v odpovedi predtým, odporúčam kapely PERVERSE RITES z Peru a ATTIC z Nemecka. Ďalej som dostal nejaké veci, ktoré som už mal na CD, ale aj tak som ich chcel na vinyle. V tomto pandemickom kontexte je ťažké počúvať nové kapely. Dúfam, že v priebehu budúceho roka vyjde veľa nových vecí, keďže kapely budú mať dostatok času na skladanie nového materiálu. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

EVOCATION, KRABATHOR a samozrejme MANIAC BUTCHER (mám dokonca vinyl podpísaný samotným Barbarudom Hromom. 

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death/black/thrash metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Je dosť ťažké odpovedať na takúto otázku, pretože, aspoň pokiaľ ide o PUTRID, veci neboli od začiatku úplne naplánované. Keď sme s Juankom kapelu zakladali, povedal nám, že chce hrať v kapele ovplyvnenej black metal punkom, niečo medzi Misfits a Darkthrone, niečo viac podobné albumu „He's Turning Blue“ od CARPATHIAN FOREST, ale ako vidíte, veci sa v priebehu 10 rokov nepochybne zmenili. Dalo by sa povedať, že veci by mali klesať pod svojou vlastnou váhou. Je tiež pravda, že tento štýl nie je v dnešnej dobe príliš rozšírený, pretože každý sa snaží na svojich vystúpeniach používať kostýmy a kadidlo, ktoré sú pre nás totálnym odpadom. Myslím si, že vlastný svojský štýl kapely PUTRID nesie najväčšiu možnú úprimnosť bez jediného priestoru venovaného modernému metalu. 


Co chystají PUTRID v nejbližších měsících? 

Začať skúšať všetky skladby, ktoré chceme zahrnúť na plánovanú nahrávku. Mal by to byť dvojalbum, takže na tom pracujeme práve teraz. Myslím si, že hrať mimo krajiny bude v súčasnosti trochu ťažšie. Hneď ako to bude možné tak urobíme. Mali sme nejaké ponuky ísť hrať do Kanady, ale zatiaľ nie je nič isté. Aj tak nám najviac teraz záleží na nahrávaní materiálu. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

My ďakujeme za skutočnú podporu. Dúfame, že si s vami jedného dňa budeme môcť dať pivo, a to buď na turné vo vašej krajine, alebo na návšteve u nás v Peru.

Recenze/review - PUTRID - Antichrist Above (2020):

https://godzovwarproductions.bandcamp.com/album/antichrist-above
http://godzovwar.com/
https://www.facebook.com/putridattacks
https://soundcloud.com/putridattacks
https://www.youtube.com/putridvideos


------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine
https://twitter.com/jakubasphyx

instagram
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlystorzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.ZINE/

tumlbr:
https://www.tumblr.com/blog/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER