DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 10. listopadu 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - HEATHEN - Empire of the Blind (2020)

Recenze/review - HEATHEN - Empire of the Blind (2020)


HEATHEN - Empire of the Blind
CD 2020, Nuclear Blast

for english please scroll down

Pojďme si spolu vážně pohovořit o vibracích, které v sobě kdysi thrash metalová alba mívala. Pamatuji si nadšení, s jakým jsem si v mládí nosíval nové desky domů. Chvíle napětí, kamarád se kterým jsme seděli u hifi věže Technics a těšili se jako malí kluci na první přijímání. Hudba z reproduktorů nás posadila na zadek. Ano, mluvím o prvních albech melodických thrasherů HEATHEN. Já tuhle kapelu doslova zbožňoval a když jsem ji asi po dvaceti letech viděl poprvé v Praze na koncertě, tak jsem znovu cítil ty starý vibrace, které skvělá muzika mívala. Thrash metal o tom vždycky byl, je a bude.

Uběhl dlouhý čas, kolem se vyrojili následovatelé, kopisti a mnoho lidí je dnes už uctívá více, než staré legendy. Jenže HEATHEN pořád umí. Nebudu vás zdržovat personální provázaností s EXODUS, ani pestrou historií kapely, to si dohledáte sami, ale musím uznat, že chvění u nové desky stále cítím. Je to zkrátka tam, sice s trošku uřvanějším zvukem, hlasitější produkcí, ale to už je bohužel stigma dnešní doby. Pánové za mixážním pultem moc dobře vědí, že většina lidí si stejně strčí album do svých mp3 přehrávačů. A tam zní novinka "Empire of the Blind" opravdu luxusně. 


"Empire of the Blind" jsem prostě raději poslouchal, než abych o něm psal. Pokaždé jsem si sednul ke klávesnici a místo slov raději dupal nohou do taktu a kýval šedivou hlavou tak, že jsem si mohl krk ukroutit. Novinka mě baví hodně, rukopis kapely je krásně zvýrazněný, melodie sahající často od thrashe až k NWOBHM. Přirovnávat nové skladby k jiným smečkám se snad ani nesluší, HEATHEN poslouchám právě proto, že jsou jiní, odlišní, že mají ve svém středu zpěváka Davida Whita, který stále vládne mocným, jedovatým hlasem. Klidně téhle legendě odpustím, že jsou některé skladby pro dnešní dobu možná až příliš rozvláčné a dlouhé. Album má ale rozhodně něco do sebe. Je dobře napsáno, složeno, HEATHEN museli do studia nastoupit s nadšením a mezi muzikanty funguje vzájemná chemie. Navíc se deska opravdu velmi dobře poslouchá. Spousta zajímavých momentů, výlety až k power metalu, lehké ozvěny techniky, která neruší, speedové vypalovačky. Vše je na svých místech. Thrash metal pro mě byl vždycky opravdu hlavně o vibracích, o chvění, o touze roztrhnout okovy a vyrazit ven do ulic. Zařvat si, zahrozit. A HEATHEN tohle všechno letos dokázali narvat do 12 vysokooktanových skladeb. Jsem spokojen a abych pravdu řekl, tak si "Empire of the Blind" rvu do hlavy častěji, než nové počiny slavnějších jmen. Tohle není totiž jen dobré řemeslo z povinnosti, ale kov zahraný s velkým srdcem! 


sumarizace:

"Empire of the Blind" je deskou, která má v sobě vše potřebné pro poctivý thrash metalový zážitek. Ostré riffy, spoustu energie, ten správný neučesaný zvuk. Cítím jiskření, mám chuť skočit přímo do davu a pařit, než omdlím únavou. HEATHEN patří do kmene kapel jako TESTAMENT, ANNIHILATOR, MEGADETH, METALLICA, FLOTSAM AND JETSAM, ARTILLERY a spousty dalších, kteří nejen že svoji hudbou řežou a bourají zdi, ale nezapomínají i na propracované melodie. Svět se dnes možná, co se týká hudby, točí jiným směrem, ale pro mě, jako pro pamětníka, je nové album dokonalou esencí toho, co mám na thrash metalu rád. Líbí se mi nápady, atmosféra i tlak celé nahrávky. Pařím hned vedle Ježíše, usmíváme se. Přesně takhle to má vypadat. Skvělý, inteligentní thrash metal, který vás rozdrásá na kusy!


Asphyx says:

"Empire of the Blind" is an album which has all the necessary things for the honest thrash metal experience. Sharp riffs, lots of energy, the real and uncut sound. I feel the sparkle, I want to jump straight into the crowd and smash everything before passing out with lassitude. HEATHEN is in the same tribe as TESTAMENT, ANNIHILATOR, MEGADETH, METALLICA, FLOTSAM AND JETSAM, ARTILLERY and many others which not only smash their music and they break walls but they also do not forget the sophisticated melodies. Maybe today’s world, in case of music, turns to a different direction but for me, as an old fan, the new album is a perfect essence of what I like about thrash metal. I like the ideas, atmosphere and the pressure of the album. I am dancing right next to Jesus, we are laughing. This is how it supposed to look like. Great, intelligent thrash metal which will tear you into pieces!



Tracklist:
01. The Rotting Sphere (01:44)
02. The Blight (04:38)
03. Empire of the Blind (05:51)
04. Dead and Gone (03:56)
05. Sun in My Hand (04:54)
06. Blood to Be Let (03:36)
07. In Black (04:38)
08. Shrine of Apathy (04:58)
09. Devour (03:34)
10. A Fine Red Mist (05:15)
11. The Gods Divide (03:35)
12. Monument to Ruin (00:37)

band:

David White - Vocals
Lee Altus - Guitar
Kragen Lum - Guitar

https://heathenthrash.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/heathen.official/
https://www.instagram.com/heathenthrash/
https://open.spotify.com/artist/3VD3oXiELCSHXzR4XXnlaF?si=Shegmw5rShqGqtM2JwQYlg
https://twitter.com/heathenmetal
https://www.youtube.com/heathenmetalofficial
https://www.nuclearblast.de/en/shop/index.html
Share this games :

TWITTER