DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 4. ledna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CONVULSE - Zdá se mi, že se lidstvo každým dnem a rok od roku zhoršuje.

Rozhovor - CONVULSE - Zdá se mi, že se lidstvo každým dnem a rok od roku zhoršuje.


Rozhovor s legendární skupinou z Finska - CONVULSE.

Odpovídal kytarista a zpěvák Rami Jämsä, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CONVULSE - Deathstar (2020):

Ave CONVULSE! Zdravím do Finska. Doufám, že se vám daří dobře i v těchto těžkých časech. Letos vám vyšla nová deska „Deathstar“. Ihned si mě podmanila hlavně svojí náladou. První slovo, které mě napadá, tak je melancholie. Jak album vznikalo a kam jste se chtěli oproti předchozímu počinu „Cycle of Revenge“ posunout? 

Ahoj a děkuji za rozhovor. Začali jsme skládat nové písně vzápětí poté, co vznikl Cycle of Revenge na jaře 2016. Proto si myslím, že Cycle of Revenge bylo pro nás významné album, protože to umožnilo náš další krok, který konečně vedl o tři roky později k albu Deathstar. Postupně jsme našli svůj styl vyjadřující naše hudební ambice a také to, jak hrát jako trio. Nerozhodli jsme se hrát žádný určitý styl a jsem si jistý, že je to slyšet i na Deathstar. Právě jsme hráli společně a zjistili jsme, jaké nápady z toho mohou vzniknout. Zkoušeli jsme roky každý týden a brzy bylo jasné, že bychom chtěli nahrávat a mixovat toto album ve stejném analogovém studiu, kde jsme dělali album Evil Prevails. 


Pamatuji si vás jako starou klasickou death metalovou kapelu. Na nových deskách jste ale úplně změnili styl. Osobně to chápu, mě by se také nechtělo hrát pořád dokola to samé, ale přesto se nejde nezeptat. Proč vlastně? Chtěli jste se vyvíjet, dostali jste nové podněty? 

Jsem hlavním skladatelem a nositelem hudebních nápadů naší kapely. Pro mě bylo vždy docela nemožné napsat určitou hudbu, pokud jsem se rozhodl pro určitý hudební styl předem. Nemohu dát vše do jen jednoho vzorce a pokračovat s ním pořád. Na druhou stranu jsem také velmi šťastný muž, protože pokaždé, když vezmu kytaru a hraji, ocitnu se ve vytváření nových riffů nebo melodií. V poslední době jsem si všiml, že mám v hlavě strašidelné melodie a vedlo to k melodičtějšímu přístupu k hudbě, kterou dělám. Jak skládáme nové písně? Odněkud z hlavy mi vycházejí melodie. Vezmu si kytaru nebo klavír a začnu hrát. Pak jdu do našeho zkušebního studia a představím svůj nápad Rollemu a Juhovi. Pak začneme tuto myšlenku zpracovávat společně. Pokud to funguje, pokračujeme v tom dále a hrajeme ji znovu různými způsoby. Některé písně jsou připravené za jednu nebo dvě zkoušky. Některým skladbám trvá rok, než najdou konečnou podobu. 


Pojďme k novince. „Deathstar“ je opravdu pestrým albem. Zajímavým a rozhodně bude víc vyhovovat lidem s bohatou fantazií. Jak deska vznikala? Respektive, jakým způsobem skládají nový materiál CONVULSE? 

Jsem velkým fanouškem analogové technologie. Nedaleko mého rodného města je analogové JJ-studio. Juuso Nordlund je ve Finsku známým hudebníkem a nahrávacím inženýrem a jsem potěšen, že ho trochu znám. Juuso provozuje své studio od roku 1980 a je plné nejlepšího analogového vybavení z 80. let včetně 24 stopového kotoučového magnetofonu a analogového mixážního pultu. Rád pracuji s Juusem, protože dokonale splňuje moje ambice. K vytvoření nadčasového zvuku Deathstar jsme použili několik páskových ozvěn a vintage mikrofony. Pokrytí studiových nahrávek a mixování vyšlo na asi 4000 Euro, ale stálo to za každé euro. Musím také říci, že když jsme začali dělat album Deathstar, neměli jsme nahrávací smlouvu a vyrobili jsme ho za peníze kapely a stálo to celkem 6000 Euro.

 

Autorem obalu je Jan "Örkki" Yrlund. Proč právě on? Motiv Země, zabalené do ostnatého drátu je skvělý! Musím říct, že mě z něj trošku mrazí v zádech. Jak jste se s Janem dali dohromady? On hraje i v kapele IMPERIA, jestli se nepletu? 

Měl jsem představu, že se Země zhroutí a zahyne pro náš egoismus, chamtivost a nacionalismus. Najednou jsem uviděl obraz mého starého přítele Minna s názvem „Strangled“ a zobrazil mé myšlenky tak dobře, že jsem požádal Minnu o svolení předat jeho obraz Janu Yrlundovi, který mohl tuto myšlenku dále rozmnožovat. Znal jsem Jana z 90. let, když hrál thrash metal s Prestige (a hraje stále). Jan také vytvořil dva obaly alb pro mou předchozí kapelu When the Empire Falls. Díky čemuž jsem ho dokonale znal a důvěřoval mu, a proto jsem si mohl být jist, že výsledek bude úžasný. 



„Deathstar“ je pro mě komplexním dílem po všech stránkách. Takhle to mám rád. Když fanoušek dostane do ruky krásný kousek hudby. Ale občas se zapomíná u metalu na texty. O čem na novince jsou? Mě se nejvíc líbí myšlenka přímo ve skladbě Deathstar – „Propojili jsme naše národy, abychom vyjádřili nenávist“. Tohle si často říkám, když otevřu ráno noviny. Kdo je autorem textů a kde pro ně bral inspiraci? 

Píšu všechny texty a tentokrát se všechny písně kromě „We sold our soul for rock ´n roll“ zabývají stejným tématem. Když se podíváte zpět do historie, zejména za posledních 10 let, vidím velmi malý pokrok. Máme všechny podněty ke spolupráci, vzájemné lásce a k řešení celosvětových problémů. Ale co s tím děláme? Zdá se mi, že se lidstvo každým dnem a rok od roku zhoršuje. 

Novinka má sice death metalové základy, ale nebráníte se ani rocku, progresivnímu metalu a spoustě dalších věcí. Občas se kapelám, které na to jdou podobně, stává, že je jejich hudba potom roztříštěná, těžko se chápe a vzniká chaos. Vy jste ale dokázali podobným nešvarům na nové desce vyhnout. Album se opravdu velmi dobře poslouchá. Je to jako výlet po hvězdách, řekl bych. Navíc v sobě mají skladby melancholický nádech, který snad nikdo jiný, než Finové neumí. Čím si to vysvětluješ? Myslíš, že je to prostředím? Náturou? Nebo je to dáno historicky? 

Je velmi těžké to vysvětlit. Jak jsem již řekl, neplánuji předem naše písně. Na náš výstup má samozřejmě vliv naše okolí, historie společnosti a také osobní historie. Nemůžeme zapomenout ani na veškerou hudbu, kterou jsme poslouchali po celá desetiletí s velmi otevřenou myslí. 


Nedílnou součástí každé kapely jsou živá vystoupení. Jak jsou na tom CONVULSE? Hrajete hodně? Jezdíte turné? A jak vnímají fanoušci vaši změnu stylu? Měl jsem vás letos vidět na českém Symbolic festivalu a hrozně jsem se těšil. Přijedete příští rok? 

Rád hraji živá vystoupení a cestuji po celém světě. Vždy se snažíme udělat několik volných dní kolem vybraných koncertů, které hrajeme. Křeče a stres nejsou naší každodenní prací a také máme doma docela malé děti, takže v této osobní situaci nemůžeme dělat dlouhé turné. Situace okolo Covid-19 samozřejmě neumožňuje hrát ani těch několik vybraných festivalů ročně. Symbolic festival je odložen na rok 2022. Většinou hrajeme Svět bez Boha na živých vystoupeních, ale rádi bychom předvedli také nové melodie, ale na 45 minutové představení se vám všechno nedostane. Ideální situací by pro nás byla dvě představení. Jeden pro klasické death metalové skladby a jeden pro naše novější skladby. Možná je to klasika 2040 a ty my potom hrajeme. 


Pro mě je dobrá hudba ta, které ve mně dokáže vyvolat nějaké emoce a ke které se chci vracet. „Deathstar“ je albem, které mě doslova okouzlilo. Často teď přemýšlím nad tím, kam tenhle svět směřuje. Chtěl bych být pozitivní, ale moc mi to nejde. Jak vnímáš směřování společnosti, hudby, technologií ty? Jaká myslíš, že bude naše budoucnost? 

Sdílím s vámi stejnou starost. Rozhodl jsem se, že se budu snažit co nejlépe sloužit pro svou rodinu a místní okolí. Je to něco, co mohu udělat. Je to můj způsob, jak vidět určitou naději a pozitivní pokrok. Album Deathstar končí nadějí, láskou a dobrým přáním pro mého syna. Stojí za to pokračovat a věřit, že všechno bude dobré.

 

Co bylo prvním impulsem, že jsi začal hrát hudbu? Jaké byly vlastně začátky CONVULSE? Zavzpomínej pro nás prosím na metalové Finsko devadesátých let.

"Resuscitace Zla" vznikla přesně před 30 lety. Svět se hodně změnil a spousta věcí je dnes složitější, ale provozování kapely je stále v podstatě stejné jako dříve. Cvičíme společně, píšeme novou hudbu a doufáme, že někoho zaujme. Dnes jsem stejně nadšený jako v roce 1990. Hráli jsme nový hudební Death metal 90. let a nyní se tomu říká Old school Death metal. V té době byl ve Finsku velký metalový boom a v každém městě jsme měli několik mladých metalových kapel. Nyní stále máme několik vyspělých metalových kapel, ale mnohem méně nových dětí hrajících metalovou hudbu. Rap a hiphop je nyní ve Finsku velká věc a je to pro mě v pořádku. Mladší lidé dělají hudbu více pomocí počítačů a ty jsou také součástí tohoto vývoje. 

Kam budou CONVULSE směřovat v budoucnosti? Máte třeba nějaký sen, nesplněný zážitek? A co pro nás chystáte v nejbližší době? 

Začali jsme dělat nové písně a pokud to bude i nadále zajímavé,  uděláme někdy 6. album Convulse. Nevidím žádný dobrý důvod pohřbít Convulse, dokud budou přicházet nové písně.

 

Děkuji moc za rozhovor, vážím si toho. Už dlouho se mi nějaká kapela netrefila deskou přesně do nálady. Přeji vám mnoho úspěchů nejen s „Deathstar“. Ať se vám daří i v soukromí. 

Díky moc za tento zajímavý rozhovor a poznámky k albu Deathstar. Všechno nejlepší také pro vás všechny! Buďte opatrní, zůstaňte v bezpečí a dejte šanci novému albu Convulse Deathstar. 

Share this games :

TWITTER