DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 17. února 2021

Rozhovor - ACHAIC THORN - Okultní death metal z Německa!


Rozhovor s occult death metalovou skupinou z Německa - ACHAIC THORN.

Odpovídali C.L., M.F., děkujeme!

Přeložila Markéta, děkujeme!

Recenze/review - ARCHAIC THORN - Eradication (2020):

Ave ARCHAIC THORN! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií ARCHAIC THORN.

C.L.: Ave, M.F. (basa a zpěv) a já (kytary) jsme začali v roce 2010 s vizí, že budeme hrát syrový, morbidní a poctivý death metal. Asi o rok později jsme potkali T.R (bicí). No a ten, se stejnou vášní pro tento druh umění a se stejnou vizi, jak by měla death metalová kapela znít, doplnil naše řady. Ze začátku jsme dělali covery, ale netrvalo dlouho a začali jsme psát vlastní songy. První náznaky jsme vytvořili v roce 2013 na našem prvním výstupu, demu “Hydra Throats”. Sem tam jsme dělali nějaké místní koncerty a za dva roky následovalo MLP s názvem “In desolate Magnificence”. A na konci loňského roku jsme vydali naše první album “Eradication”.


Právě poslouchám vaši novinku „Eradication“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s POSSESSED, VENOM, VITAL REMAINS, ACHERON, NECROPHAGIA, nověji pak NECROS CHRISTOS, GRAVE MIASMA, DEAD CONGREGATION. Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

C.L.: Děkujeme za tak hezká slova. Nahrávali jsme ve studiu Time and Dust, nedaleko města kde žijeme. Bylo pro nás důležité, aby lidé, se kterými pracujeme byli 100% zapálení do tohoto žánru hudby a dobře chápali náš vlastní zvuk. Také jsme chtěli, aby uměli zachytit přesný zvuk alba, který jsme chtěli. Samozřejmě, ten temný a násilný zvuk je přesně to, co jsme hledali. A ano, my jsme měli poslední slovo.

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Eradication“? Jak vlastně tvoří/skládají ARCHAIC THORN?

M.F.: Veškerý materiál jsme napsali během pěti let. Nemáme žádné schéma nebo rozvrh toho, jak píšeme naše písně. Některé píšeme s již vytvořenou vizí v hlavě, ale některé písně píšeme spíš víc instinktivně. Ale veškerý materiál pro naše písně je vytvářen ve zkušebně a všichni se na tom kreativním procesu aktivně podílíme.


„Eradication“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

M.F.: Obal pro nás dělal Misanthrophic Arts, německý umělec, který dělal spousty obalů pro další kapely. On sám přišel s nápadem té vizualizace na obalu. Dali jsme mu finální mix a název alba. Řekli jsme mu, že chceme mít na obalu kresbu v určitém stylu a že to musí reprezentovat a vizualizovat naší hudbu, jak jen to bude možné. No a obal rozhodně hovoří za své. Na posluchačích pak necháváme, co přesně v tom albu uslyší.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

M.F.: Já jsem napsal všechny texty pro Eradication. Každý text má svou specifickou historii. Ale většina mých textů se týká okultního tématu smrti, temnoty, chaosu a vůbec všeho, co je mimo tento světský svět ve kterém žijeme. Většinou jsem inspiraci čerpal z vlastních zkušeností, odkazu starověkých kultur, čtení knih a samozřejmě poslechu hudby.


Hrajete muziku starou jako samotný okultní death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“?

M.F.: Death core nás upřímně moc nebere. Ale když je to trochu techničtější, dá se. Pokud je ovšem atmosféra hudby temná a brutální. Například, kapely jako Hate Eternal. Ti ale hráli death metal už před 20 lety. Taky úplně nic moderního neposloucháme.

Jak jsou na tom ARCHAIC THORN s koncerty? Hrajete hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás?

M.F.: Měli jsme pár koncertů v Německu. Živě ale zase tolik nehrajeme. Ale turné s jednou nebo dvěma dobrými kapelami, to zní dobře. Také nejsme proti tomu, hrát pár koncertů v Čechách, ale teď je to samozřejmě nemožné.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

M.F.: Určitě bych doporučil nové album od finských veteránů Horna. Je to fantastické album s neskutečně temnou a studenou atmosférou.

A první album od Omegavortex - to je relativně nová německá death metalová kapela, skvělé věci v duchu starých Morbid Angel a Necrovore.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

M.F.: Kapely jako Root, Masters Hammer a Maniac Butcher jsou tady dost známé. Album “Rituál” od Masters Hammer je nadčasové mistrovské dílo!

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

M.F.: V této hudbě spočívá určitá krása, kterou jste většinou odsouzeni hledat v jiných aspektech samotného života. Což lze nalézt pouze v extrémních formách umění - jako je death a black metal. Je to také o silných pocitech a poselstvích, které jste schopni doručit pouze prostřednictvím této hudby. Nikdy pro ni nebudete schopni najít ta pravá slova a popsat ji. Všichni jsme k této hudbě upoutání od mládí, je to hlavní součást našeho života a nikdy se od toho nedá odvrátit. Tato hudba reprezentuje vše co jsme kdy chtěli hudebně dělat.


Co chystají ARCHAIC THORN v nejbližších měsících?

M.F.: Naším hlavním cílem na příštích pár měsíců je zkoušení a psaní nových písní, také propagace alba.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Děkujeme za tvé otázky. Kopii našeho alba "Eradication" najdete přímo na archaicthorn.de nebo přes náš label na intoendlesschaos.de

Share this games :

TWITTER