DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 21. května 2021

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Tiché dívky - Eric Rickstad (2016)

KNIŽNÍ TIPY - Tiché dívky - Eric Rickstad (2016)

 

Tiché dívky - Eric Rickstad
2016, Host

Tiché dívky jsem četl doma, v tramvaji i cestou vlakem. Chytly mě hned od začátku. Hlavní hrdina Rath má problémy se zády, mě také zrovna bolely. Vychovává mladou holku. Moje je také v pubertě. Těch styčných bodů, i přístup k životu, jsme měli hodně společných. Možná se právě proto stávají někteří autoři oblíbenějšími než jiní. Dokáží vám "vnutit" pocit, že máte s postavami spoustu stejných pocitů, názorů, myšlenek. Samotný případ, který je vyšetřován, je také zajímavý. Nebudu napovídat, abyste si napínavý příběh sami užili. 

Tiché dívky jsou mojí první knihou od Erica Rickstada. Většinou to mám nastavené tak, že čtu od jednoho autora vše, co vydal a pak se najednou ocitnu v situaci, že už není v Čechách nic nového k mání. Rozhlížím se potom v Databázi knih, ptám se kamarádů, nejvíce ale manželky, která se mnou zálibu v četbě sdílí. Máme podobný vkus, stejně jako ve filmech. Mám vlastně veškeré umění nastavené tak, že dám hodně na emoce, energii, která je mi předávána. Eric píše zajímavě, lehce, elegantně. Donutil mě k přemýšlení. Navíc, americký přístup ke psaní i životu je přeci jen trošku odlišný od evropského, potažmo od českého. A pro mě je to hodně zajímavé. Rád se toulám v myšlenkách.

Určitě znáte ten pocit, když dočtete kapitolu a musíte se na chvilku kouknout z okna. Přemýšlíte, kam se bude děj ubírat, představujete si jednotlivé postavy, toužíte, lačníte po dalším pokračování. Perfektně je vykreslena i atmosféra Vermontu, se spoustou detailů -  to já moc rád, nemusíte pak ani cestovat. Nahlédnete do pokřivených lidských duší. Psychologie postav je dokonale znázorněna, alespoň tedy pro mě. Závěr příběhu dává naději, že děj by mohl pokračovat. Uvidíme. A víte co, jdu si objednat další knihu - "Číhání". Nejsem kritik, co mě nebaví, o tom nepíšu. Jedovatosti je všude okolo spousta. Pokud jste příznivci thrillerů, myslím, že byste mohli být s Tichými dívkami spokojeni jako já. 

Abych nezapomněl, děkuji moc za přízeň. Ani jsem nečekal, že na stránkách, které jsou věnovány hudbě, budou mít knížky takový úspěch. Moc si toho vážím! A teď už končím. Otevírám si pivo (je totiž pátek večer), vypínám všechny sociální sítě, internet, zapínám lampičku a ....zrovna vám nemusím asi nic vykládat. Dávejte na sebe pozor!
----------------------------------------------------------------------------------------

Provokativní, ambiciózní a nezapomenutelný příběh si zamilují čtenáři Iana Rankina, Joa Nesbøho a Grega Ilese.

Frank Rath si myslel, že když odevzdal odznak detektiva, vraždami už se nebude muset zabývat. Stal se soukromým vyšetřovatelem a v zapadlém městečku v severním Vermontu sám vychovává dceru. Pak se ale u silnice najde opuštěné auto a zdá se, že nádherná mladá dívka, která ho vlastnila, zmizela beze stopy. Vyšetřování Rathovi odhalí ty nejtemnější stránky lidské duše. Mladé ženy s tajemstvím mizí jedna za druhou, Ratha trápí jeho násilná a bolestná minulost a znovu zjišťuje, že zlo číhá všude, i v těch nejmenších, zdánlivě idylických městečkách - a nikdo není v bezpečí.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER