DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 7. května 2021

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Ztracený - Tim Weaver (2018)

KNIŽNÍ TIPY - Ztracený - Tim Weaver (2018)


Ztracený - Tim Weaver
2018, Mystery Press

Kdysi dávno, když jsem nastoupil do současné práce, tak se mnou pracovali dva mladí programátoři. V létě se vydali do Albánie, tenkrát to bylo hrozně moderní. Už je nikdo nikdy neviděl....

Musí to být hrozné, když se někdo ztratí. Na povrch vylezou věci, o kterých ani nechcete vědět. Tim Weaver ve Ztraceném opět dokazuje, že je mistr v oboru. Děj je napínavý, chvílemi až bolestivě snový, David Raker patří dlouhodobě k mým nejoblíbenějším vyšetřovatelům a od knihy jsem se nemohl zase odtrhnout. Tentokrát je příběh ale přeci jen jiný. Několik slepých uliček, Davidovy pochybnosti, vše je takové temnější, záhadnější.

U Weavera mám vždycky po přečtení pocit, jakoby existoval ještě jeden svět. Moc se o něm nemluví, ale je šíleně temný a zlý. Pokaždé, když se dostane v příběhu o krok dál, o kousek se posune, tak si říkám, jak bude asi pokračovat? Než se ke knize vrátím, tak mi fantazie pracuje na plné obrátky, tentokrát se mi o všem dokonce několikrát zdálo. Začátek je možná trošku rozvláčný, ale pak se děj neskutečně rozjede. 

Navíc, taky jste si uvědomili, že Sam Wren žil celou dobu ve lži? Že si kolem sebe vybudoval zeď, přes kterou nemohli ani jeho nejbližší? Pár takových lidí znám i ve svém okolí. Krásný auta, dovolený v dalekých krajích. Jenže je to jen přetvářka a klam. Zadlužení sypou bílý prášek na záchodě a po pěti pivech brečí jako malí kluci. Svět je někdy divný místo k žití. Važme si dobrých lidí, já vím, David Raker je jen postava z románu, ale stejně, mám ho rád. Je svůj, nedokonalý, chytrý a pořád tak smutný. Ztracený patří dle mého k nejlepším dílům celé série. Sen všech čtenářů detektivek. 

------------------------------------------------------------------------
Pro miliony obyvatel Londýna je ráno šestnáctého prosince stejné jako každé jiné. Ne však pro Sama Wrena, který vyrazí do práce, nasedne do metra – a už z něj nikdy nevystoupí. Žádní svědci. Žádný záznam na bezpečnostních kamerách. Po půl roce po něm stále není ani stopy.

Policie je bezradná, a tak Samova manželka Julia osloví Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách. Ví, jak tito lidé uvažují. A také ví, že mívají jedno společné – důvodem jejich zmizení bývají hluboko pohřbená tajemství.

Případ Sama Wrena se ale od ostatních v mnohém liší a s každou odpovědí přináší řadu nových otázek, které nutí Rakera zpochybňovat úplně všechno, včetně vlastního úsudku. Dokáže Raker rozplést síť lží, jimiž Sam Wren opředl svůj život, nebo se stanou osudnými i jemu?


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER