DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 7. května 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CARNAL TOMB - Festering Presence je ve skutečnosti náš názor na pandemii.

Rozhovor - CARNAL TOMB - Festering Presence je ve skutečnosti náš názor na pandemii.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - CARNAL TOMB.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - CARNAL TOMB - Festering Presence (2021):

Ave CARNAL TOMB! Zdravím do berlínského podsvětí! Doufám, že se vám v této nelehké době daří dobře. Jak to vlastně v Berlíně vypadá během pandemie? Ovlivnila vás nějak jako kapelu? Co kluby, koncerty?

Zdravím! Všichni jsme zatím v pohodě, ale už je to pár měsíců od posledního koncertu. V Berlíně se touto dobou neděje nic. Vše, kromě práce, bylo pozastaveno, my jen doufáme, že léto znovu přinese nějaké možnosti. Doufejme, že kluby a místa, která máme rádi, nějak přežijí. Nějakou dobu jsme nezkoušeli, protože to restrikce ohledně setkávání zakazují, ale protože nejsou žádné koncerty, není to ani na pořadu dne. V tuto chvíli právě skládáme a učíme se další album přes Skype!


Pořád dokola si pouštím vaše poslední EP „Festering Presence“. Mám pocit, že se u té desky otvírají hroby na nedalekém hřbitově. Jak vlastně vznikala? Od vašeho posledního dlouhohrajícího alba „Abhorrent Veneration“ jsem zaznamenal jen samá splitka a EP. Není čas na další řadovou nahrávku?

“Festering Presence” je ve skutečnosti náš názor na pandemii. Jakmile zasáhl Covid, moje první myšlenka byla: „Pojďme napsat skladbu o nějakém druhu viru.“ Chtěl jsem to rychle nahrát a pracovali jsme také na „Dust“, takže jsme se rozhodli, že by to mohl být skvělý a rychlý nápad vydat EP. V té době jsme netušili, že pandemie vydrží tak dlouho. Splitko byl také docela spontánní nápad, Gravehammer se zeptali a náš bubeník Vomitchrist právě dokončil skladbu ”Osseous Sarcophagus”. Jak jsem již zmínil, v tuto chvíli se plně soustředíme na naše další album! Bude to pravděpodobně osm skladeb, v tuto chvíli se je učíme a zdokonalujeme a do studia půjdeme, jakmile budeme připraveni.

EP „Festering Presence“ má takový ten starý, prašivý death metalový zvuk, který mám tolik rád. Kde jste album nahrávali a kdo jej mixoval? Cítím ze zvuku inspiraci klasickým švédským death metalem, ale i americkým undergroundem. Bylo takové i vaše zadání, když jste šli do studia?

Nahrávali jsme znovu s Tobiasem Englem v Englsoundu, Tobi to také mixoval a masteroval to Laurent ze Sculpt Sound Studios. Myslím, že máme svůj „vlastní“ zvuk, který neustále vyvíjíme a snažíme se ho zdokonalovat. Je to směsice mnoha vlivů a preferencí. Některé věci obvykle měníme pokaždé, když nahráváme, protože věřím, že to udrží svěžest. Různé zesilovače, jiné hlavy, různá nastavení. Už mám nějaké nápady na další album. Ale v jádru to vždy zůstane tím, čím to je - Death Metal.


Jak říkám, já starý death metal miluju, vyrůstal jsem na něm, koluje mi v krvi. Patří k němu i obaly. Ten od Skaðvaldura je jedním slovem parádní. Na „Festering Presence“ je zombie, právě lezoucí z hrobu? Jak jste se dali s tímto umělcem dohromady a proč právě on? Dělal vám i motiv na trička? Jedno jsem si musel objednat, fakt paráda!

Myšlenkou byla mrtvola uvnitř rakve a nad ní „přítomnost“, Skaðvaldur ji použil a vytvořil to, co vidíte na obalu! Jako vždy jsme s výsledkem neuvěřitelně spokojeni. Vlastně jsem se o něm dozvěděl prostřednictvím jeho kapely Urðun! Povídali jsme si a nakonec jsme společně hráli na Islandu. Od té doby jsme se stali dobrými přáteli a vždy se na něj obracíme s obaly, protože věříme, že má stejnou vizi a vášeň pro to, co se snažíme vytvořit. Také navrhl tričko k EP, správně!

V říjnu 2018 jsem vás viděl v Praze po boku SENTINENT HORROR a BRUTALLY DECEASED. Na tenhle koncert vzpomínám hrozně rád. V klubu Modrá Vopice je vždy skvělý zvuk. Underground, přesně jak se patří! Vzpomínáš si? Bylo to poprvé, kdy jste hráli v Čechách? Jak sis koncert užil a co říkáš na české fans?

Ano, samozřejmě si to pamatujeme! Byli jsme poprvé v České republice a byla to legrace! Mohu říci, že doufáme, že se tam brzy vrátíme a odehrajeme tam mnohem více koncertů!


Jestli se nepletu, tak letos jste měli vystoupit na NTEY festivalu v Čechách. Hrozně jsem se těšil, ale vzhledem k situaci to moc nevypadá. Jak vnímáte koncerty vy? Užíváte si je, chodíte i jako fanoušci? A hrajete raději v malých klubech nebo na festivalech?

Přesně tak, posunulo se to na rok 2022, tak doufejme, že to vyjde. Máme rádi koncerty, chodím na spoustu koncertů nebo alespoň před pandemií. Takže pro mě je úplně normální potkávat se a pít s fanoušky, přáteli nebo jinými kapelami. Hráli jsme naši největší show na PartySan Open Air, to bylo úžasné, ale myslím, že undergroundový death metal funguje nejlépe v malých mlhavých klubech! Vše závisí na umístění a energii, kterou s sebou fanoušci přinášejí. Jakákoli show může být dobrá nebo špatná, ale myslím, že mám raději menší kluby.

Německá death metalová scéna byla vždy silná, platí to již od dob mých oblíbených MORGOTH, ale jak je tomu dnes? Jak funguje v Berlíně? Máte v klubech na koncertech plno? A co fanoušci, podporují kapely, kupují nosiče, merchandise? U nás v Čechách je to mimo Prahu (ale i tam je to někdy špatné), docela bída. Buď se koncert fakt povede nebo přijde jen pár lidí.

Jelikož jsem docela mladý, nevím, jak to tehdy bylo, ale mám pocit, že je to v Německu docela dobré. Koncerty organizuje spousta nadšených jedinců, labelů, aktivních kapel a mezi těmito lidmi je silná vzájemná podpora! V Berlíně neexistuje exkluzivní death metalová scéna. Nebo alespoň ne mnoho místních kapel. Ale je tu spousta oddaných lidí podporujících všechny různé žánry. Mám pocit, že Berlín nabízí prostor pro každého a my jsme si našli své místo a příznivce. Naše koncerty v Berlíně byly lepší a lepší, objevila se spousta lidí, která podporuje kapely. Někdy je však v jeden večer více koncertů. Doufám, že v budoucnu budou promotéři víc komunikovat a doufejme, že bude i větší podpora a účast lidí, až tyto sračky konečně skončí!


„Festering Presence“ vyšlo na vinylu u skvělých Lycantropic Chants, na kazetě a digitálně. Vinyl chápu, digitálně dnes poslouchá muziku většina lidí, ale co kazety? Opravdu to vypadá na jejich návrat? Hele, já pamatuju devadesátá léta, jejich neustálé muchlání a byl jsem potom hrozně rád za příchod CD. Jak vnímáš v dnešní době fyzické nosiče ty? Jsi sběratel?

Kazety jsme vydávali od začátku, samozřejmě to pro nás má obrovskou nostalgickou hodnotu, i když jsme “tape-trading“ nezažili. Ale lidem se to líbí a já mám rád fyzické nosiče. Hodně poslouchám hudbu digitálně, protože je to praktické a je to skvělý způsob, jak objevovat nové kapely, ale to, co se mi opravdu líbí, si kupuji (většinou na vinylu). Od té doby, co nejsou koncerty, utrácím všechny své peníze za merch.

CARNAL TOMB lze zařadit mezi kapely, která hrají starý poctivý death metal. Jak kapela vznikla, jak jste se dali dohromady a proč zrovna prašivý smrtící kov? Proveď nás prosím historií vaší skupiny.

Hrával jsem v death metalové kapele, která reálně nikam nesměřovala, nikdo necítil potřebu sjednotit nápady a tlačit kapelu kupředu, protože každý měl jiné představy. V té době jsem čím dál víc propadal švédskému death metalu, takže jsem skončil a založil v roce 2014 CARNAL TOMB. Můj bývalý basák Corpse se ke mě připojil a začali jsme nahrávat dema v mém bytě. V roce 2015 jsme konečně našli bubeníka a druhého kytaristu, v roce 2016 jsme nahráli naše první album a prošli několika změnami v sestavě, které nás posílily. Myslím, že jsme u posledních nahrávek našli svůj styl a zvuk a teď už je to jen o zdokonalování toho, co děláme.


Jak bys definoval death metal a co pro tebe znamená? Klidně se pusť do filozofických úvah, zajímal by mě tvůj pohled jak muzikanta.

Je to pro mě nesmírně důležité, je to můj oblíbený žánr a bez něj bych si nedokázal představit svůj život. Pro mě je důležité, aby byl hutný a ztělesňoval název - death metal! Nejsem velkým fanouškem toho, kdy kapely oslabují zvuk a vzdávají se těžkotonážnosti pro to, co někteří nazývají “hudební progress”. Mělo by to být upřímné a přímé. Nemůžu vystát obrovské pódiové rekvizity, módu a všechny ty sračky okolo. Mlha, trocha světla a těžký tón. Dalo by se to nazvat “jednoduchost”. Můj vkus je velmi puristický, ať už jde o death metal nebo pivo!

Co chystají CARNAL TOMB v nejbližších měsících?

Právě teď pracuji na re-edici vinylu našeho prvního alba a dvou designech triček, kromě toho pracujeme na třetím albu. Názvy alb a skladeb jsou připraveny a my se jen učíme a zdokonalujeme tyto skladby. Všichni máme kromě kapely spoustu práce, takže doufám, že to zvládneme rychle, ale pokud to bude trvat o něco déle, mohu říct, že bude stát za to si počkat.

Děkuji moc za rozhovor. Jdu si „Festering Presence“ narvat znovu do hlavy. Obě skladby se opravdu povedly. Doufám, že vás uvidím brzy naživo a dáme spolu pár piv. Ať se vám daří jak s kapelou, tak i v osobních životech!

Rozhodně člověče, díky za rozhovor a veškerou vaši podporu death metalu. Nemůžu se dočkat těch piv, snad se brzy uvidíme! Na zdraví!

about CARNAL TOM on DEADLY STORM ZINE:

-------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER