DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 16. července 2021

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Ztracené střípky - Tim Weaver (2021)

KNIŽNÍ TIPY - Ztracené střípky - Tim Weaver (2021)


Ztracené střípky - Tim Weaver
2021, Mystery Press

O některých pasážích se mi několikrát zdálo. Natolik jsem se do nové knihy mého oblíbence Tima Weavera ponořil. Rebeca zůstala sama na opuštěném ostrově. Je to silná žena, přesně takové mám rád. Chytrá, rozumná a zažívá věci, které by nedal kdejaký chlap. Děj je tentokrát trošku nepřehledný, ale jenom z počátku. Taky jsem někde četl, že v knize není David Raker. Omyl, to víte že se objeví, ale nebudu vám říkat kdy. Autor sám o téhle knize píše, že je takovým předvojem, že už má napsané i pokračování. 

Mě se hrozně líbí styl, jakým Tim vypráví. Sympatický mi je i vyšetřující detektiv, který se více ke slovu dostane až v druhé půlce knížky. Zmizení, násilí, lidský hnus, tohle všechno jsou hlavní témata příběhu, ale pro mě osobně je to nejvíc samota. Právě v kapitolách, když mluví Rebeca sama se sebou, když se na ostrově ochladí, když objeví konečně něco k jídlu, jsou Ztracené střípky nejsilnější. 

Tim Weaver je trošku jiný autor. V jeho knihách nenaleznete tolik mrtvol, ale zase jsou více psychologicky propracované. Navíc má tu obrovskou výhodu, že mu všechno věřím. Ano, tohle se může v dnešním světě opravdu stát. Musíte mít sice alespoň trošku nějakou fantazii, ale já si novinku opravdu užíval. Můj oblíbenec pracuje s myšlenkou, že každý má nějaké temné tajemství. To nejdříve pobublává v pozadí, sem tam vypluje na povrch, aby se nakonec vrátilo v plné síle.

Knihu jsem četl převážně v noci a druhý den byl v práci chvílemi úplně mimo. Pořád jsem přemýšlel, těšil se, vytvářel si v hlavě různé verze, kam bude děj směřovat. Pro mě je zrovna tohle jeden z důkazů, že se jedná o opravdu skvělou knihu. Třeba se bude líbit i vám. Má v sobě totiž něco navíc, kus temnoty, záhadnosti. Nechte si chutnat přátelé!

----------------------------------------------------------------------------------
NEZNÁ SVÉ NEJTEMNĚJŠÍ TAJEMSTVÍ. ALE NĚKDO JINÝ ANO. A CHCE SE JÍ ZBAVIT…

Rebeka Murphyová je od rozchodu s manželem na všechno sama a náročná práce v nemocnici a výchova dvou malých dcer si na ní začíná vybírat svou daň. Proto se Rebeka rozhodne na jeden den všeho nechat a doprovodit bratra Johnnyho na pracovní výlet na odlehlý ostrůvek sto šedesát dva kilometrů od pevniny. Jenže jeden den se protáhne na pět měsíců.

Rebeka s Johnnym se hodinu po příjezdu na ostrov stanou oběťmi útoku. Po bratrovi se slehne zem a Rebeku nechá útočník na místě v domnění, že je mrtvá. Než se jí podaří dostat zpět do přístavu, je už pozdě… Sezóna skončila, poslední trajekt odplul a ostrov zůstal opuštěný. Na pět měsíců.

Rebeka si záhy uvědomí, že bratrovo zmizení je pouze jedním z jejích mnoha problémů. Nemá loď, telefon ani na koho se obrátit, a návratem do civilizace její noční můra ani zdaleka nekončí.

Někdo tam na ni totiž čeká – a ten někdo si nepřeje, aby se vrátila domů živá…
_____

Samostatný krimi thriller od autora bestsellerové ságy s Davidem Rakerem.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER