DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 27. srpna 2021

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Úplně jiný příběh - Håkan Nesser (2019)

KNIŽNÍ TIPY - Úplně jiný příběh - Håkan Nesser (2019)


Úplně jiný příběh - Håkan Nesser
2019, MOBA (Moravská bastei)

Håkan Nesser je mým soukromým objevem poslední zimy. Kurýr mi tuhle knihu hodil na dálku, abychom se nenakazili virem. A já pak po nocích četl a četl. Úplně jiný příběh byl mojí pátou knihou od autora a opět zase trošku jinou. Mě doslova fascinuje, jak dokáže měnit styl vyprávění v jednotlivých příbězích. Ne, ani tentokrát jsem se nemohl odtrhnout. Dokonce i ve chvílích, kdy komisař Barbarotti polemizuje s Bohem nebo cituje z Bible. Já vím, u nás v Čechách jsme na víru nějací hákliví, ale uvědomme si, že ve většině Evropy má církev pořád velký vliv. Ale to je na jinou disputaci.

Tentokrát je příběh brutálnější, chvílemi jsem si dokonce říkal, že se to k autorovi příliš nehodí. Co se stalo kdysi v Bretani? Dvě dějové linie, které se postupně čím dál tím víc prolínají. Opět (a to musím zdůraznit) perfektní popis charakteru postav. Měl jsem pocit, že před sebou vidím přesné kontury obličejů, jejich výraz, přetvářku. Lidská mysl dokáže být hodně temná, přiznávám, mě opravdu chvílemi mrazilo. Navíc, brzy mi bude stejně jako komisaři Barbarottimu a tak si dovedete představit, že jsem občas souhlasně pokyvoval hlavou i nad jeho názory na společnost, lidi kolem a vůbec.

Nápad s dopisy od vraha není sice příliš originální, ale tentokrát je přeci jen pojatý trošku odlišně. Nikdy nevíte, co lidem bublá v hlavě, co tam hoří, jakou v sobě mají nenávist, příkoří. Možná proto si pak člověk váží obyčejných, milých kamarádů, přátel a rodiny. Alespoň já to tak mám nastavené. Čteme pochmurné příběhy o zlu, abych se trošku báli, rozplétali spolu s autorem zápletku. U mě je to jednoduché, mám to nastavené podobně jako u muziky. Přečtu si pár stránek, případně se ke knize několikrát vrátím. Když mě nebaví, tak ji zkrátka nečtu, času je málo. U Úplně jiného příběhu jsem byl ale ihned lapen, vtáhnut do děje.

Nemohu se ubránit dojmu, že jsem četl tak trošku i divadelní hru. Myslím tím způsob, jakým je knížka napsána, sestavena. Dovedl bych si to představit. Každopádně, přátelé, tenhle příběh stojí rozhodně za přečtení. Už jenom kvůli inspektoru Barbarottimu, který se cítí dost často jako já. Nezbývá než dodat jediné - nechte si chutnat! Parádní severský thriller. Jo a abych nezapomněl, vtipné pasáže jsou opravdu hodně vtipné.

------------------------------------------------------------------------------
Během dovolené ve Finistere i Bretani se setká šest Švédů: dva manželské páry a dva muži. Koupou se, podnikají výlety a také trochu flirtují. Z tohoto pobytu pak zůstanou fotografie rozptýlené po albech, patrně také obraz na malovaný akvarelovými barvami, a především cosi jako deník, který podrobně líčí, co se během pobytu odehrálo. Uplyne pět let a někdo začne tyto lidi postupně zabíjet. Před první vraždou dostane inspektor Barbarotti dopis, v němž ho na ni pachatel upozorňuje. Netuší, proč se vrah obrací právě na něho. A nezůstane pouze u jednoho dopisu. Policejní tým se snaží zastavit vraha dřív, než vykoná to, čím ve svých dopisech vyhrožuje. Případ se komplikuje a mění se v sérii brutálních vražd a nevysvětlitelných záhad, na hru kočky s myší.


-----------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER