DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 4. prosince 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - OUTRE-TOMBE - Cílem bylo distancovat se od moderní produkce a znovu zachytit ducha alb, která se nám opravdu líbí.

Rozhovor - OUTRE-TOMBE - Cílem bylo distancovat se od moderní produkce a znovu zachytit ducha alb, která se nám opravdu líbí.

Rozhovor s death metalovou kapelou z Kanady - OUTRE-TOMBE.

Odpovídal kytarista Mr. Cobra, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave OUTRE-TOMBE! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií OUTRE-TOMBE.

Hej, chlape! Tady Cobra. OUTRE-TOMBE hrají death metal inspirovaný metalem osmdesátých a počátku devadesátých let. Začali jsme někdy v roce 2009/2010 a bylo to hlavně pro zábavu, pití piva, atd. V roce 2012 jsme vydali demo, které bylo převážně thrashové. Pak jsme přešli na death metal a vzniklo to, co se stalo naším prvním albem, které vyšlo v roce 2015. Poté Danger odešel, nahradil jej Désastre a vydali jsme „Nécrovortex“ a „Abysse mortifère“.

Letos jste vydali stále čerstvou novinku „Abysse mortifère“. Opět se jedná o temný, drsný a poctivý death metal. Přistupovali jste k nahrávání jinak než minule nebo jste zvolili ověřené postupy?

Všechno jsme změnili. Album bylo nahráno téměř celé živě ve zkušebně se dvěma kytarami a bicími zároveň. Pak jsme přidali basu a zpěv. V.K. (Vassafor, Temple Nightside, ex-Diocletian) se postaral o mix/mastering. Cílem bylo distancovat se od moderní produkce a znovu zachytit ducha alb, která se nám opravdu líbí.


Nová deska mi přijde o nějaký řád komplikovanější, zpočátku možná méně přístupná, zároveň ale neskutečně temná a zlá. Byl to záměr? Jak vlastně album vznikalo a jakým způsobem jste skládali muziku?

Nemyslím si, že je nové album komplikovanější než ostatní, ale je určitě méně přístupné haha! Bylo našim záměrem jít tímto směrem. Na skladbách se pracovalo už od roku 2019. Kvůli zákonům o Covidu, zákazu vycházení a podobně pro nás bylo po většinu roku 2020 a začátek roku 2021 opravdu těžké zkoušet. V podstatě to bylo do značné míry nezákonné. Náš způsob nahrávání byl jednodušší, protože studio nepřicházelo v úvahu kvůli zákazu vycházení v zimě / na jaře roku 2021.

Mám „Abysse mortifère“ ve svém MP3 přehrávači a musím říct, že jsem jím doslova pohlcen. Nejsou to jen skvělé nápady, ale i zvuk, který je jedním slovem devastující. Sedím třeba v tramvaji a najednou se přistihnu, že si podupávám nohou. Mám sto chutí začít pařit. Nebýt už pán v letech, asi bych to i udělal. Kde jste desku nahrávali a kdo je podepsán pod masteringem?

Nahrávali jsme s Alexandrem Landrym, se kterým hraji v SEDIMENTUM. Má mobilní studio, které jsme již použili se SEDIMENTUM, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Nahráli jsme vokály s Olivierem Girardem, chlapíkem, který nahrál první dvě alba a pak, jak už jsem zmínil, se V.K. ujal masteringu.


Kdo je autorem textů na „Abysse mortifère“? A o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Texty píši já a Crachat. Jde především o hororové příběhy, smrt, morbidní prvky historie a sci-fi podivnosti. Inspiraci čerpáme z filmů, románů, životních zkušeností atd.

Kdo je podepsán pod obalem novinky „Abysse mortifère“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali?

Obal vytvořil Putrid Matt z USA! Měli jsme představu o pavoukovi a Matt ji dokonale zachytil!

Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Prvním impulsem bylo bavit se, pouštět si hudbu a ožírat se. Jak šel čas, zdokonalovali jsme se v našich nástrojích, skládali lepší skladby a vše šlo tak nějak samo. Hráli jsme death metal, protože si myslím, že v tom jsme byli lepší. Dříve jsme hráli thrash, ale hledali jsme "hutnější" zvuk a kapely, které máme všichni rádi, jsou death metaly z 80. a 90.let.


Z vaší hudby je cítit, že jste ovlivněni jak americkou death metalovou školou, tak i starými evropskými kapelami. Jak jste na tom jako fanoušci? Máte radši původní death metal devadesátých let nebo čerpáte inspiraci i z nových desek? Pokud ano, zajímalo by mě, které smečky měly/mají na OUTRE-TOMBE největší vliv?

Je to určitě synkretismus haha! Abych byl upřímný, mám rád oboje! V zásadě jsme více na staré kapely, ale mnoho novějších kapel nás ovlivnilo. Bastard Priest, Morbus Chron, War Master, Innumerable Forms, Spectral Voice, Undergang, to všechno jsou novější kapely, které nás ovlivňují. Také jsme do našeho zvuku začlenili některé vlivy Crust, Thrash, D-Beat a dokonce i raný black metal. Samozřejmě, že naše hlavní vlivy jsou Bolt Thrower, Entombed, Autopsy, Grave, Dismember, Carnage atd. V ještě více oldschoolovém pohledu by jsme mohli zmínit Slayer, Sepultura, Celtic Frost, Slaugher, Razor, Sodom a Bathory.


Co vlastně vy a koncerty obecně? Jste kapelou, která jezdí po koncertech, co to jenom jde nebo si hodně vybíráte? Máte nějaký sen, třeba skupinu, se kterou byste chtěli vyrazit na turné nebo festival, město, kde byste chtěli vystupovat?

Jelikož jsme z Québecu, musíme hodně jezdit, pokud chceme hrát ve více, než třech městech ročně haha! Takže máme tendenci kývnout na většinu koncertů. Hrajeme většinou v okolních provinciích, jednou jsme hráli v USA a nyní se dostáváme do Evropy! To byl náš sen a jsme z toho opravdu nadšení! Také jsme již hráli se spoustou našich oblíbených kapel a ty, se kterými jsme nehráli, jsou do značné míry rozpadlé, haha!


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Myslím si, že death metal je metalový žánr, který kombinuje agresi thrash metalu s tvrdostí předchozích žánrů, ale „morbidním“ způsobem. Není to jen hudba o smrti, musí to znít jako smrt. Z tohoto důvodů si myslím, že spousta moderního metalu je falešně označována jako death metal. Jak už bylo řečeno, death metal může mít mnoho podob a stále je to jeden z mých nejoblíbenějších hudebních žánrů. Nic nepřekoná „hloupý“ riff s kopákem a nasraným vokálem, následovaný D-beatem nebo blastbeatem haha! Myslím, že všichni máme rádi i jiné metalové žánry, ale death metal je to, co nás jako kapelu spojuje.

Co chystají OUTRE-TOMBE v nejbližších měsících?

Spoustu koncertů v Kanadě! Brzy budeme hrát v Montrealu, Sherbrooke, Torontu, Ottawě a pravděpodobně i v západní Kanadě!


Jdu si vaši novou desku „Abysse mortifère“ znovu pustit. Musím říct, že pro mě osobně se jedná v podstatě dokonalé death metové dílo. Totální inferno. Přeji vám, aby se nahrávce dařilo, aby se dostala k co největšímu počtu fanoušků. Zaslouží si to. Přeji vám vše nejlepší i v osobním životě. Ať se vám daří a poslední slova jsou tvoje. Pokud chceš něco vzkázat fanouškům, labelům, promotérům, máš prostor. Děkuji za rozhovor a už teď se těším, až vás uvidím někdy naživo!

Díky moc chlape! Tobě také vše nejlepší! Velké díky našim fanouškům, kteří si koupili nové album! Odezva byla skvělá a už se nemůžeme dočkat, až vás zase uvidíme naživo! Sledujte naše koncerty! Díky a brzy na viděnou!

Recenze/review - OUTRE-TOMBE - Nécrovortex (2018):

Share this games :

TWITTER