DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 25. ledna 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SIK SALVATION - Death metal je obrovské odreagovanie a sloboda v tvorbe.

Rozhovor - SIK SALVATION - Death metal je obrovské odreagovanie a sloboda v tvorbe.

Rozhovor s death metalovou skupinou ze Slovenska - SIK SALVATION.

Odpovídali Martin Pazdera (vokály) a Lukáš Trón (sprievodné vokály, gitary, basa, bicie), děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - SIK SALVATION - The Death Manifest (2021):

Ave SIK SALVATION! Zdravím na slovenská pohřebiště! Dovolil bych si vám na začátek vyseknout poklonu. Když mi přišla na recenzi deska „The Death Manifest“, měl jsem zrovna hodně práce a k poslechu jsem se dostal až o dovolené. A co se nestalo? Čtrnáct dní jsem neposlouchal nic jiného! Myslím, že se vám album opravdu povedlo. Můžeš nám na úvod prosím popsat, jak vlastně vznikalo?

L: Zdravíme ťa Jakub! UF!!! Tak k tomu fakt neviem, čo by sme povedali. Proste WOW... veľmi ti ďakujeme za takúto polkonu a sme nesmierne radi, že sa ti album až tak moc páči. No a ako vznikal album? Tak celé to začalo keď začala korona. Mal som popri škole oveľa viac času ako obvykle, lebo sme prešli na online výučbu a tak som sa hral s rôznymi nápadmi. Po čase som mal hotové nejaké skladby a povedal som si, že keď to bude mať nejakú lepšiu formu, tak by to niekedy trebalo vypustiť. O nejakú dobu na to došlo k tomu, že som Maťovi predložil niektoré z hotových skladieb ako ukážku, a tak to potom už išlo samé… a vôbec to neľutujem, lebo si myslím, že mám po boku najlepšieho a najoriginálnejšieho speváka, akého som len mohol mať a za to som nesmierne vďačný.

M: Jakub nazdar! Tak to som veľmi rád, že ti SIK SALVATION vylepšil dovolenku, snáď si si poriadne oddýchol a nabral silu na ďalší rok, ktorý verím, že bude oveľa lepší ako ten blbec rok 2021. Ďakujeme za uznanie, snažili sme sa do toho dať maximum a v podstate všetko, čo sme minulý rok zažili. Luky to preháňa, až sa červenám :D Ja som len prišiel a nabručal som mu to. Poklona patrí hlavne jemu, že to dal do formy, v akej to je. Keď mi to Luky poslal a vypočul som si to, neveril som vlastným ušiam. Masívny surový švédsky sound ma proste dostal na prvé stretnutie. Tak som mu povedal áno…


Mám trošku zmatek v tom, co jsou SIK SLAVATION zač? Někde se o vás píše, že jste projekt, někde zase regulérní kapela. Je ale pravdou, že jste pouze dva, což mě přivádí na myšlenku – jste otevření i novým členům? Hledáte někoho?

L: Tak aktuálne sme iba štúdiový projekt, ale dá sa povedať, že tvoríme ako kapela – to je spolu a vždy keď sa dá. A čo sa týka nových členov, tak iba môžem povedať, že by sme radi SIK SALVATION dostali na pódiá a pri tejto príležitosti už máme aj nejakých dobrovoľníkov, ktorí sa ku koncertnej zostave chcú pridať. Ale ako oficiálnych členov do projektu zatiaľ nikoho nehľadáme.

Někde jsem četl, že jste se dali dohromady v hospodě. Konečně taky nějaká současná skupina, co se neseznámila ne internetu :)). Dlouhá léta poslouchám z Prešova PERVERSITY, jsem jejich velkým fanouškem. Vím, sleduji, že to u vás docela žije. Vy jste ale prošli jinými kapelami. Můžeš nám prozradit jakými, a jak jste se nakonec dostali ke stylu zvanému švédský death metal?

L: Tak u mňa to začalo v mojej prvej kapele IRIA, kde stále pôsobím ako bubeník. Vďaka mojim spoluhráčom som dostal nejaké základy tvorby hudby, hrania na gitaru a podobne, a tak to už išlo ďalej. Neviem, či by som si bez nich našiel cestu k tvorbe hudby a za to som im veľmi vďačný. Popri IRIA a SIK SALVATION mám ešte nejaké iné štúdiové projekty. No a k death metalu (celkovo k metalu) mi cestu ukázal otec, ktorý je pre mňa v tomto obore doteraz ten najlepší učiteľ, lebo vždy mi pustí niečo z čoho som potom úplne mimo. Jedny z prvých death metalových kapiel, ktoré som počul boli čírou náhodou švédske. Išlo o bandy ako BLOODBATH, ENTOMBED, GRAVE, ale bola v tom samozrejme aj Amerika, a to v zastupení SUFFOCATION, DEATH, a podobne.

M: Ja som sa dostal k švédskému deathmetalu asi ešte ako násťročný a to celkom zaujímavo, cez švédov Opeth. V tejto dobe som počúval veľa progressive metalu a Opeth som mal v ušiach doslova 24/7. Páčil sa mi growl Mika Åkerfelta a vedel som o ňom, že okrem Opeth pôsobí aj v ďalších projektoch. Nejak prirodzene som sa dostal ku projektu BLOODBATH, na ktorom sa mi páčila personálna pestrosť. Každý člen BLOODBATH pôsobí vo svojom úspešnom projekte a spolu vytvárajú jeden celok, jednu emóciu. Táto emócia, ktorú mám pri posluchu death metalu ma svojho času chytila za srdce a drží ma doteraz. V podstate podobne ako tento švédsky kolos, sme na tom aj my dvaja s Lukášom. Každý má vlastné ďalšie projekty, kapely, v ktorých sa snaží vyjadriť svoje emócie. Naše emócie sa stretli práve v SIK SALVATION a ja sa tomu veľmi teším. Možno zostali mnohí prekvapení, ako je možné, že som od romantických polôh v GLOOMe, prešiel k špinavým záhrobným growlom. Nešlo o nejaké nachádzanie nového vyjadrenia, ale skôr o pripomenutie si časov, keď som sa death metalu venoval. Koniec koncov ma nielen v hudbe, ale aj v živote inšpirujú kontrasty. Keď mám chuť na death metal, vyjadrím to. Ak sa chcem vyjadriť nežnejšie, urobím to. Nič v tom nie je. Iba chuť prežiť svoj život naplno, vo všetkých jeho kontrastoch.


Pojďme k novému albu. „The Death Manifest“ je ryzí hudba severského střihu. Přesto z ní cítím i nějaké jiné vlivy. Nevím čím to je, možná vaším rukopisem, a asi je to právě ono, co mě na desce nejvíc zaujalo. Hodně za to může zvuk. Je prašivý, tradiční, přesto trošku jiný. Kde jste nahrávali, kdo je podepsán pod mixem a masteringem?

L: Nahrávali sme v takom mojom domácom štúdiu White Death Studio a pod celkovým zvukom som podpísaný ja a môj spoluhráč z IRIA Nihil, ktorý nazvučil basu a pomohol s mixom, lebo je v týchto veciach veľký macher.

Tradiční, přesto jiný je i obal. Říkal jsem si, že se mi líbí, jak v něm odkazujete na staré desky klasiků z devadesátých let a zároveň je „modernější“. Kdo je autorem a co přesně motiv znamená? Já si jej kupříkladu vykládám jako lebku, člověka po smrti, který se dívá na krví potřísněnou zemi. Působí na mě hodně nihilisticky!

L: Autorom som opäť ja, ale vytvoril som ho pod svojou značkou Emptybia Design. Inak taká menšia zaujímavosť podľa mňa je, že ten námet obalu je ešte z čias, keď som chodil na základnú školu, čiže je starý cca už 8 rokov a je v podstate môj úplne prvý obal, ktorý som mal nakreslený ešte ručne s ceruzou a farbičkami, haha. No ale aby mala otázka aj odpoveď... obal albumu je takou narážkou na ľudskú sebeckosť. Ide o abstrakt toho, že tým ako sa ľudia nikdy nepoučia zo svojich chýb (napríklad z vojny, alebo kľudne aj korony), tak vždy pretečie veľa „krvi“, tá sa postupne hromadí, a smrť sa nám takto pripomína, že tu stále je a vždy bude. Takto si to interpretujem ja, ale ak v tom ľudia nájdu niečo svoje, tak to bude iba super.

M: Obraz dnešnej spoločnosti v tom vidím aj ja. Chceme mať krásne nablískané životy, chceme pôsobiť, že sme v pohode a nad vecou a na sociálnych sieťach to takto aj prezentujeme. No pod pozlátkom sa ukrýva náš egoizmus a všetky choroby, ktoré ako spoločnosť máme. To je nezávislé od toho, či tu nejaký covid je, alebo nie je. Takí sme a aktuálna situácia nám len nastavila zrkadlo. Mohla by tam byť aj potápajúca sa loď namiesto lebky a stále by to pre mňa vyjadrovalo to isté.


Nelze nezmínit, že je na desce několik hostů. Kteří, jak jste se dali dohromady a proč právě oni?

M: Album sme chceli uchopiť ako niečo rozsiahlejšie, čo by z hľadiska obsadenia bolo zaujímavé či iné. A myslím si, že to nebude iné ani v budúcnosti. Čo sa týka výberu hostí, celý bol v Lukášovej réžii. On všetkých nakontaktoval, oni súhlasili a parádna spolupráca sa mohla začať. Myslím si, že stavil na osvedčené mená, ktoré si v našej malej krajine s death metalom už čo to preskákali. Ponuku prijal Martin Lukáč, ktorý je metalovému svetu známy nielen ako muzikant a spevák NOMENMORTIS, ale taktiež ako výborný publicista. Text ku skladbe „In This Chapel of Blood“ je práve z jeho pera. Ľubo Lokša z Košických MORDUM a CONTEMPT nám nahral nádherné sólo do skladby „Deathsoul“. Hrdlo PERVERSITY Ďuri Handzuš si to so mnou strihol v skladbe „Gravewomb“, pre ktorú napísal aj text, a Marek Kaščák z Košických STABBED mi kontroval vo vypaľovačke „Cremator“. Obsadenie je naozaj pestré a v podstate ide o takú prešovsko-košickú kamarátsku spoluprácu.

Témata textů jsou vcelku jasná a opět stylová. Kdo je psal a kde jste pro ně brali inspiraci? Smrt, inferno, válka. Čerpali jste z knih, filmů?

L: Texty sú death metalová klasika, čiže viac menej tak ako si už sám povedal. Ale aspoň pre mňa sú niektoré texty osobnejšou záležitosťou.

M: Nebolo treba ísť ani do kníh či filmov. Stačilo si uvedomiť, ako sa správajú ľudia posledné dva roky a inšpirácia prišla ako na zavolanie. Väčšinu textov napísal Lukáš, no ako som už vyššie spomenul, niektorých sa zhostili naši hostia.

Nevím, jestli se mnou budeš souhlasit, ale díky tomu, že skončilo vydavatelství SLOVAK METAL ARMY, tak jakoby se nad slovenským metalem trošku zavřela voda. Byli jsme s Jurajem dlouholetí kamarádi a díky němu jsem byl dokonale informován o tom, co se na Slovensku děje. Jeho smrt byla pro mě obrovským šokem a dodnes mě to hodně bolí. Navíc mi připadá, že i když měl i kritiky své práce, tak toho dělal Juraj pro metal neskutečně moc. SIK SALVATION, stejně jako další nové kapely, nemají kde svá alba vydávat. Nebo se pletu? Dočkáme se CD „The Death Manifest“? A co vinyl, kazeta?

M: Juraj po sebe zanechal nepochybne obrovskú stopu nielen ako horlivý podporovateľ metalovej scény, ale predovšetkým ako človek. Povedal by som, že doslova zapredal dušu metalu a ja si ho za to budem vážiť do konca svojho života. Za tie roky vytvoril niečo, čo u nás na Slovensku nevytvoril snáď nikto. Je pre mňa veľmi smutné, keď si uvedomím, že v podstate nemá následovníka. Chcem veriť v lepšie časy pre metal, aj pre mladých metalistov, ktorí svoju hudbu chcú niekde posunúť. Rovnako aj SIK SALVATION vnímam ako niečo nové, mladé, aj keď obaja už máme niečo za sebou. Viem, že Jurajovi by sa naša práca páčila a urobil by maximum preto, by nás dostal medzi ľudí. Juraj už žiaľ nie je medzi nami a my si musíme pomôcť najlepšie ako vieme.


Navážu ještě na předchozí otázku. Mě poslední dobou připadá, že je už většina lidí jen na facebooku, bez něj nedají ani ránu. Čerpají informace pouze z něj. Všechno je děsně rychlé, kapela vydá desku, každý jen sdílí a sdílí, ale časem vše utichne a po muzice neštěkne ani pes. Podle mého jsou trošku řešením dobré labely a pak koncerty, kam přijdou opravdu jen praví srdcaři a fanoušci. Chcete SIK SALVATION dostat i do světa? Oslovili jste vydavatele i v zahraničí?

L: Áno skúšali sme to a bolo ich fakt veľa. Ale odpovedalo nám iba toľko, že by sme ich zrátali na jednej ruke. Niečo sa avšak rysuje, ale nebudeme ešte nič prezrádzať...

M: Oldschool feeling hudby SIK SALVATION by sme chceli zachovať aj v prístupe, akým chceme projekt ďalej promovať. Samozrejme bez facebooku, instagramu či streamovacích platforiem sa človek dnes nepohne nikde no ako hovoříš, nie je to ani zďaleka všetko. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, no čo ti vieme s istotou povedať je, že album vyjde aj na fyzických nosičoch. O tom, ako a za akých okolností budeme informovať, keď to bude aktuálne.

Tak a teď ke koncertům. Jsem starej pes, pořád věřím na to, že si kapela nejvíc fanoušků získá na festivalech, na turné. Budete hrát i naživo? Já vím, ve dvou je to trošku problém, ale přesto. Takhle byste dostali svoji hudbu přímo i k lidem, kteří netráví svůj čas na různých sítích, ale opravdu muziku podporují, vnímají a jsou jí věrni. Jak jsou na tom SIK SALVATION s koncerty?

L: Ako sme už uviedli vyššie, tak nejakú tú koncertnú zostavu by sme viac menej mali, ale zobehnúť to celé potrvá ešte veľmi dlho. Obaja máme svoje hlavné kapely, ale veríme, že to isto jedného dňa príde, ale tento rok to určite nebude.

M: Keď príde ten správny čas, tak to určite budeme riešiť. Nateraz to však ostáva ako vízia do budúcnosti. Navyše musíme počkať, kedy sa situácia u nás ukľudní, pretože ľudia sú zmätení a boja sa. Ja som mal to šťastie, že som minulý rok s GLOOMom obehol pár akcií v lete. Tie by sa ale dali zrátať na prstoch jednej ruky.

Každý muzikant má své sny. Vy hrajete i s jinými kapelami, ale co zamýšlíte se SIK SALVATION? Kam až chcete kapelu posunout, dostat? Jakou máte představu a vizi? Je to třeba nějaký festival, turné se slavnou kapelou, vydání nosiče u dobrého labelu?

M: V prvom rade by sme chceli vydať náš debut na fyzickom nosiči a ideálne aj u nejakého dobrého labelu. Ak urobíme dobré promo, ľuďom sa to dostane do žíl a pôjdeme ešte ďalej. Radi by sme to posunuli najďalej, ako sa len dá.


Death metal je náročný koníček a ještě těžší životní styl. Co znamená pro tebe? Co tě na něm nejvíc baví a jak jej vnímáš? Jak si se k němu vlastně dostal?

L: Pre mňa je death metal obrovské odreagovanie a sloboda v tvorbe. Baví ma, že nemusí byť extrémne zložitý, aby mohol byť dobrý. Ja osobne mám radšej jednoduchší death metal, ktorého skladby nie sú výsledkami príkladov na kalkulačke. No a ako som sa k nemu dostal som uviedol už vyššie 😊.

M: Death metal pre mňa znamená živočíšnosť či možnosť vyjadriť sa naplno, bez okolkov a možno aj tak, že to nemusí byť hocikomu príjemné. Je v tom obrovská dávka úprimnosti, nespútanej energie. Death metal sú pre mňa aj ľudia, ktorí za nim stoja a podporujú ho, aj keby na chleba nebolo. Takým bol určite aj Juraj. Všetka česť death metalovej komunite nielen na Slovensku aj u vás v Českej republike.

Tuhle otázku dávám záměrně všem kapelám, aby si udělali trošku propagaci do budoucna. Prozraď nám prosím, co chystají SIK SALVATION v nejbližší době? Na co se můžeme těšit?

L: Tak momentálne máme okrem albumu nové to, že je „The Death Manifest“ u Radio Head Awards nominovaný na Debut roka v kategórii Hard & Heavy. Snažíme sa to propagovať najviac ako len vieme, lebo sme to nečakali a veľa to pre nás znamená. Takže ak tvoji čítatelia budú chcieť, tak za nás môžu zahlasovať (https://www.radiohlavy.sk/clanok/radiofm-spustilo-hlasovanie-v-prvom-kole-14rocnika-radiohlav?fbclid=IwAR1NhZokp8dl7QDuNZ7nvylOjOanct0WlbvNZYoD_AmmBjFmrdVHr4vRkF0), budeme za to nesmierne vďační. No a ešte okrem toho už pracujeme na novom albume, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta už budúci rok. Máme hotové už nejaké skladby a bude to myslím dôstojný následovník „The Death Manifest“.

M: Lukáš povedal asi všetko, čo nás najbližšiu dobu očakáva a ja len dodám, že sa na to veľmi teším. Samozrejme plánov je viac… všetko ale budeme postupne dávkovať.

A je to. Děkuji moc za rozhovor i za zaslání „The Death Manifest“. Doufám, že vás budu moc brzy podpořit i koupí CD a nejen mp3. Děkuji za vaši hudbu a doufám, že se brzy potkáme někde na koncertě. Přeji vám, ať se vám s kapelou daří a ať vám to klape i v soukromých životech! SIK SALVATION rules!

L: My ďakujeme tebe Jakub za tento fakt skvelý rozhovor! Pozdravujeme do Česka, a taktiež aj tvojich čítateľov a ďakujeme všetkým, čo si „The Death Manifest“ vypočuli, stiahli, atď. vážime si vašu podporu a majte sa! Ave metal...

M: Jakub drž sa a ďakujeme, že sme s tebou mohli pokecať. Nech aj naďalej tvoříš taký kvalitný obsah ako doteraz. Snáď sa už vidíme na nejakej parádnej metalovej žúrke!

Share this games :

TWITTER