DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 10. prosince 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - FARSOTH - Surový, syrový švédský death metal s příchutí temnoty a zkažené krve!

Rozhovor - FARSOTH - Surový, syrový švédský death metal s příchutí temnoty a zkažené krve!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - FARSOTH.

Odpovídal Jari Kuusisto (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - FARSOTH - The Plague (2022):

Ave FARSOTH! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií FARSOTH.

Přečti si prosím naši biografii na www.farsoth.se.

Právě poslouchám vaši novinku „The Plague“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s DISMEMBER, NIHILIST, ENTOMBED, ENTRAILS, BLOODBATH, CARNAGE, DESULTORY. Deska má skvělý švédský sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Ohhh. To jsou ale mocná přirovnání. Děkuji za komplimenty. Všechno kromě bicích je nahrané doma. V dnešní době nepotřebuješ tolik vybavení, abys nahrál sám sebe. V podstatě stačí dobrý počítač, nějaké dobré špunty a slušná zvuková karta. Bicí jsou ale nahrané ve zkušebně Chrise Barkensjö (LIK). V době nahrávání jsme neměli bubeníka a Chris, který je náš dobrý kamarád, nám pomohl. K nahrávání bicích potřebujete (podle mého názoru) slušné mikrofony a někoho, kdo je umí nastavit. Album jsem mixoval já a jsme opravdu spokojení s tím, jak to dopadlo. Nejsem v žádném případě profesionál, jen jsem se snažil dosáhnout zvuku, který se mi líbil. My ve FARSOTH budeme mít samozřejmě vždy poslední slovo.


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „The Plague“? Jak vlastně tvoří/skládají FARSOTH?

Já píšu veškerou hudbu a Jocke Mikiver všechny texty. Prostě začnu s riffem a pak se nechám vést tím, co z toho riffu vyplyne. Málokdy ve skladbách něco měním, protože věřím, že první věc, která z procesu vzejde, je často ta nejlepší. Nesnažím se vytvářet nic nového, prostě píšu to, co se mi líbí.

„The Plague“ má mrtvolný morbidní obal. Autorem je můj oblíbený malíř Mark Riddick. Jeho práce se mi jako vždy hodně líbí. Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Mark je podle mého názoru jeden z nejlepších. Chtěli jsme, aby obal reprezentoval název naší kapely a texty skladeb. Farsot(h) znamená ve švédštině mor a texty jsou o různých morových ranách. Takže mít na obalu kostlivce a morového doktora prostě dobře sedí.


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Koukni na předchozí odpověď. :)

Novinka vyšla na CD u Kvlt und Kaos Productions. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké? Jak jste vlastně spokojeni s Kvlt und Kaos Productions?

Ve skutečnosti ji nevydal Kvlt. Rozhodli jsme se s Kvlt rozloučit ještě před vydáním. Důvodem bylo jednoduše to, že jsme tak trochu chtěli pro kapelu jiné věci. Nemáme mezi sebou žádné rozepře a přejeme Kvlt do budoucna všechno nejlepší. Rozhodli jsme se vydat si album sami, protože jsme prostě měli pocit, že jsme s jeho vydáním čekali příliš dlouho. Poslat ho větším společnostem by vydání ještě více oddálilo. Možná se pokusíme vydat budoucí alba u nějakého většího vydavatelství, ale zatím nám přišlo správné vydat si ho sami.


Hrajete typický, klasický starý švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo vás někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu FARSOTH ozvláštnit?

Jak už jsem řekl. FARSOTH se nesnaží dělat nic nového. Chceme jen dělat hudbu, která se nám líbí, a kterou bychom si sami koupili.

Když se dívám na jména muzikantů, jedná se o samé zkušené "veterány". Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně FARSOTH zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází, nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh?

Snažíme se zkoušet jednou měsíčně. Je opravdu těžké zkoušet víc, protože každý žijeme v jiné části země. Každý z FARSOTH dělá muziku už dlouho a většina zkoušek probíhá doma. Ale s tím, že opravdu rádi zkoušíme a využíváme k tomu každou příležitost.

Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se slavnou kapelu.

Naším cílem je vydávat alba, hrát živě a skvěle se u toho bavit. Myslím, že to je to, co chce většina kapel.

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

LIK je v současnosti jednou z mých nejoblíbenějších kapel. Všechna jejich alba jsou úžasná.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Omlouvám se. Asi jsem slyšel nějaké kapely z ČR, ale nejsem člověk, který by hodně poslouchal hudbu. Když člověk neustále skládá hudbu sám, je fajn si od ní odpočinout, když zrovna neskládá.


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný švédský death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Švédský death metal je pravděpodobně o něco melodičtější než ostatní death metal. Myslím, že to je, alespoň pro mě, hlavní důvod, proč mám švédský death metal rád. S tím, že mám rád i death metal z jiných zemí. Švédský death metal bývá také o něco groovovější než DM z jiných zemí. A já mám ten groove opravdu rád.

Co chystají FARSOTH v nejbližších měsících?

Nahrát druhé album a hrát co nejvíc živě.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Moc díky za podporu a doufejme, že se v blízké budoucnosti potkáme na cestách. Měj se!

Jari/Farsoth


Share this games :

TWITTER