DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 21. ledna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - MORBUS GRAVE - Temnota, blasfemie, smrt, utrpení a zničující death metal!

Rozhovor - MORBUS GRAVE - Temnota, blasfemie, smrt, utrpení a zničující death metal!

Rozhovor s death metalovou skupinou z Itálie - MORBUS GRAVE.

Odpovídal zpěvák Erman, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx. 

Recenze/review - MORBUS GRAVE - Lurking into Absurdity (2022):

Ave MORBUS GRAVE! Zdravím do Itálie. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Na vaši novinku „Lurking into Absurdity“ jsem se neskutečně těšil, předchozí nahrávky mě vždycky hrozně bavily a rád jsem se k nim vracel. Jak novinka vznikala a proč to vlastně trvalo tak dlouho?

Nazdar Jakube, v první řadě děkuji za zájem o MORBUS GRAVE. Během pandemie jsme začali zkoušet nový materiál. V té době jsme měli v úmyslu udělat nové demo, ale napsali jsme spoustu nových skladeb, které jsme se nakonec rozhodli použít pro vydání alba.

Musím říct, že u novinky mě doslova rozsekal zvuk. Je hutný, masivní, temný a zároveň studený jako ruka mrtvoly. Přesně takhle to mám rád! Kde jste desku nahrávali nebo kdo ji mixoval? S jakými pocity jste šli do studia a jak se vám povedlo docílit tak zabijácký materiál?

Děkujeme moc za slova chvály. Přesně jsi to vystihl. Chtěli jsme, aby to znělo chladně a zároveň syrově a bezprostředně. Album bylo nahráno v Macabro Bunker Recordings, nahrávacím studiu našeho kytaristy Masa. Sledoval všechny věci ohledně procesu nahrávání, mixu a masteringu alba samotného. No, hodně jsme na skladbách pracovali a pravděpodobně proces skládání veškerého materiálu trval dlouho, ale každopádně jsme naprosto spokojeni s tím, jak to dopadlo.


Vždy beru nahrávky jako celek a vy jste nepodcenili jenom zvuk, ale i obal. Kdo je autorem coveru ke „Lurking into Absurdity“? Měli jste nějaké požadavky nebo jste vybírali z již připravených obrazů? A jak probíhala spolupráce.

Obal, stejně jako u předchozích nahrávek, vytvořil Thomas Westphal (Necromaniac Zine). Známe se s ním už delší dobu, pro tuto nahrávku jsme mu nedávali žádné podněty, ale vždy kapelu sledoval a poslouchal. Kresby, které vytvořil, se zrodily při poslechu MORBUS GRAVE a určitě respektují koncept kapely a desky.

Nedílnou součástí desky jsou i texty. U vás je uváděno, že se v nich zaobíráte smrtí. Tedy klasická death metalová témata. O čem jsou texty na „Lurking into Absurdity“, kdo je jejich autorem? Kde jste pro ně brali inspiraci?

Ano, texty jsou pro nás velmi důležité. To, co chceme reprezentovat od počátku MG, to pro nás má význam. Noční můry, obsese a traumata.... stejným způsobem jsme se vždy snažili vypořádat s otázkami, které by se daly definovat jako absurdní. S odkazem na absurditu chceme vyprávět příběh člověka, který žije v paralelní dimenzi zabalené do zapomnění a neví, jak se z ní dostat. Řekněme, že zdrojů inspirace je mnoho, stejně jako by to mohly být trofeje sériových vrahů nebo obsese každého z nás.


A co koncerty? Jak je to s nimi momentálně v Itálii? Fungují kluby nebo máte ještě nějaké omezení? Spousta kapel je nahrazovalo živými streamy na sociálních sítích, ale mě tohle nikdo nebavilo. Já potřebuji klub, pivo, holky!

V současné době není situace v Itálii nejlepší. Žijeme v Miláně a spousta podniků a klubů zavřela kvůli pandemii, protože neměla peníze na přežití. Letos jsme odehráli jen tři koncerty. dáváme přednost undergroundovým podnikům a určitě klubům, které se undergroundu věnují. Asi nejdůležitější koncert tohoto roku byl v Lonate Ceppino (Va), kde jsme předskakovali Cerebral Rot a Mortiferum. Nemáme rádi sociální média a živé přenosy, tyhle věci s námi nemají nic společného ....sakra, jak si zmínil, určitě potřebujeme holky a studené pivo, hehehe.

A co undergroundová scéna u vás všeobecně? Žije to v Itálii? Jste z Milana, to je velké město, scházíte se třeba někde na death metal? Kdybych město navštívil, kam bych měl zajít na koncert? A co fanoušci? Podporují kapely?

Undergroundová scéna je tu dobrá, je tu spousta kapel a spousta přátel….hlavním problém možná je, že je stále méně klubů nebo hrají stále stejné kapely. My jako MG jsme se nikdy nesnažili vrhnout do středu, možná je to náš problém, ale asi proto, že jsme pořád ukotveni mentalitou 90. let, což by jistě v dnešní době mohlo být správné, ale zároveň i špatné v tom, že co se týče zviditelnění se, je používání sociálních sítí stále důležitější. Pokud přijedete do Milána, můžete zajít do klubu Slaughter (pokud se chystá nějaký koncert) nebo do Black Inside (to je mimo Miláno). Co se týče podpory kapel, vždy jsme měli skvělé ohlasy.


Máte s kapelou nějaké sny? V undergroundu máte dobré jméno, ale chcete se posunout někam výš? Myslím tím, láká vás třeba turné s nějakým velkým jménem, zahrát si na velkém festivalu, vydat další desku u známého labelu? Jaké sny a vizi mají MORBUS GRAVE?

Rádi bychom si zahráli mimo Itálii, na nějakém evropském festivalu... přestože se naše jméno hodně skloňuje v undergroundu, nikdy se nám to nepodařilo. Zatím jsme docela spokojení s tím, jak Chaos Records funguje... Jméno MG bylo vždycky spojeno s undergroundem a nikdy jsme neměli vysoké nároky... vlastně jsme k nahrávce dospěli až po letech... a to pro nás byl zásadní krok... možná dalším krokem bude hraní v Evropě.

Co pro tebe znamená death metal? Proč sis zvolil zrovna tento styl? Jak ses k němu dostal a jací muzikanti byli tvým vzorem, když si začínal? Vnímáš death metal „jen“ jako hudbu nebo je pro tebe i životním stylem? Klidně se můžeš na tuto stránku podívat i filozoficky.

Death metal vždy znamenal něco drsného a zároveň devastujícího a přímočarého. Na úplném začátku jsme začali poslouchat kapely jako Iron Maiden , Cinderella , Def Leppard a později thrashové věci jako Kreator, Pestilence, Possessed, Celtic Frost a tak dále, to nás ovlivnilo. Death Metal je určitě způsob života, každý z nás má svou vlastní tvorbu, ale všichni jsme naprosto oddaní death metalu.


Máte ve svém okolí nějakou kapelu, kterou bys nám doporučil. Na co se chodí v klubech v Itálii?

Je mnoho kapel, které ti můžu doporučit, třeba NecroMorbid, Funest, The Rite, Extirpation, ale seznam by mohl být mnohem delší. Doufáme, že lidi, kteří chodí na naše koncerty, nám přivedou i holky, pivo a trávu...hahaha

Na co se můžeme od MORBUS GRAVE těšit v nejbližších měsících? Nechystáte „Lurking into Absurdity“ i na vinylu?

Chaos Records vydá vinyl v roce 2023. Momentálně máme dohodu s Burning Coffin Records z Chile, kteří vydají jihoamerickou kazetovou verzi alba, a Unholy Domain z Itálie vydá evropskou verzi také na kazetách.

Momentálně pracujeme na novém materiálu, dvě skladby už máme složené, možná budeme pracovat na splitku nebo mini, ale je ještě brzy o tom mluvit.


Děkuji moc za rozhovor. Jdu si novinku „Lurking into Absurdity“ znovu pustit. Je totiž skvělá! Ať se vám daří a doufám, že se brzy potkáme někde na koncertě a dáme si spolu pivo!

Díky tobě i Deadly Storm Zinu. Doufám, že se brzy setkáme a určitě si dáme nějaké pivo.

Share this games :

TWITTER