DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 10. března 2023

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Upgrade - Blake Crouch (2022)

KNIŽNÍ TIPY - Upgrade - Blake Crouch (2022)


Upgrade - Blake Crouch
2022, Laser-books (Laser)

Pořád se snažím bránit pesimistickým myšlenkám. Znáte to, už vám není nejméně a mladí vám připadají jiní, než jsme byli my. Ono to není pravda, v základu je vše stejné, ale kolem nás jsou nové technologie. Myšlenky, obsažené v nové knize Blakea Crouche, se nás myslím vcelku dotýkají. Děti už dnes neznají svět bez obrazovek, mají neustálý přístup k internetu. Staré kreslené vtipy, na kterých mají vyvinuté velké palce, aby mohly klikat, se stávají postupně realitou. V podstatě by to bylo krásné a úžasné, ale to by se k novým technologiím nesměla dostat i tupá lůza. Vezměte si třeba diskuze pod články, kam chodil v počátcích internetu člověk pro informace a dnes je tam už jenom nenávist. O facebooku už ani nemluvím, kdysi skvělá věc, teď neskutečná žumpa, kam nechcete ani lézt, protože se bojíte, že zjistíte o svých "kamarádech" to, co byste ani normálně nechtěli vědět. Jsou z toho jen deprese a smutek.

Co se týká genetiky a úpravy lidského genomu, to je tak ožehavé téma, že z něj jde až děs. Morálka je jedna věc, ale jak nás historie učí, sere na ní pes. Světem vládnou peníze a moc. Pořád válčíme mezi sebou, stále jsme ty malý trapný zvířátka. Alespoň někteří z nás. Smutné je, že díky tomu, jak je svět spojený a propojený, tak jsou tupci více vidět. Hlavní hrdina má (jak už je to v knihách tohoto autora dobrým zvykem) rodinu. V tomhle je Blake Crouch skvělý a velmi dobře se čte. Jenže znáte to, všechno je trošku jinak. Co se stane s člověkem, kterému budou odříznuty emoce? Hele a neznáte už někoho takového ve svém okolí? Otupěli jsme. Ještě před lety, když byl ve filmu jeden mrtvý, děsilo nás to. Dnes jich je již během titulků několik a museli umřít obzvláště brutálním způsobem. Snaha šokovat, neustálé posouvání hranic. Děti hrající jenom hry a přilepené na sociálních sítích. Zároveň nejsou schopné dát dohromady kloudnou větu. Hele, neprožíváme tuhle sci-fi knihu už v reálu? 

Už dlouho jsem nečetl knížku, u které bych se neustále zamýšlel a říkal si, že tohle jednou bude pravda. Máme nakročeno, dalo by se napsat. Společnost se mění, hrozně se polarizuje. Byl jsem vychováván v tom, že lidé jsou ve své podstatě dobří. Jenže poslední roky si říkám, že jsem byl pěkně naivní. Nebo spíše, člověk vyrůstá a žije v určité sociální bublině. Měl jsem za poslední roky, díky covidu a válce na Ukrajině, možnost nahlédnout i do zkažených duší některých lidí (sami na sebe prozradili své názory), že jsem byl opravdu v šoku. Chápu, že všichni nemohou být normální, ale tolik zloby a nenávisti jsem opravdu nečekal. Měl jsem a mám pocit, že mají stejně jako v tomhle příběhu poškozený genom. Nepřemýšlejí, nechávají sebou manipulovat. Přiznám se, že mě to vyděsilo, spousta kamarádů se stalo podivnými známými. Svět se opravdu mění. Jak někdo může přát jinému utrpení? A jak to může udělat někdo, kdo se ohání morálkou? Uff.

Ale co já vím, třeba jsme fakt jenom zvířata a vítězí silní a bezohlední. Tahle kniha v člověku probudí spoustu různých názorů, dostával jsem nápady, které mi vrtaly hodně dlouho hlavou. Navíc je napsána čtivě, řekl bych klasicky. Stylem starých sci-fi knížek. To mě osobně velmi vyhovuje. Jak už jsem mnohokrát psal, mám rád příběhy typu - co by se stalo, kdyby. Zde nejsou představy autora zase tolik nereálné. Spousta věcí se dokonce už děje. Vezměte si, jak kolem nás bují různé zvrácené teorie a čemu všemu jsou schopni lidé věřit. Tak si představte, že by některá z nich byla skutečností. Jsme všichni oočkovaní, ne? Ha, my ani žádnou změnu genomu nepotřebujeme, my jsme schopni věřit tolika hovadinám, že to ani není možné. Země je placatá, co? Někde jsem četl, že je knížka příliš těžká ke čtení. Není to pravda, těch pár informací navíc si dohledáte během několika okamžiků (google pořád funguje).

Stejně jako autor jsem položil v dnešním článku spoustu otázek. Jenže ony se samy nabízejí. Planetu máme jenom jednu a jak to tak vidím, tak spoustě z nás je vcelku jedno, jakou ji naše děti zdědí. Přitom by stačilo tak málo, zapojit obyčejný rozum. Nebude to jednoduché, ale naděje ještě pořád je. Nebo ne? Záleží na nás. Pevně věřím, že se vize Blakea Crouche nestane realitou. Neříkejte mi, že jsme jako druh fakt tak hloupí? Knížku jsem přečetl nadvakrát, protože v pátek odpoledne jsem byl tak unavený, že to už moje oči nedávaly. Musel jsem dočíst v sobotu. Můj dnešní knižní tip není příliš pozitivní. Ale to není ani náš život a současná společnost. Takže přátelé, pokud máte podobná sci-fi rádi, neváhejte ani chvilku. je to jízda od začátku do konce. Mějte se co nejlépe, děkuji za pozornost a slunce v duši!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Jste dalším krokem v lidské evoluci."
Logan Ramsay si zpočátku není jistý, jestli je něco jinak. Jen se cítí o něco... jasněji. Lépe se soustředí, lépe zvládá multitasking, čte o něco rychleji, lépe si pamatuje, potřebuje méně spánku.
Zanedlouho však začíná svět kolem sebe vnímat jinak. Loganův genom byl hacknut a přeskládán. Důvod, proč ho napadly, sahá desítky let do nejtemnějšího koutu jeho minulosti a děsivého rodinného dědictví.
A co hůř - to, co se mu děje, je jen prvním krokem v mnohem větším plánu, který způsobí stejné změny celému lidstvu.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER