DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 19. dubna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SHROUDED IN DARKNESS - Temnota duše, temnota mysli, podmanivý doom death metalový zážitek z onoho světa!

Rozhovor - SHROUDED IN DARKNESS - Temnota duše, temnota mysli, podmanivý doom death metalový zážitek z onoho světa!


Rozhovor s doom death metalovou skupinou ze Švédska - SHROUDED IN DARKNESS.

Odpovídali Mike (kytara, basa, bicí) a Daniel T. (zpěv, klávesy), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - SHROUDED IN DARKNESS - Be None of You (2023):

Ave SHROUDED IN DARKNESS! Zdravím do švédského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Mike: Taky tě zdravím. Jsem rád, že se ti to líbilo. Ano, chtěli jsme, aby tohle album znělo lépe - temněji, hutněji a "atmosféričtěji". A tu a tam přidat nějaké nové nápady, ale přitom příliš neměnit to, co fungovalo. Kytary - riffy a zvuk - jsou na tomhle albu na jiné úrovni. Jak už jsem řekl, tohle album je o stupeň nebo dva výš než to první. Debut má stále dobré skladby, ale chybí mu produkce.

„Be None of You“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál SHROUDED IN DARKNESS?

Mike: Děkuji za tyto slova. Žijeme každý v jiné části Švédska, takže se nescházíme na zkouškách ani při nahrávání. Skládání začíná tím, že mám hotové všechny instrumentálky. Pak všechno pošlu Danielovi T. Bicí a basu si necháváme z mých nahrávek. Reese pak přidává své kytary a sóla a také sem tam nějaké nové riffy. A Daniel T pak přidá klávesy a nahraje vokály. Daniel T se také stará o mixáž. Takže je to takový domácí studiový projekt.


Dohledal jsem si, že pod zvukem je podepsán Dan Swanö. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Dan vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Daniel T: Vše jsme nahrávali ve vlastních studiích a finální mixy jsme předali Danovi. Dan je mistr, pokud jde o tento druh hudby a my jsme si nemohli představit pro tuto práci nikoho lepšího.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jej vydáváte u Kvlt und Kaos Productions a je opatřeno mystickým obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Daniel T: Jedná se o umělecké dílo Gustava Dobrého z 19. století, které podle našeho názoru dobře vystihuje hudbu. Máte tu temnou, tajemnou náladu a protiklady světa - světlo a tmu, chlad a teplo, dobro a zlo... Přesně se to hodí...


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Švédska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death/doom metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Daniel T: Heavy metal má v naší zemi dlouhou tradici. Švédsko je vlastně v přepočtu na obyvatele jednou z nejhustěji osídlených zemí na světě! Svým způsobem jsme odkojeni metalem. Pokud jde konkrétně o death metal, švédské kapely byly průkopníky, kteří pomáhali utvářet tento žánr. Takže kapel máme dostatek a ani o fanoušky nemáme nouzi. Mohli bychom ale mít o pár labelů víc.

Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit SHROUDED IN DARKNESS, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Mike: Ano, naše vlivy jsou hlavně staré deathové a doomové kapely. Jsme také ovlivněni gotikou a black metalem. Za zmínku stojí například Paradise Lost, Anathema, My Dying Bride nebo The Gathering. S nápadem založit SID jsem přišel v roce 2021. Napsal jsem skladby a pak jsem se zeptal Daniela T, jestli by měl zájem o spolupráci. On pak přibral Reese a sešli jsme se pod názvem Shrouded in Darkness. Nemám žádné metalové idoly. Poslouchám poměrně dost různých kapel a žánrů. Začali jsme pracovat na třetím albu - zatím je to takový mix předchozích dvou. Ale to se může změnit, protože jsme teprve začali a nevyhnutelně budeme chtít dělat hojné změny za pochodu. Kdybychom byli požádáni, abychom hráli na velkém festivalu, pravděpodobně bychom sestavu doplnili o sezónní členy. To samé, kdybychom dostali nabídku jet na větší turné. Ale to není něco, co bychom chtěli dělat. Chceme dělat novou hudbu a šířit temný zvuk kapely dál.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Daniel T: Souhlasím, Deadly Storm Zine je zajímavé místo! Co se týče propagace, my - vydavatel a kapela - si navzájem pomáháme, jak nejlépe umíme. Mám rád týmovou práci. Se správnými lidmi. Jako člověk, který se zajímá o hudbu, se občas musíš vydat na vlastní pěst a smlouvat, kupovat desky a tak dále...

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako SHROUDED IN DARKNESS ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Daniel T: To opravdu nevím... Nejzajímavější je pro mě mít možnost něco vytvořit. Myslím, že s tím, jak se hudební průmysl vyvíjí, je snazší šířit své umění, ale možná je také snazší, aby se vaše umění utopilo v tom moři všeho ostatního.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death/doom metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Mike: Na metalové scéně se pohybujeme už mnoho let (ano, jsme docela staří). Když jsme byli mladší, šli jsme do toho po hlavě. Poslouchali jsme a hledali nové kapely a desky, chodili na koncerty, zkoušeli s kapelou, nahrávali dema, hráli naživo... Je to takový životní styl. Ale posloucháme někdy hudbu také jen pro relaxaci. Hudba je v mém životě každý den.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají SHROUDED IN DARKNESS v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

Daniel T: Jak už Mike uvedl, naživo nehrajeme. Alespoň v tuto chvíli ne. Hlavně kvůli tomu, že jsme roztroušeni daleko od sebe po celé zemi. Ale člověk nikdy neví, jestli se nenaskytne nějaká jedinečná příležitost. Zatím se soustředíme na skládání a nahrávání, právě jsme začali pracovat na našem třetím opusu.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Be None of You“ zase narvat do hlavy!

Mike: Díky za rozhovor! Ano, uvidíme, co nám přinese budoucnost.

Recenze/review - SHROUDED IN DARKNESS - Be None of You (2023):

Links on the web


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER