DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 20. července 2023

Recenze/review - GATEWAY - Galgendood (2023)


GATEWAY - Galgendood
CD 2023, Transcending Obscurity Records

for english please scroll down

Nikdy si nevěřil na příšery a zlé duchy. Tvůj mozek pracoval jako přesný stroj na čísla. Jenže se ti začaly zdát podivné sny. Probouzel si se do tmy a nevěděl, co je noční můra a co realita. Postupně si ztrácel svoji sílu, potácel ses životem jako tělo bez duše. Mrtvý nebo ještě trošku živý? Ptali se lidé okolo tebe. Pomalu, ale jistě si hnil zaživa. Kdysi si udělal něco zlého a dostihlo tě svědomí. Stal si se obětí svých vlastních myšlenek. 

Stejně mrazivý a mlhavý pocit mám i z nové desky belgických GATEWAY. O téhle kapele jsem již na našich stránkách psal. A to dokonce dvakrát. Dalo by se říci, že sleduji jejich vývoj od počátků. Vždy se mi líbilo, jakým způsobem dokáže Robin van Oyen vytvořit pochmurnou a záhrobní atmostéru. Opět se budím ze sna, znovu si připadám jako prokletý. 


Mrazivý, shnilý zvuk, tématický obal, vše je v nejlepším pořádku. Připadám si jako jedna z postav děsivého hororu, který byl natáčen ještě černobíle. Užívám si temné a smutné nálady a neustále dokola si říkám, že se mi tahle hudba dokáže dostat hluboko pod kůži, do vnitřností. Hlodá mě zevnitř jako nějaká zlá choroba. Bolest, utrpení a nekonečná smrt. Tohle vše zde najdete. GATEWAY ve své tvorbě odkazují na smečky jako COFFINS, INCANTATION, KRYPTS, MORTIFERUM, SPECTRAL VOICE, UNDERGANG, ale třeba i DISEMBOWELMENT a WINTER. Jakobych se pocházel smradlavými močály, o kterých se říká, že v nich bloudí duše hříšníků. Beru si samozřejmě novou desku "Galgendood" s sebou. Potkávám rozpadající se těla utopenců, děsím se každého stínu. Pro mě osobně je nové album velmi uvěřitelné, magické, má v sobě velké množství černé energie, chladu a absolutní tmy. Připomíná mi pohřeb někoho, koho neměl za života nikdo rád. Kolem stojí jen pár lidí a proslov je velmi krátký. Hrob je vykopán za hřbitovní zdí, kam se vždy ukládaly rakve prokletých. Ještě jeden zajímavý poznatek. Desku jsem poslouchal převážně ve dne, když bylo teplo a svítilo slunce. Přesto jsem měl pocit, že mě mrazí v kostech a na moji duši padá krvavá mlha. Až se jednou probudíte ze špatného snu, tak poslouchejte pozorně. Také slyšíte to ticho? Nenechte se zmást, to jenom démoni čekají, aby mohli vstoupit do vašich myšlenek. Takhle vnímám novou nahrávku já a všichni prokletí. Vynikající počin, který nejvíce vynikne hluboko pod zemí, ve starých katakombách. Temný a chladný doom death metalový obřad pro vyvolávání temných sil z onoho světa! 


Asphyx says:

You never believed in monsters and evil spirits. Your brain worked like a precision number machine. But you started having strange dreams. Waking up in the dark, not knowing what was nightmare and what was reality. Gradually you lost your strength, staggered through life like a body without a soul. Dead or still a little alive? People around you asked. Slowly but surely, you were rotting alive. You did something bad once, and your conscience caught up with you. You were a victim of your own thoughts.

I have the same chilling and foggy feeling about the new album from Belgium's GATEWAY. I have already written about this band on our website. And even twice. I could say that I have been following their development since the beginning. I have always liked the way Robin van Oyen can create a gloomy and otherworldly atmosphere. I wake up again from a dream, I feel cursed again.


The chilling, rotten sound, the thematic cover art, everything is in the best order. I feel like one of the characters in a terrifying horror movie that was still filmed in black and white. I enjoy the dark and sad mood, and I keep telling myself over and over again that this music can get deep under my skin, into my gut. It gnaws me up from the inside like a bad disease. Pain, suffering and endless death. You'll find all that here. GATEWAY in their work refer to bands like COFFINS, INCANTATION, KRYPTS, MORTIFERUM, SPECTRAL VOICE, UNDERGANG, but also DISEMBOWELMENT and WINTER. It's as if I come from the stinking swamps where the souls of sinners are said to roam. I'm taking the new album "Galgendood" with me, of course. I meet the decaying bodies of drowned men, I dread every shadow. For me personally the new album is very believable, magical, it has a lot of black energy, coldness and absolute darkness. It reminds me of the funeral of someone who was not loved in life. There are only a few people standing around and the eulogy is very short. The grave is dug behind the cemetery wall, where the coffins of the damned have always been placed. One more interesting observation. I listened to the record mostly during the day when it was warm and the sun was shining. Still, I felt a chill in my bones and a bloody mist falling over my soul. When you wake up from a bad dream one day, listen carefully. Can you hear the silence too? Don't be fooled, it's just demons waiting to enter your thoughts. That's how I and all the damned feel about the new record. A superb piece of work, which is at its best deep underground, in the old catacombs. A dark and cold doom death metal ritual for summoning dark forces from the otherworld!



about GATEWAY on DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - GATEWAY - Boundless Torture (2018)

Recenze/review - GATEWAY – Gateway (2015)

Line up -
R - Everything
MH - Additional leads

Painting by Pieter Bruegel the Elder
Additional illustrations Martin Schongauer

Track listing -
1. The Coexistence Of Dismal Entities
2. Sacrificial Blood Oath In The Temple Of K'zadu
3. Nachtritueel (Evocation)
4. Scourged At Dawn
5. Bog Bodies Near The Humid Crypt
6. Galgendood - Dagritueel - Duvelsput

Share this games :

TWITTER